Rajanylityspaikoille ei ole tulossa koronatestejä, vaikka matkustusrajoituksia puretaan, kertoo THL ja STM – Miten hallituksen hybridistrategia toimii ulkorajoilla?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan massojen testaukseen ulkorajoilla ei ole Suomessa tarvittavia resursseja. Myöskään riittävän luotettavia koronaviruksen pikatestejä ei ole vielä markkinoilla, laitoksesta kerrotaan.

Lentoasemilla ja rajanylityspaikoilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa suorittaa koronavirustestausta, vaikka matkustusrajoituksia on alettu kesäkuussa asteittain purkaa. Näin kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Tämä on tilanne siitä huolimatta, että hallitus on todennut noudattavansa koronaviruksen hoidossa hybridistrategiaa, jossa testausta, jäljitystä, eristystä ja hoitoa lisätään samalla, kun rajoituksia puretaan.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo, ettei ole tieteellistä näyttöä siitä, että rajanylityspaikoilla tapahtuva testaus olisi hyödyllistä.

”Luotettavia ja nopeita pikatestejä ei ole olemassa. Lyhimmilläänkin puhutaan vähintään tunnin pituisesta odotuksesta ennen kuin testitulos on tiedossa.”

Myös testauksen toteuttaminen rajanylityspaikoilla olisi käytännössä haastavaa, Puumalainen sanoo.

Ylijohtaja Tuija Kumpulainen STM:stä puolestaan toteaa sähköpostitse, että ohjeisiin sitoutuminen ja matalalla kynnyksellä oireisena testaukseen hakeutuminen arvioidaan nykyisten matkustusrajoitusten puitteissa laajaa kohdentamatonta testausta tehokkaammiksi keinoiksi taudin leviämisen ennaltaehkäisyn näkökulmasta.

”Tilannetta arvioidaan aktiivisesti, jos esimerkiksi tulijoita tulee erittäin suuren riskin alueilta”, hän lisää.

Hallituksen linja on ollut tähän asti se, että matkustusta avataan vain niihin maihin, joissa tautitilanne on erittäin hyvin hallinnassa, joten matkustelun lisääntymisen ei pitäisi olla suuri tautiriski Suomelle, Kumpulainen ja Puumalainen toteavat.

”Suomen käyttämä raja rajoitusten purkamisessa on nyt alempi kuin EU:n suosituksen mukainen 16 uutta tapausta 100 000 henkilöä kohti kuluneen kahden viikon ajalta”, Kumpulainen kertoo.

LUE MYÖS

Lentoliikenteessä virkoamisen merkkejä: Helsinki-Vantaan matkustajamäärä kaksinkertaistui pohjalta, lennot Milanosta Lappeenrantaan jatkuvatLääkäri ihmettelee ostosmatkoja Ruotsiin ja antaa vakavan varoituksen uuden korona-aallon riskistä: ”Kohta loppuu ostosten teko Suomessakin”

Riittävän luotettavia pikatestejä ei ole vielä markkinoilla

Arcdia International niminen suomalainen infektiosairauksien diagnostiikkayritys on kehittänyt virusantigeenitestin. Yrityksen mukaan se tunnistaa koronaviruksen jo 15 minuutissa.

”Tällainen testimenetelmä on kehitetty, mutta testin läpimenoaika käytännössä on pidempi. Jos testattavia olisi kerralla kymmeniä tai satoja, niin kyllä testin suorittamiseen menee pidempi aika”, Puumalainen sanoo.

Puumalainen pitää kuitenkin mahdollisena, että jonain päivänä riittävän luotettavia ja nopeita koronatestejä on saatavilla, jotta ihmisiä olisi mahdollista testata koronavirukselta myös rajanylityspaikoilla Suomessa.

”Totta kai täytyy tutkia ja toivoa sitä, että nopeampia ja luotettavampia testimenetelmiä tulisi.”

Puumalainen ei kuitenkaan osaa antaa tarkkaa aikaa tai luotettavuusstandardia koronatestille, jotta se olisi soveltuva esimerkiksi suurten matkustajamäärien testaamiseen.

”Tuota ei varmaan pysty minuuteissa tai minkäänlaisena tekstiherkkyys- tai spesifisyysraja-arvona arvioimaan. Kysymys on paljon myös siitä, millaiset logistiset järjestelyt sitten tarvittaisiin, kuinka paljon matkustajia on, ja onko sellaisia tiloja ja henkilöstöä, että minkäänlaista testausta voitaisiin edes harkita. Luulen, että nämä ovat tärkeämpiä kysymyksiä tässä kuin, mikä testin yksittäinen ominaisuus on”, hän toteaa.

Lähde: kauppalehti.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *