Suomen pakko­karanteeni koskee isoa joukkoa myös Schengen-maita – Perusteena on laki­pykälä, jota ei ole käytetty koskaan aiemmin

UOMI alkaa vaatia pakollista karanteenia kaikista koronaviruksen riskimaista saapuville matkustajille, kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen maanantai-iltaisessa tiedotustilaisuudessa.

Karanteenin rikkomisesta voidaan määrätä rangaistukseksi joko sakkoja tai enimmillään kolme kuukautta vankeutta.

THL:n terveysturvallisuudesta vastaavan johtaja Mika Salmisen mukaan pakkokaranteeni toteutetaan tartuntatautilain 70. pykälän perusteella, jota sovelletaan nyt ensimmäistä kertaa.

Pykälä kuuluu sanasta sanaan näin:

”Muu kuin 60–67 tai 69 §:ssä tarkoitettu julkisessa terveydenhuollossa toimiva laillistettu lääkäri voi kiireellisessä tapauksessa päättää henkilön tai tavaran karanteenista taikka henkilön eristämisestä tai päättää välttämättömän sairaanhoidon toteuttamisesta, lääkityksen antamisesta henkilön vastustuksesta huolimatta tai tapaamisen rajoittamisesta enintään kolmeksi päiväksi, jos se on välttämätöntä tartuntataudin leviämisen estämiseksi ja jos hän suorittamansa tutkimuksen perusteella toteaa, että päätöksen tekemisen edellytykset ovat olemassa. Päätös on saatettava niin pian kuin olosuhteet sallivat kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän virkasuhteisen tartuntataudeista vastaavan lääkärin vahvistettavaksi.”

HALLITUS määritteli viime viikolla uusiksi riskimaiksi Belgian, Hollannin ja Andorran. Näiden lisäksi sisärajavalvonta on voimassa Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin välisessä liikenteessä.

Nämä maat on luokiteltu turvallisiksi

Pakollinen karanteeni koskee vastedes myös hyvin monia Schengen-alueen maita. Kaikkiaan maailmassa on 25 maata, joista tulijoiden kohdalla Suomi ei nykyään tee sisärajavalvontaa. Maat ovat samat, jotka ovat ulkoministeriön ”vältä tarpeetonta matkustamista” -yleissuosituksen ulkopuolella.

Nämä maat ovat Etelä-Korea, Georgia, Irlanti, Islanti, Italia, Japani, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Ruanda, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani ja Viro.

Lähde: hs.fi