Suomalaisia houkutellaan näkemään Helsinki uusin silmin – ”Kesäkuun jälkeen näyttää siltä, että nyt tulee ennätyskesä”

Helsingin kaupunki on tehnyt paljon töitä merellisen Helsingin kehittämiseksi. Nyt saaristoon näyttääkin tulevan ennätyskesä. Ulkomaalaisten matkailijoiden ja liikematkustajien vaje kuitenkin rasittaa matkailualaa.

Koronavirustilanne on iskenyt matkailualaan rajusti ympäri maailmaa, myös Helsingissä.

Kesäkuussa Helsingin hotellien käyttöaste oli 10 prosenttia. Viime vuonna vastaavaan aikaan käyttöaste oli 80 prosenttia, eli pudotus on suuri. Vilkkaina viikonloppuina käyttöaste nousi jo yli 20 prosenttiin, mutta arkipäivät olivat kesäkuussa yhä hiljaisia, kertoo Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

Aalto kertoo katsovansa Helsingin matkailukesää positiivisin mielin, vaikka lähtökohdat ovatkin nyt kurjat. Vielä on varhaista arvioida kesän sujumista kovin tarkasti, mutta suomalaiset näyttävät lähteneen kotimaassa liikkeelle.

Suomalaislomailijoiden kotimaanmatkailu ei kuitenkaan riitä täyttämään koronaviruksen aiheuttamaa vajetta. Helsingissä viime vuonna tilastoiduista 4,5 miljoonasta yöpymisestä 54 prosenttia oli ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymisiä. Loppukesästä ulkomaalaisten osuus yöpymisistä oli suurimmillaan, yli 60 prosenttia.

Ulkomaalaisten matkailijoiden suuren osuuden lisäksi Helsingin erityispiirre muuhun Suomeen verrattuna on työmatkojen suuri osuus. Lähes puolet Helsingin yöpymisistä liittyy työmatkoihin. Helsingissä matkailuala onkin kokenut vielä kovemman kolauksen kuin Suomessa keskimäärin. Huhtikuussa 2020 Helsingin markkinaosuus rekisteröidyistä yöpymisistä oli noin 13 prosenttia, vaikka normaalisti se on noin 20 prosenttia.

Koska koronavirustilanne on sulkenut rajoja ja perunut työmatkoja, pääkaupungin on nyt houkuteltava suomalaisia lomailijoita.

Aalto kertoo, että Helsinki markkinoi itseään valtakunnallisesti ja kannustaa myös paikallisia käyttämään palveluita. Esimerkiksi eilen avatulla Senaatintorin ravintolaterassilla pyritään uudella, tavallisesta poikkeavalla elämyksellä houkuttelemaan ihmisiä ravintoloiden asiakkaiksi.

LUE MYÖS

Kesäkuun kysyntä yllätti hotellit positiivisesti, hotelleja avataan nyt aiottua enemmän – ”Kun ravintolat saatiin taas avata, kaupunki heräsi eri tavalla henkiin”Senaatintorin jättiterassi avautuu tänään, tarjolla vaikka kolmen ruokalajin illallinen fiineillä viineillä – Ravintola-ala on toiveikas, vaikka korona yhä ”puree pahasti”

Matkailijoita houkutellaan merelle

Aalto kertoo, että Helsingin matkailumarkkinoinnissa korostetaan nyt paikallisuutta ja ajatusta pääkaupungin näkemisestä uusin silmin.

”Matkailun kehittämisen lähtökohta on meillä se, ettei palveluita kehitetä vain matkailijoita varten. Ajattelemme, että se, mikä kiinnostaa helsinkiläisiä, kiinnostaa myös matkailijoita”, Aalto sanoo.

Klassiset matkailukohteet, kuten Linnanmäki ja Korkeasaari, ovat nyt avoinna, mutta kaupunki nostaa markkinoinnissa esiin myös merellisyyttä ja luontoa, kulttuuria sekä vinkkejä lapsiperheille.

