Matkailijoiden luottamus pitää lunastaa nyt uudelleen – Lapissa matkailuala ja sairaanhoitopiirit yhteistyöhön

Yhteistyöhanke on ainoa laatuaan Suomessa.

Koronavirus levisi pandemiaksi matkailun siivittämänä. Lapissa matkailu ja sairaanhoitopiirit ovatkin yhdistäneet voimansa, jotta vastaaviin katastrofeihin osattaisiin varautua jatkossa paremmin. Kohti koronaturvallista Lappia -hanke on matkailualan toimijoiden yhteistyö Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien sekä Lapin viestintä- ja markkinointitalo House of Laplandin kanssa. Samanlaista matkailualan ja sairaanhoitopiirien yhteistyöprojektia ei tiettävästi ole käynnissä muualla Suomessa.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että terveysturvallisuuden suunnittelu alkoi käytännössä jo puoli vuotta sitten, kun ensimmäiset pandemian merkit kantautuivat Kiinasta.

”Aloitimme kriisiviestintätyön tekemisen 24. päivä tammikuuta, kun ensimmäinen viesti Kiinasta tuli ja isoja matkustajaryhmiä sieltä alettiin perua. Puoli vuotta on pitkä jänne, ja pääsimme hyvässä vaiheessa tekemään yhdessä terveysturvallisuustyötä”, Kärkkäinen sanoo.

Visit Rovaniemen alla on 200 matkailuyritystä, joita hankkeessa ohjeistetaan, mutta mukana on kattavasti matkailuyrittäjiä Länsikairasta Itäkairaan.

”Olemme tehneet mittavaa yhteistyötä Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien kanssa covid-ohjeistuksen osalta. Formatoimme tällä hetkellä matkailuyrityksille suunnattua, yrityskohtaista käytännön ohjeistusta. Siinä on keskitytty spesifisti meidän toimialoihimme ja toiminnallisiin alueisiimme sekä Lapin tilanteeseen. Infektioylilääkäri Markku Broas on projektin primus motor. En tiedä, onko muualla Suomessa käynnissä näin laajamittaista yhteistyötä”, Kärkkäinen kertoo.

Kuluvana kesänä Lapissa ei ole kansainvälisiä matkailijoita paljoa näkynyt, ja tekemisessä on tarkasteltu sitä, miten toimitaan kotimaisten asiakkaiden kanssa vallitsevassa tilanteessa. Mutta katse on suunnattu tulevaan syksyyn ja kansainvälisen sesongin alkuun.

”Meillä on jo erilaiset skenaariot siitä, mitä voi tapahtua syksyllä ja kuinka varaudumme siihen, kun rajat avataan ja matkailijoita tulee myös tautitaakan maista. ”

Terveysturvallisuudesta voi tulla kilpailuvaltti

Turvallisuus on jatkossa tärkeä kulma Lapin matkailumarkkinoinnissa ja arvatenkin myös kilpailuvaltti, jos Suomen koronatilanne pysyy rauhallisena. Kärkkäinen korostaa turvallisuus edellä menevän palvelumuotoilun tärkeyttä.

”Meillä on paljon kansainvälisiä jälleenmyyjiä, jotka myyvät tuotteen puolestamme. Jälleenmyyjät liikuttavat tuhansia asiakkaita, jotka haluavat varmistaa palvelun turvallisuuden ja toimivuuden jo myyntivaiheessa. Terveysturvallisuuden huomioiminen korostuu palveluprosessissa läpi palveluketjun lentokentältä lentokentälle tai junalta junalle. Meillä tulee olemaan pleksityksiä ja tietyissä tilanteissa asiakaspalvelijat voivat käyttää maskeja”, Kärkkäinen avaa.

Käytännössä terveysturvallisuuden suunnittelu käsittää konkreettisia toimintaohjeita. Esimerkiksi miten retkillä vaadittavat toppahaalarit ja varusteet huolletaan sekä miten kovat pinnat ja pehmeät pinnat käsitellään.

Tiedontarve toimintaohjeille on Kärkkäisen mukaan ollut yrityksissä valtava.

”Yrityksiltä on tullut meille hurja määrä kysymyksiä, miten tällaisessa tilanteessa pitää toimia. Onneksi myös monet etujärjestöt ovat tehneet tässä asiassa loistavaa työtä kuten Mara ja monet yrittäjäjärjestöt ja kauppakamarit. Edelleen tulee jatkuvasti uusia aukkopaikkoja, jotka pitää selvittää, kun tilanne elää ja muuttuu. Ennakointi on hirveään tärkeää. Koko ajan peilataan myös kansainväliseen markkinaan ja miten siellä toimitaan”, Kärkkäinen sanoo.

Lähde: marmai.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *