Sisävesiristeilyillä on nyt ruuhkaa, mutta hankala alkukesä painaa matkustajamäärät miinukselle

Monet Itä-Suomen sisävesiristeilyistä ovat olleet heinäkuussa täyteen varattuja.

Itä-Suomen sisävesiristeilyillä riittää kävijöitä hankalan alkukesän jälkeen.

Sisävesiristeilyjen kausi alkoi myöhässä, sillä toukokuussa niiden täytyi vielä pysyä maissa rajoitusten vuoksi. Alkukesästä huono sää myös rokotti risteilyjä.

– Alkukesästä oli erittäin hiljaista. Silloin oli kylmää ja tuulista, niin eihän silloin täällä ketään ole, toteaa kuopiolaisen Koski-Laiva Oy:n yrittäjä Seppo Pirinen.

Juhannuksesta eteenpäin kävijöitä on kuitenkin riittänyt, kiitos poutaisten ja lämpimien kesäsäiden. Monet risteilyistä varataan täyteen ennen laivan lähtöä.

– Onpa ollut todellakin erikoinen ja mielenkiintoinen kesä. Toisaalta se on ollut haastava, mutta sitten yhtäkkiä tämä heinäkuu on näyttänyt ihan yllättävänkin hyvän puolen kurjan kevään jälkeen, sanoo Kuopiossa Kallavedellä risteilyjä järjestävän Roll-Risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi.

– Juhannukseen saakka vähän kyllä peukaloita pyöriteltiin ja oltiin ihan ihmeissämme, että mitä tästä tulee. Mutta sitten kun kesälomat alkoivat ja huippuhelteet tulivat, niin itse asiassa heinäkuun osalta olemme viime vuotta edellä. Se on vähän kuin balsamia haavoille tällä hetkellä.

“Kesäkuu menetettiin kokonaan”

Ulkomaalaisten matkailijoiden puute ei juuri haittaa useimpia risteily-yrittäjiä, sillä ulkomaalaisten osuus asiakkaista on ennenkin ollut pieni. Sen sijaan ryhmämatkojen puute tekee tuottoihin loven.

– Ulkomaalaisten asiakkaiden puute ei näy meillä, koska heidän määränsä muutenkin on aika pieni. Nyt hehkutetaan paljon, että kotimaan matkailu vetää väkeä, ja se kyllä näkyy, sanoo Pohjois-Karjalassa Höytiäisellä risteilyjä järjestävän Navikotka Oy:n yrittäjä Petri Luotio.

Lieksassa Pielisellä risteilevän Suviexpressin kapteeni Pekka Teivaala kuitenkin sanoo, että ulkomaalaisryhmien puute näkyy reippaasti, sillä Suviexpressin matkustajista lähes puolet voi olla ulkomaalaisia.

– Kyllähän täällä paikallisia turisteja on, mutta he eivät kuitenkaan korvaa niitä ryhmiä. Meidän hommaa kantavat paljon nämä tilausristeilyt, ja niitä ei nyt ole. Liikevaihto jää varmaankin paljon pienemmäksi kuin aiemmin.

Vaikka viime viikot ovat näyttäneet hyviltä ja laivat ovat olleet täynnä, kaikki risteily-yrittäjät uskovat, että kesän osalta jäädään miinukselle.

– Kesäkuu menetettiin kokonaan. Silloin kaikki päivät oli varattu tilausajoille, mut ne menetettiin. Sitä on turha enää muistella tai murehtia, niitä päiviä ei enää takasin saa. Pitää toivoa, että saataisiin elokuulle ryhmämatkoja, Navikotka Oy:n Luotio toteaa.

Lähde: yle.fi