”Kaupunki on tehnyt todella paljon töitä saariston ja merellisen Helsingin kehittämiseksi. Tänä vuonna säännöllisellä reittiliikenteellä pääsee noin 15 saareen, Suomenlinnan, Lonnan ja Vallisaaren lisäksi muun muassa Vasikkasaareen”, Aalto kertoo.

Normaalivuonna Helsingin saarissa käydään 1,7 miljoonaa kertaa.

”Nyt kesäkuun jälkeen näyttää siltä, että nyt tulee ennätyskesä”, Aalto sanoo ja kertoo, että esimerkiksi Pihlajasaaressa on käynyt ihmisiä sekä reittiliikenteellä että omilla veneillä ennätyksellisen paljon.

Merenrantakaupunki. Helsingin kaupunki on kehittänyt merellisyyttään ja korostaa sitä yhtenä matkailuvalteistaan.KUVA: OUTI JÄRVINEN

Markkinoinnissa hyödynnetään paikallisten vinkkejä

Muutama vuosi sitten kaupunki perusti My Helsinki -sivuston keräämään paikallisten suosituksia ja vinkkejä. Sen ympärille on nytkin rakennettu mainontaa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Aalto kertoo, että mainoskampanja on kohdennettu erityisesti kasvukeskuksiin eri puolille Suomea, sillä kasvukeskuksissa on mahdollista yhdistää ulkomainonta ja kohdennettu somemainonta. Radio Novan kanssa on tehty valtakunnallinen kesäkampanja.

Aallon mukaan Helsinki kannustaa suomalaisia kotimaanmatkailuun laajasti.

”Lomalla ehtii vierailla vaikka sekä Helsingissä että Vaasassa tai Yyterissä. Kannustamme siihen, että kesälomalla ehtii tehdä monta kotimaanmatkaa. Koronaviruskriisi on iskenyt erityisesti palvelusektoriin, joten kannustamme käyttämään paikallisia palveluita, ja yksi keskeisistä viesteistämme on, että lomaa voi viettää kotikaupungissa.”

Lisäksi Helsinki pyrkii houkuttelemaan matkailijoita Baltian maista, Norjasta ja Tanskasta, joista nyt saa matkustaa Suomeen. Kaupunki on lähestynyt matkailumedioita ja käyttää Baltiassa myös kohdennettua somemarkkinointia.

Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura AaltoKUVA: ELINA SIMONEN

Aalto kertoo, että Suomessa paikallisuutta on korostettu Helsingin markkinoinnissa jo usean vuoden ajan myös local guide -konseptilla, jossa kiinnostavat henkilöt kertovat omista Helsinki-suosikeistaan.

”Tänä vuonna olemme nostaneet esiin sitä, että Helsinki on aina ollut tulijoiden kaupunki. Voi olla samaan aikaan vaikkapa punkaharjulainen ja helsinkiläinen, kuten Saimi Hoyer, tai lappilainen ja helsinkiläinen, kuten Rosa Liksom.”

Vinkkejä niin matkailijoille kuin paikallisillekin antavat myös Helsingin matkailuneuvonta muun muassa Helsingin päärautatieasemalla, lentokentällä ja Oodi-kirjastossa sekä Helsinki Help -kesätyöntekijät eri puolilla keskusta-aluetta.

Taloudelliset vaikutukset ovat massiiviset

Aalto kertoo, että Helsingissä hiljaisinta matkailuaikaa ovat yleensä alkuvuoden kuukaudet. Sitten alkavat kongressikausi ja kesämatkailu, ja loppuvuosikin on yleensä vilkasta kongressiaikaa. Nyt tilanne on toinen. Maalis–kesäkuun ajalta peruuntui noin 50 kansainvälistä kokousta ja kongressia, joiden odotettiin tuovan Helsinkiin noin 40 000 vierasta ja yli 24 miljoonaa euroa.

Helsingin majoitusliikkeiden käyttöaste oli tämän vuoden toukokuussa vain 3 prosenttia. Vuoden 2019 aikana majoitusliikkeiden käyttöaste oli 74,3 prosenttia, ja loppukesän sesongin aikana se ylsi 83–85 prosenttiin.

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *