Tänä kesänä eteläisen Saimaan saarista tuodaan mantereelle lähes tuhat isoa jätesäkillistä talousjätettä.
Eteläisen Saimaan retkisatamia huoltava M/S Roope-Saimaa on lähdössä Imatran satamasta viemään polttopuuta saunomiseen hurahtaneille veneilijöille. Puuta palaa kiukaiden tulipesissä kesällä paljon.
– Kyllä siellä parhaimmillaan yhdessä saaressa kaksi saunaa lämpiää koko ajan, kertoo aluksen päällikkö Mikael Laine.
Laine harmittelee, ettei M/S Roope-Saimaan miehistö ole tänä kesänä ehtinyt testaamaan saunojen kipakoita löylyjä. Kotimaanmatkailun lisääntyminen on näkynyt uusina veneilijöinä Saimaalla, ja huollettavaa on enemmän.
– Tosi paljon tulee nyt mereltä porukkaa Saimaalle. Vene tuodaan trailerilla, jos ei päästä Saimaan kanavan kautta, sanoo Laine.
Saimaalla on lisääntymässä myös veneiden vuokraustoiminta, mikä tuo uusia harrastajia veneilyn pariin.

Viime vuonna M/S Roope-Saimaa vei eteläisen Saimaan saariin polttopuuta noin 200 kuutiometriä. Sama määrä saarissa kasvavia puita jää todennäköisesti hakkaamatta.
Pidä Saaristo Siistinä ry vastaa Saimaalla noin sadan retkisataman ylläpidosta ja huollosta. Oma alus ehtii käydä 65 kohteessa pääasiassa Puumalan, Imatran ja Lappeenrannan välisellä alueella, lopuista huolehtivat ostopalveluna seurat, kalastajat ja yksityiset henkilöt.
Tuhat jätesäkkiä Saimaalta
Huoltoaluksen kannelle mahtuu kerrallaan toistakymmentä isoa jätesäkkiä. Tänä vuonna retkisatamista tuodaan mantereelle noin tuhat säkillistä jätettä – siis reilut 200 kuutiometriä.
– Jos tuo määrä jäisi saaristoon, kyseessä olisi ympäristökatastrofi.

Matkailun lisääntyminen ei ole näkynyt kasvavina jätevuorina Saimaalla. Veneilijöiden ympäristötietoisuus on lisääntynyt. Yhä useampi veneilijä tuo itse jätteensä kotiin.
Roope-Saimaan mantereelle tuomista jätteistä suurin osa on tavallista retkeiltäessä syntyvää talousjätettä. Erikseen lajitellaan tölkit, lasi ja metalli.
Pesuvedetkin talteen kelluviin septitankkeihin
Tänä keväänä Taipalsaaren Ruuhonsaaressa ja Joutsenon Satamosaaressa on otettu käyttöön kelluvat septitankkien imutyhjennyslaitteet, joiden täyttymistä seurataan huoltoaluksella.
– Siellä on isoja kelluvia säiliöitä ja korkeat laiturit, joihin pääsee myös isoilla veneillä, jatkaa Laine.

Aiempaa parempien tyhjennysmahdollisuuksien myötä Roope-Saimaassa toivotaan, että viimeisetkin veneiden omistajat pumppaisivat astioiden pesuvedet septitankkiin.
– Ei ole iso asia johtaa se letku septitankkiin, jolloin saataisiin nämäkin vedet asianmukaisesti viemäriverkkoon.
Lähde: yle.fi