Kuljitko läpi loman huonoissa kengissä ja nyt jalkoja pakottaa? – Jätä kengät kotiin, vaikutus näkyy koko kehossa

Jalkapohjien lisäksi koko keho hyötyy paljain jaloin kävelystä. Alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti Katja Näsman kuvailee, että jalat ovat kuin kehon kivijalat. Kun jalkaterän lihaksisto aktivoituu, se herättää koko kehon, parantaa ryhtiä ja lisää nivelten joustavuutta.

– Myös pakarat, pohjelihakset ja keskivartalon lihakset aktivoituvat hieman tehokkaammin paljain jaloin kuin kengät jalassa, lisää fysioterapeutti Kalle Tiilikainen.

Paljain jaloin kävelyä kannattaa harrastaa varsinkin kesällä. Lämpimät kelit suosivat harrastusta, mutta taustalla on vielä tärkeämpi syy. Kesällä muodissa ovat kevyet, ohutpohjaiset sandaalit tai muut kesäkengät. Tiilikaisen mukaan tällaiset kengät voivat aiheuttaa kipua jalkoihin. Hän on erikoistunut tuki- ja liikuntavammojen hoitoon.

– Työssäni tulee paljon jalkateräongelmaisia vastaan. Vastaanottomäärät lisääntyvät usein keväällä ja kesällä, koska muutos talvikengistä kevät- ja kesäkenkiin on valtava.

Paljain jaloin kävelystä löytyy niin paljon hyötyjä, että Näsman kehottaa työssään huippu-urheilijoita juoksemaan alku- ja loppulämmittelyn paljain jaloin.

– Lisäksi suosittelen vanhempia jättämään kengät pois kävelemään oppivalta lapselta. Lapsi saa paljain jaloin alustasta enemmän erilaisia aistimuksia.

Lihakset ja aistit hereille

Eniten avojaloin kävely vaikuttaa jalkapohjiin. Tiilikainen kertoo paljain jaloin kävelyn antavan ärsykkeitä jalkapohjaan, jolloin jalkapohjan lihakset aktivoituvat toimimaan tehokkaammin.

Jalkapohjassa on lukuisia hermopäätteitä, jotka aktivoituvat ärsykkeistä. Hermopäätteet saavat ärsykkeitä kosketuksesta ja muuttuvasta maastosta. Kengät jalassa hermopäätteet eivät saa yhtä voimakkaita ärsykkeitä kuin paljain jaloin kävellessä.

Tiilikaisen mukaan varsinkin luonnossa monenlaiset maastot aktivoivat jalkapohjan lihakset. Tasainen ruohomaa, epätasainen hiekkatie ja metsän neulaset ja kävyt voivat aristaa aluksi, mutta ne antavat jalan aistijärjestelmälle näitä herättäviä tuntemuksia.

Paljain jaloin kävely siis lisää jalkapohjan tuntoherkkyyttä, täsmentää fysioterapeutti Katja Näsman. Hermopäätteet lähettävät aivoille viestiä siitä, millainen maasto jalan alla on.

Paljaan jalat pihamaalla
Jalkapohja aristaa 2–3 viikkoa ennen kuin se tottuu paljain jaloin kävelyyn.Jarkko Riikonen / Yle

Paljasjalkakävely pitää lihakset hereillä. Kävely onkin paljain jaloin usein hieman varovaisempaa, sillä kävelijä varautuu herkemmin esteisiin ja maaperän muutoksiin. Kengät jalassa kävely on huolettomampaa ja lihas voi levätä, jolloin jalkapohjaan kohdistuvat iskutukset ovat voimakkaampia.

Kesäkengät eivät kuitenkaan ole Tiilikaisen mukaan automaattisesti huonot kävelykengät, vaan kyse on jalan tottumisesta kenkiin.

– Ohutpohjaisissa kengissä vaimennukset ovat heikot, jolloin iskutuksia tulee enemmän jalkapohjaan. Kun siihen vielä lisätään se, että jalka on tottunut paksupohjaisiin henkiin, jalkapohjan hermot olettavat iskujen olevan vaimeampia.

Sekä Tiilikainen että Näsman jättäisivät mieluummin kengät eteiseen ja lähtisivät ulos avojaloin.

Rauhallinen alku

Näsman muistuttaa, että tasapaino kulkee käsi kädessä lihasvoiman kanssa. Ihmisen tasapaino heikentyykin hieman kengät jalassa, sillä jalkapohjissa ei pääsääntöisesti ole yhtä paljon tukipintaa kuin kengissä. Kun tukipintaa on vähemmän, jalkapohjan lihakset joutuvat tekemään enemmän töitä.

Tiilikaisen mukaan on kuitenkin hyvä muistaa, että paljain jaloin kävelyn alkuvaiheessa jalkapohja on arka. Jalkapohjan hermosto tottuu kävelyyn 2–3 viikossa riippuen onko jalkapohjassa kovettumia vai onko jalkapohjan iho pehmeä.

Jalkapohjan kovettumat ovat Tiilikaisen mukaan normaali asia, ja ne syntyvät suojaamaan jalkapohjaa.

– Parin kuukauden päästä kävelyn aloittamisesta on jo mahdollista juosta paljain jaloin, Tiilikainen kertoo.

Molemmat fysioterapeutit suosittelevat paljain jaloin kävelyä, ja se sopiikin lähes kaikille. Näsman mainitsee poikkeuksena ihmiset, joilla on tuntopuutoksia jaloissa. Tuntopuutoksia esiintyy esimerkiksi diabeetikoilla.

– Silloin ei välttämättä tunne, jos jokin pistää jalkapohjaan. Jalkaan saattaa syntyä haavoja ja iho voi menee rikki. Silloin paljain jaloin kävely on ongelmallista.

Äiti ja lapsi kävelevät paljain jaloin pihamaalla
Paljain jaloin kävely pitää lihakset hereillä. Jarkko Riikonen / Yle

Fysioterapeutit muistuttavat, että kävelyharrastuksen alussa on syytä ottaa rauhallisesti. Jalan totutteluvaiheessa ei suositella useamman kilometrin tai tunnin lenkkejä, jolloin jalkapohja voi kipeytyä.

– Kipu on hyvin henkilökohtainen kokemus. Neulasista ja kävyistä voi seurata kipua ja tulla ruhjeita, mutta ne eivät ole vaarallisia, Tiilikainen sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että jatkuva jalkapohjan kipu ei ole tavanomaista terveellä ihmisellä. Kävellessä olisikin hyvä tunnistaa, tuntuuko kipu jalkapohjan ihossa vai sen alla. Tyypillistä ovat erilaiset kantapään alueen kivut.

Kivun taustalla on usein muutakin kuin pelkkä kävely. Fysioterapeuttien puheissa toistuu ihmisten passiivisuus. Tiilikaisen mukaan istuma- ja seisomatyö, jossa ei tarvitse liikkua, voi altistaa kivuille.

– Työpäivän jälkeen ihmiset lähtevät aktiivisesti harrastamaan, jolloin muutos arjen liikkumiseen on huomattava.

Lähde : yle.fi