Koronakevään jälkeinen kaipuu neljän seinän ulkopuolelle purkautuu kaikkien aikojen matkailukesänä

Kainuu on täynnä kotimaan matkailijoita – nyt ollaan liikkeellä erilaisten aktiviteettien perässä ja nopealla aikataululla.

Kainuun matkailussa eletään nyt kotimaan matkailun kulta-aikaa. Kotimaiset matkailijat käyttävät palveluja noin kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna, arvioi Lomarenkaan liiketoimintajohtaja Juha Purhonen. Purhonen kertoo, että Kainuussa mennään kasvun suhteen samoissa luvuissa kuin koko maassa.

Koronakevään jäljiltä tilanne on tervetullut.

– Kyse oli varmaankin patoutuneesta kysynnästä ja halusta liikkua kodin ulkopuolella, kodin neljä seinää oli jo nähty. Luonto ja kotimaan matkailu voittaa tänä vuonna ja toivotaan, että trendi jatkuu tulevinakin kesinä, Purhonen summaa.

Kohdemanageri Pirppa Taljanvirta Katinkullasta kertoo, että heinäkuu on loppuunmyyty – niin se on ollut aiempinakin vuosina.

– Poikkeusta on asiakkaiden tekemisissä, eli harrastetaan erilaisia liikuntalajeja ja ulkoillaan paljon. Esimerkiksi golf on ollut poikkeuksellisen suosittua tänä kesänä, Taljanvirta kertoo.

Break Sokos Hotel Vuokatissa heinäkuusta on tulossa vilkkain vuosiin, suuntauksen toivotaan jatkuvan myös tulevaisuuden kesinä. Toisaalta nyt vain puoli prosenttia majoitusvuorokausista on kirjattu ulkomaalaisille, mikä on merkittävästi vähemmän kuin normaalisti.

– Temptation Island -tuotanto ei tässä vaiheessa ole vaikuttanut meidän asiakasmääriin mainittavasti. Ohjelmaa seuraavien kohderyhmässä syntyy positiivisia vaikutuksia pidemmällä aikavälillä, kunhan täällä kuvattava kausi esitetään TV:ssä, Osuuskauppa Maakunnan toimialajohtaja Pasi Tolonen kertoo.

Mökit täynnä syyskuun loppuun

Kotimaan matkailijat viettävät nyt aikaa eri aktiviteettien parissa kerrotaan Ukkohallasta, Suomussalmelta sekä Hossasta. Suomussalmen kunnan matkailupäällikkö Aija Laukkanen sanoo yrittäjien viestittävän mökkien olevan syyskuun loppuun asti varattuja.

– Vain hajaöitä on tarjolla. Visit Suomussalmi on somemainonnassa pyrkinyt nostamaan myös niitä vähemmän tunnettuja reittejä esille nyt, kun ihmiset ovat kiinnostuneita luonnosta ja siellä liikkumisesta, Laukkanen sanoo.

Lentiiran Lomakylässä on totuttu tähän aikaan vuodesta Kuhmon Kamarimusiikki -vieraisiin, nyt heitä ei ole, kun monet tapahtumat on peruttu.

– Elämme parhaillaan kesän kiihkeintä sesonkiaikaa, mutta siinä missä tyypillinen kamarimusiikkivieras varaa majoituksen jopa puoli vuotta etukäteen, on matkailija nyt liikkeellä ex tempore -mentaliteetilla ja majoitus halutaan varata lennosta, kohdemanageri Sanna Kyllönen kuvailee.

Ski Resort Ukkohalla–Paljakan toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä sanoo, että Hyrynsalmen kunnan toteuttama pyöräilyreitti vetää myös asiakkaita.

– Fatbiken vuokrausta ja pyöräilijöitä on ollut paljon liikkeellä. Luonto- ja liikuntamatkailu on alueella helppoa ja se kiinnostaa selvästi, Kyhälä summaa.

Lähde: yle.fi