Aurinkosauna lämpiää pelkällä valolla – eikä siinä ole edes perinteistä kiuasta

Päästöttömän saunan prototyyppi toimii jo Sveitsissä. Kookkaamman version pitäisi valmistua Suomessa loppukesästä

MILTÄ kuulostaa sauna, jonka kiuas lämpenee pelkällä auringonvalolla? Ilman sähköä tai aurinkopaneeleita, ihan pelkällä paisteella. Tultakaan ei tarvita.

Ajatus voi tuntua erikoiselta, mutta tällainen sauna löytyy jo Fideriksestä Sveitsin Alpeilta. Ja jos kaikki menee suunnitellusti, elokuussa tällaiseen saunaa voi päästä Suomessakin.

Auringonvalolla lämpeävät Lytefire saunat ovat tamperelaisen Solar Fire Concentration -insinööriyrityksen tuotteita.

Saunat lämmitetään peileillä, joiden muodostamilla aurinkokeskittimillä kohdistetaan suoraan kiuaskiviin. Perinteistä kiuasta tulipesineen saunassa ei kuitenkaan ole.

Ensimmäisessä prototyypissä vaan kiuaskivet roikkuvat metallisessa verkossa, uudemmassa ne on laitettu metalliseen kaukaloon kiinni seinään.

Yhtiö korostaa lämmityksen suoraan auringonvalolla olevan hiilineutraalia ja päästötöntä.

TOISTAISEKSI saunasta on valmistettu kaksi mallikappaletta. Niistä uudempi on Sveitsin Alpeilla sijaitsevassa Heubergen lomakohteen käytössä ja asukkaiden varattavissa.

Saunan lämmitys alkaa suuntaamalla peilit kohti Aurinkoa. Tämä tarkoittaa koko sauna­rakennuksen kääntämistä sen alla olevan akselin varassa. Toisesta vivusta paneelit laitetaan oikeaan kulmaan.

Lämmitys kestää noin 40 minuuttia. Tähän asti saunoissa on päästy enimmillään noin 80 asteen lämpöön. Suomeen suunniteltuun kolmanteen prototyyppiin olisi tarkoitus laittaa suurempi aurinkopaneeli, jonka avulla päästäisiin yli sadan asteen lämpötiloihin.

Kivien lisäksi lämpöä varaavat myös kiukaan metalliset osat.

AURINKOLÄMMITTEINEN sauna voi kuulostaa erikoisuudelta, ja sitä se tavallaan onkin.

Sauna ei olekaan Solar Fire Concentrationin peilipaneelien ensisijainen käyttökohde. Yhtiö kehittää saman periaatteen varassa toimivia uuneja, joilla ruoan­ valmistus onnistuu ilman muita energianlähteitä.

Toinen sovellus on polttaa puuta energiatiheydeltään tiiviimmäksi hiileksi. Tämä helpottaa varastointia oloissa, joissa hiiliä tarvitaan lämmitykseen pimeään vuodenaikaan. Myös kahvipapuja voi paahtaa peilien avulla ilman muita energianlähteitä.

Nämä sovellukset voivat olla osaratkaisuja, jos sähköverkkoa ei ole tai sähkön jakelu on epäluotettavaa.

Sauna sen sijaan on enemmän luksustuote. Yhtiön toimitusjohtaja Eerik Wissenz kertoo sen kuitenkin olleen haaveena jo pitkään.

”Olen puoliksi suomalainen ja sauna on minulle tärkeä. Usein olen miettinyt, miksei saunaakin voisi lämmittää suoraan valolla. Ja kyllähän se onnistuu.”

SVEITSIN alpeilla saunan lämmitykseen tarvittavaa valoa riittää. Suomen syksyssä auringon säteilyä on kuitenkin vähemmän. Mitä iloa on saunasta, johon ei pääse huonolla säällä?

Wissenz myöntää ongelman.

”Olemme kyllä saaneet uunin paneeleilla lämpimäksi myös Suomen marraskuussa, mutta ilman paistetta lämmitys ei onnistu”, hän vastaa.

Wissenz visioikin, että Suomen oloissa paras ratkaisu olisi luultavasti yhdistelmäsauna, jonka voisi lämmittää joko auringonvalolla tai perinteisemmällä kiukaalla, säästä ja vuodenajasta riippuen.

JOKA tapauksessa kolmannen prototyypin rakentamisen Tampereen lähellä Vesijärvellä pitäisi päästä vauhtiin lähiviikkoina.

”Tarkoituksemme oli rakentaa sauna jo keväällä, mutta korona sotki suunnitelmat. Tarkoitus olisi kuitenkin rakentaa sauna vielä kesän aikana.”

Lähde: hs.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *