Polttoaineen verotus kiristyy elokuun alussa – näin se näkyy hinnoissa

St1:n verkostojohtaja Juha Vannisen mukaan paikallinen kilpailutilanne vaikuttaa siihen, milloin ja miten veronkorotukset alkavat näkyä tankkauksen hinnassa.

POLTTOAINEEN valmistevero nousee elokuun alussa. Hallitus päätti syksyn 2019 budjettiriihen yhteydessä kiristää liikennepolttoaineiden verotusta yhteensä noin 250 miljoonalla eurolla.

Sen seurauksena polttoaineen valmistevero nousee elokuun ensimmäisenä päivänä bensiinin osalta 5,71 senttiä ja dieselin osalta 6,46 senttiä litralta. Veronmaksajain keskusliiton mukaan korotus nostaa bensiinilitran hintaa 6,6 senttiä ja diesel-litran hintaa 6,9 senttiä.

St1:n verkostojohtaja Juha Vannisen mukaan korotukset polttoaineen verotukseen ovat yleensä siirtyneet kuluttajahintoihin sellaisenaan. Vannisen mukaan korotus voi näkyä nopeasti tankilla.

– Kyllä ne mahdollisimman nopeasti pyritään siirtämään tolppahintoihin.

PAIKALLINEN kilpailutilanne kuitenkin vaikuttaa siihen, milloin ja miten veronkorotukset alkavat näkyä tankilla. Jos kilpailu on paikallisesti tiukkaa, verojen nousu ei siirry hintoihin yhtä nopeasti.

St1:n verkostojohtaja Juha Vanninen.

St1:n verkostojohtaja Juha Vanninen.

Kuva: St1

Veronkorotukset nostavat polttoaineen hintaa, mutta Vannisen mukaan markkinoilta hintaan ei kohdistu painetta, koska kysyntä ja tarjonta alkavat kevään tarjontapiikin jälkeen taas kohdata.

– Nyt on saatu nauttia pitkään halvoista polttoaineen hinnoista johtuen maailmanmarkkinahinnoista. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä valtavaa hinnannousupainetta, Vanninen sanoo.

Nesteeltä ei lähdetä arvioimaan, miten tai millä aikavälillä korotus verotuksessa siirtyy kuluttajahintoihin.

– Emme ota kantaa tuleviin hintoihin, Nesteen Suomen asemaverkoston johtaja Katri Taskinen sanoo.

RAAKAÖLJYN markkina on lähtenyt toipumaan koronakevään jälkeen hyvin, sanoo Nesteen öljyliiketoiminnan operatiivinen johtaja Sami Oja. Esimerkiksi Pohjanmeren Brent-öljyn hinta on tällä hetkellä noin 40 dollaria barrelilta, kun alimmillaan hinta kävi huhtikuussa alle 20 dollarissa barrelilta.

Ojan mukaan toipumisen mahdollisti nopea markkinan tasapainottaminen tarjontaa pienentämällä. Öljyntuottajamaat päättivät sopia tuotannon leikkauksista.

Hinta on pysynyt kesäkuun alusta lähtien tasaisesti 40 dollarissa barrelilta. Korona-aikaa edeltäneeseen 60–70 dollarin barrelihintaan ei olla kuitenkaan päästy.

Koronan myötä raakaöljyn kysyntä romahti huhtikuussa hetkellisesti 80 miljoonaan barreliin päivässä, kun öljyn tyypillinen kysyntä on noin 100 miljoonaa barrelia päivässä. Kysyntä on Ojan mukaan kuitenkin huhtikuusta lähtien toipunut.

– Öljyn kysynnän toipuminen on ollut v-kirjaimen muotoinen käyrä. Käyrä on ollut terävä, mutta jää nähtäväksi, kuinka pitkä käyrän hännästä tulee.

OJA ei lähde arvioimaan, mitä syksy tuo tullessaan öljymarkkinoille.

– Öljyn tuottajat ovat vähitellen suunnitelleet nostavansa tuotantoa, mikä toki perustuu oletukseen, että kysynnän vaarantavaa isompaa toista aaltoa koronassa ei tule. Se, mitä tautirintamalla tapahtuu ja miten öljyntuottajat reagoivat siihen, on kuitenkin vielä hyvin epävarmaa.

Ojan mukaan on vaikeaa suoraan arvioida, missä määrin öljymarkkinoiden toipuminen vaikuttaa polttoaineen hintaan.

– Raakaöljyn hintataso asettaa lähtökohdan yleiselle hintatasolle, mutta polttoaineen hintaan vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten valuuttakurssit, verotus ja paikallinen kilpailu.

Lähde: is.fi