Hallituksen matkustuslinjaukset hämmentävät: ”Mihin tarvitaan maahantulorajoituksia ja matkustustiedotteita, jos pääministeri voi pyyhkäistä ne kaikki roskapönttöön”

”Kotimaiselle matkailuyrittäjäkentälle voidaan sanoa hyvästit, jos tilanteen katastrofaalisuutta ei aleta ymmärtää ja erilaisia toimia alan selviytymiseksi tehdä koko hallituksen tasolla”, Suomen matkailualan liitto sanoo.

KUVA: KAROLIINA VUORENMÄKI

Viime päivinä yhä sekavammaksi käyvä hallituksen tiedottaminen matkustusta koskevista suosituksista hämmentää niin kuluttajia kuin matkailuyrityksiä, kertoo Suomen matkailualan liitto tiedotteessaan.

LUE MYÖS

Ministeri Kiuru lupaa uudet testiohjeet ensi viikoksi: ”Koronatestiin päivässä, vastaus vuorokaudessa”Nyt tulee ”liikennevalomalli” Suomeen tuleville – Sanna Marin: Myös ”vihreästä maasta” tuleva voidaan määrätä karanteeniinKoronahuoli Ruotsista – Näin ovelaa rajaratkaisua Sanna Marinin hallitus hakee

Liiton mukaan kansainvälisen matkailun parissa toimivat yritykset ovat peränneet hallitukselta perusteltuja, johdonmukaisia ja selkeitä linjauksia. Ne loisivat jonkinlaisen mahdollisuuden matkailuyritysten tulevaisuudelle, tiedotteessa sanotaan.

”Säätytalon portailta sivulauseessa heitetyt pääministerin terveiset kansalaisille lomamatkojen siirtämisestä parempiin aikoihin ihmetyttävät matkailualaa. Samaan aikaan hallituksen aloitteesta työstetään ’liikennevalomallia’, jolla minimoidaan, kartoitetaan ja karanteenien avulla rajataan ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien tuomat tautitartunnat ja niiden leviäminen. Lisäksi alalla pohditaan, mihin ylipäätään tarvitaan ministeriöiden neuvottelemia maahantulorajoituksia ja ulkoministeriön julkaisemia matkustustiedotteita, jos pääministeri voi omalla arvovallallaan pyyhkäistä ne kaikki roskapönttöön”, kummastelee Suomen matkailualan liiton SMAL:in toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Liiton mukaan matkailualalla on aina pidetty turvallisuutta matkustuksen tärkeimpänä osana, ja siihen on panostettu koronapandemian aikana erityisen paljon. Tiedotteessa todetaan, että alalla koetaan turhautumista, kun toimialan ponnistuksia ei tunnusteta, eivätkä päättäjät ole kiinnostuneita niistä edes kuulemaan.

Myynti romahtanut

Suomessa koronakriisi runtelee edelleen matkailuyrityksiä, kuten majoitus- ja kuljetusyhtiöitä, ohjelmapalveluyrityksiä, tapahtumajärjestäjiä sekä matkatoimistoalan yrityksiä.

Heinäkuun lopulla tehdyn selvityksen mukaan SMAL:in matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäyritysten matkamyynti kesäkaudelle 2020 oli alle 10 prosenttia viimevuotisesta. Tästäkin myynnistä on jouduttu peruuttamaan jo monta matkaa ja palauttamaan maksut asiakkaille, kun alkukesän toiveikkuus on muuttunut epätoivoksi matkustusrajoitusten pysyessä tiukalla tasolla. Suurin osa SMALin jäsenyrityksistä taistelee olemassaolostaan henkihieverissä, eikä valtion kustannustuki ole tuonut alan yrityksille kaivattua apua, liiton tiedotteessa todetaan.

”On hienoa, että alan huolet on nyt ymmärretty elinkeinoministeriössä. Kotimaiselle matkailuyrittäjäkentälle voidaan sanoa kuitenkin hyvästit, jos tilanteen katastrofaalisuutta ei aleta ymmärtää ja erilaisia toimia alan selviytymiseksi tehdä koko hallituksen tasolla”, sanoo Mäki-Fränti.

Suomalainen matkailuelinkeino työllistää yli 142 000 henkeä ja matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli vuoden 2018 matkailutilinpidon mukaan 2,7 prosenttia. Vuonna 2019 matkailukysynnän suuruus Suomessa oli 16,1 miljardia euroa, josta kansainvälisen matkailun osuus oli 7,4 miljardia euroa. Kansainvälinen matkailu koostuu sekä ulkomailta Suomeen että Suomesta ulkomaille suuntautuvasta matkustuksesta.

Lähde: uusisuomi.fi