Loistoristeilijät eivät mahdu satamiin

Satamien liepeillä säilytettäviä risteilijöitä on siirreltävä myrskyjen tieltä ja niissä on pidettävä miehitystä. Alan tilanne tuo mustia pilviä Suomenkin telakkateollisuuteen

MAALISKUUN jälkeen lähes kaikki maailman noin neljästäsadasta loistoristeilijästä ovat päätyneet odottamaan parempia aikoja pandemian jälkeen. Kaikille tyhjille laivoille ei löydy satamapaikkoja, koska niiden ei koskaan suunniteltu olevan yhtä aika maissa.

Muun muassa Carnival Corp. -varustamon yhdeksän eri brändin alla purjehtivat 105 laivaa on nyt hajasijoitettu pitkin maailmaa. Parikymmentä niistä on Karibian saarten vesillä, 40 Euroopassa, 35 Aasiassa ja loput Tyynen valtameren satamien liepeillä.

AALLONMURTAJIEN suojassa olevien ankkuripaikkojen puute aiheuttaa varustamoille kalliiksi tulevia ongelmia. Laivoja on siirreltävä myrskyjen tieltä, ja niissä on pidettävä riittävä miehitys vartioinnin ja ylläpidon kannalta välttämättömien töiden takia.

Carnival kertoi vuoden toisen neljänneksen osavuosikatsauksessaan laivojen ylläpidon tyhjinä maksavan sille 221 miljoonaa euroa kuukaudessa. Risteilymyynnin menetykset aiheuttivat varustamolle huhti–kesäkuussa noin 3,9 miljardin euron menetykset.

Risteilyala alihankintaketjuineen on risteilyvarustamojen CLIA-yhteisjärjestön mukaan maailmanlaajuisesti noin 140 miljardin euron vuosibisnes. Pitävää arviota siitä, milloin seuraavat risteilymatkustajat astuvat laivaan, ei ole.

Suurimmilla markkinoilla Yhdysvalloissa CLIA on vapaaehtoisesti ilmoittanut, ettei liikennettä aloiteta ennen syyskuun puoliväliä. Tätä pidetään hyvin optimistisena arviona suurten risteilylaivojen paluuajankohdasta.

Yhdysvaltain tartuntatautien ehkäisystä vastaava virasto CDC ei päästä satamiin risteilylaivoja, joissa on miehistön lisäksi yli 250 matkustajaa. Monet maat eivät päästä satamiinsa risteilylaivoja lainkaan.

Maanantaina 6. heinäkuuta 2020 keskenään kilpailevat Royal Caribbean Group ja Norwegian Cruise Line kertoivat muodostaneensa yhdessä Healthy Sail Panel -nimisen työryhmän. Tarkoituksena on luoda nykyiseen tilanteeseen uudet turvallisuusnormit, joiden avulla risteilyliiketoiminta pääsisi vähitellen alkamaan.

SUURTEN risteilyvarustamojen tilanteella on suora yhteys myös Suomen telakkateollisuuteen.

Vaikka muun muassa Meyer Turun telakan tilauskirjat ovat täynnä vuoteen 2025 ja tilauksia on noin kuuden miljardin euron edestä, keskeisistä asiakkaista sekä Carnival että Royal Caribbean ovat kertoneet etsivänsä miljardisäästöjä.

Vaikka säästösuunnitelmat eivät vaikuttaisi nykyisiin tilauksiin, ne tuovat mustia pilviä telakoiden tulevaisuuden ylle. Uusia tilauksia kun pitäisi saada hyvissä ajoin ennen kuin edelliset laivat on luovutettu.

Lähde: suomenkuvalehti.fi