Saturday, 5 December 2020
Facebook
Twitter

Vaunumatkailusta ja leirintäalueista tuli matkailualan valopilkkuja – Yrittäjä: ”Kesäkuu oli ennätyksellinen, mutta ei niin voi loputtomiin jatkua”

Kotimaanmatkailun kasvu näkyy enemmän palstamilleinä kuin euroina yrittä­jien kukkaroissa, mutta poikkeuksiakin on.

Kotimaanmatkailussa tuikkii valoa, mutta alan ammattilaiset pitävät matkailubuumista puhumista sanahelinänä.

”Juhannuksen jälkeen hankkimamme selvityksen mukaan leirintä ja mökkivuokraus ovat toimialamme kehittyneimmät sektorit”, Matkailu- ja ravintolapalvelut ­MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

”Kaikki muut osa-alueemme ovat merkittävästi normaalitilannetta alempana. On hieno juttu, jos suomalaiset lähtevät liikkeelle ja kotimaa kiinnostaa, mutta buumia ei todellakaan ole. Ulkomailta tulevat matkailijat ovat poissa ja samalla heidän tuomansa tulot.”

Maanteillä karavaanarit ovat näinä päivinä tuttu näky, kun normaali­elämään palanneet suomalaiset etsivät sisältöä lomaansa. Monenlaisia palveluja käyttävä karavaanari on kotimaan matkailuelinkeinolle merkittävä asiakas. Kotimaassa on noin viisisataa majoituskohdetta, joissa karavaanarit voivat yöpyä, saunoa, uida tai oleskella.

”Leirintä ja mökkivuokraus ovat toimialamme kehittyneimmät sektorit.”

Matkanteko asuntovaunulla ja asuntoautolla on vilkasta, mutta syy ei ole vain eristyksen päättyminen. SF Caravan ry:n toiminnanjohtajan Timo Piilosen mukaan alkukesä oli vaunumatkailussa vaisu ennen kesäkuuta, mutta rako kurottiin kiinni.

”Kymmenen prosentin kasvu ei jakaannu tasaisesti, sillä vaunumatkailussa se tuntuu paikoissa, joiden lähellä on jokin perhematkalaiselle sopiva aktiviteetti. Se voi olla huvipuisto tai jokin muu paikka, jossa on vaikkapa isot uima-altaat liukumäkineen tai jokin muu elämyskohde.”

Vaunumatkailu ei ole ollut katoamassa, vaikka sitä joskus pidetään jopa vanhanaikaisena. Matkailuvaunuja SF Caravanin jäsenkunnalla on kesäkuun 2020 lopussa 62 058 kappaletta. Kaikkiaan matkailuajoneuvoja on 215 000, joista asuntovaunuja on 68 000.

Leirintämatkailu kotimaassa

Alan liikevaihto: noin 215 miljoonaa euroa (2019)

Leirintämatkailija: yli 35-vuotias, aikuistaloudessa asuva keskituloinen

Palvelujen kulutus: 104 euroa/hlö/päivä

Käytetyimpiä palveluja: ruokakaupat, huoltamot, kahvilat ja ravintolat

Työllisyysvaikutus: 2 740 henkilötyövuotta

Lähde: SF Caravavan ry

”Asuntoautojen ja -vaunujen uudet mallit eivät ole ainakaan vanhanaikaisia. Niiden suosio on yksi tekijä tämän matkailumuodon vilkastumisessa.”

”Kun ihmiset ovat asennoituneet siten, että ulkomaille ei lähdetä, niin haetaan ne harrastukset, jotka ovat vielä kokeilematta. Lisäksi heinäkuussa on sangen vähän tapahtumia, mikä sekin saa lomalaisen etsimään vaihtoehtoja”, Piilonen sanoo.

Kun virusrajoitukset olivat pahimmillaan, leirintäyrittäjä Jaana Podlineva Evijärveltä epäili matkailun vilkastumista tyhjäksi puheeksi. Matkailijoita muka riittäisi, kun kansa pääsisi liikkeelle.

”Kesäkuu oli ennätyksellinen, muttei niin voi loputtomiin jatkua. Meillä on kuusikymmentä vaunupaikkaa, mutta haluamme pitää ympäristömme väljänä ja helppona liikkua esimerkiksi liikuntarajoitteisia varten. Jos alueella on vaunuja vieri vieressä, emme enää hallitse kokonaisuutta kahden ihmisen voimin. Nopeasti kerätty voitto on turha, jos menetämme omaleimaisuutemme”, kumppaninsa Kaj Hautakedon kanssa Sillankorvan leirintäaluetta hoitava Podlineva sanoo.

Sillankorvan tyypillinen asiakas on lapsiperhe tai varttunut pariskunta.

”Useimmat meillä tänä kesänä vierailleet ovat kertoneet haluavansa käydä paikoissa, joissa ei olla ennen käyty. Vaunumatkailijat arvostavat hiljaisuutta ja rauhallisuutta, ja niitähän meiltä löytyy. Mökkimme ovat vaatimattomia, mutta viihtyisiä. Haluamme asiakkaan tuntevan, että häntä palvellaan yksilöllisesti”, Podlineva sanoo.

”Nyt heinäkuun puolivälissä vietämme kaikkien aikojen vilkkainta kesää, mutta syksystä emme tiedä mitään.”

Lähde: kauppalehti.fi