Mökkeilijät kompuroivat jätteiden käsittelyssä: ”Hiirille, rotille ja myyrille suoranainen kutsu herkkubuffetin ääreen”

Jopa 60 prosenttia Biolanin kyselyyn vastaajista lajittelee jätteensä huonommin mökillä kuin kotona. Sillä voi olla mökkiläisellekin inhottavia seurauksia.

Suomalaiset viettävät mökeillään lomaa jätteiden lajittelusta. Kierrätystuotteita myyvän Biolanin lajittelukyselyn vastaajista peräti 60 prosenttia tunnustaa olevansa jätteiden lajittelussa mökillä leväperäisempi kuin kotona. Moni heittää mökillä keittiön biojätteet sekajätteeseen. Huonoin vaihtoehto on tunkio, joka houkuttelee rottia. Tunkiolle ei myöskään jätelain mukaan saa heittää ruokajätteitä.

Jätelain mukaan sallittua ei ole sekään toimintamalli, että biojäte napataan mukaan ja viedään kotiin kompostiin tai biojätekeräykseen. Jo vuonna 2011 säädetty jätelaki edellyttää kaikkia asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjä liittymään kunnan järjestämään jätehuoltoon. Mökin biojäteongelmista pääsee eroon kompostorilla tai kompostoivalla kuivakäymälällä.

Suomessa on noin puoli miljoonaa mökkiä. Maa- ja metsätalousministeriön vuoden 2016 mökkibarometrin mukaan vapaa-ajan asuntoja käyttää säännöllisesti 2,4 miljoonaa ihmistä ja yhdellä mökillä on keskimäärin neljä käyttäjää.

Biolan teki kesäkuussa kyselytutkimuksen siitä, miten jätteidenkäsittely hoituu mökkimaisemissa. Kyselyyn saatiin yhteensä 2638 vastausta.

”Kotioloissa olemme oppineet lajittelemaan jätteet jo melko hienosti. Mutta mökille siirryttäessä tapahtuu merkillinen taantuma. Keittiön biojätteitä osa onneksi vie mökilläkin kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Mutta jätteiden lajittelun osalta on vielä matkaa ennen kuin voidaan iloita ympäristöä kunnioittavasta vapaa-ajanvietosta”, sanoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula tiedotteessa.

”Haluan kuitenkin uskoa, että parempaan suuntaan ollaan menossa. Suomalaiset kyllä tietävät oikean jätekäsittelyn hyödyt. Kompostoinnin ympäristöystävällisyyden allekirjoittaa lähes kaikki kyselyn vastaajat. Keittiön roska-astian biojätteen hajuhaitat loppuvat kompostoimalla.”

Mökkioloissa keittiön biojätteitä syntyy ihan yhtä paljon kuin kotioloissakin. Osa jätteistä löytää tiensä oikeaan paikkaan: biojätteiden yhteiskeräykseen, omaan kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Biolanin kyselyn vastaajista kuitenkin 15 prosenttia kertoo heittävänsä mökkikeittiön biojätteet sekajätteeseen.

Lähes sama määrä kertoo rahtaavansa biojätteet mökiltä kotiin. Pohjalla on hyvä ajatus, mutta valitettavasti jätteiden kuljettaminen vapaa-ajan asunnolta vakinaisen asuinpaikan jäteastiaan ei ole luvallista.

Voimassa oleva jätelaki on hyvin yksiniittinen: velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä eikä jätteen vähäinen määrä ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa. Erityisen ikävä tilanne on niillä 24 prosentilla, jotka kertovat nakkaavansa vapaa-ajan asunnon biojätteet tunkiolle tai avokompostiin.

”Oijoi. Nyt kyllä harmittaa luonnon ja mökkiläisten puolesta. Sekä vanhanaikainen tunkio että avokomposti ovat hiirille, rotille ja myyrille suoranainen kutsu herkkubuffetin ääreen. Tuloksena on se, että mökin lähellä parveilee haittaeläimiä, joilla yleensä on vielä melkoinen lisääntymisnopeus ja vimma tunkeutua myös sisätiloihin”, Kerttula huomauttaa.

”Jos nämä pienet eläimet eivät haittaa, niin Suomessa saattaa isompaakin metsäneläintä olla hakeutumassa tunkion seisovan pöydän ääreen. Esimerkiksi karhu haistaa jäteherkut pitkästä matkasta ja tallustelee tyytyväisenä paikalle uudelleen ja uudelleen, kun huomaa että pöytä on aina koreana. Hyvä olisi myös muistaa, että ruokajätteiden osalta voimassa olevan jätelain mukaan tunkio ja avokomposti ovat laittomia”, hän jatkaa.

Biolanin aiemmin teettämän tutkimuksen mukaan joka neljännellä vapaa-ajan asunnolla on jo kompostoiva kuivakäymälä. Osa ihmisistä osaa ja muistaa hyödyntää kompostoivaa kuivakäymälää myös keittiön biojätteiden hävittämisessä.

Lähde: kauppalehti.fi