Venäläismatkailijoiden kato runnoo Savonlinnan taloutta – ”Yrityksille olisi erittäin tärkeää, että Venäjän raja aukeaisi mahdollisimman pian”

Savonlinnan kaupunginjohtaja toivoo työ- ja elinkeinoministeriön sekä hallituksen pohtivan toimia, joilla venäläisturistien tulo Savonlinnaan voitaisiin virusturvallisesti sallia.

”Alueen matkailu- ja kauppayrityksille olisi erittäin tärkeää, että Venäjän raja aukeaisi mahdollisimman pian tietenkin terveystilanne huomioiden. Voisiko terveystilanteen salliessa esimerkiksi ajatella joitain erityisjärjestelyitä huvilamatkailun sallimiseksi, jossa matkailijan pitäisi vaikka ottaa testi tai olla kaksi viikkoa karanteenissa huvilallaan Suomessa”, pohtii Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

Venäläiset ovat suomalaisten jälkeen tärkein matkailijaryhmä Savonlinnalle.

Savonlinnassa yöpyy vuosittain 600 000 matkailijaa, joista joka kuudes on venäläinen.

Venäläiset lomailevat Savonlinnassa usein pitkiä ajanjaksoja ja vuokraavat esimerkiksi mökkejä Saimaalta, Laine kertoo.

Venäläisten kato iskee pian yrityksiin

Venäläisten matkailijoiden puutteen odotetaan aiheuttavan Savonlinnassa ongelmia erityisesti syksyllä, jolloin kotimaan matkailijat eivät juuri matkusta.

”Venäläiset ovat tuoneet Savonlinnan matkailulle ympärivuotisuutta”, Laine kertoo.

Siksi moni matkailuyrittäjä pelkää nyt Savonlinnassa, millaiset tappiot liiketoiminnalle syksyllä muodostuu, kun venäläisiä ei alueelle näillä näkymin matkusta.

Savonlinnan matkailuyrittäjille on tuottanut muiden koronakriisin aiheuttamien haasteiden lisäksi päänvaivaa heinäkuussa peruuntuneet Oopperajuhlat, mutta sen aiheuttamat tappiot liiketoiminnalle eivät ole vielä mitään verrattuna siihen, jos venäläiset turistit jäävät pois.

Laineen arvion mukaan Oopperajuhlien tuoma taloudellinen hyöty Savonlinnan seudun taloudelle on noin 30 miljoonaa euroa, kun taas venäläisten matkailijoiden vaikutus on jopa 50-60 miljoonaa euroa.

”Oopperajuhlien osalta näyttää käyvän niin, että kasvanut kotimaanmatkailu korvaa poisjääneet oopperakävijät. Savonlinnassa on ollut ennätyskesä lisääntyneen kotimaanmatkailun johdosta.”

Savonlinnan kaupunki tarvitsee kipeästi venäläisten turistien palvelukysynnän. Alueen työttömyys oli kesäkuussa 16,4 prosenttia, kun keskimäärin työttömyys Etelä-Savossa oli 14.3 prosenttia, käy ilmi TE-palveluiden raportista.

Valtioneuvosto päätti heinäkuussa, että Suomen ja Venäjän välisen rajan rajoituksia jatketaan ainakin 25.8.2020 asti. Tarkempaa tietoa maiden välisen rajaosuuden avautumisesta matkailulle ei tällä hetkellä ole.

Venäjällä on yli 800 000 todettua koronavirustartuntaa. Luku on maailman maista neljänneksi suurin.

Lähde: talouselama.fi