Lapin kansanedustajat vetoavat hallitukseen: Matkailualan hätään reagoitava nyt eikä sitten kun vahinko on jo tapahtunut

Lapin kansanedustajat vaativat hallitukselta ripeitä toimia matkailutyöpaikkojen pelastamiseksi. Kansanedustajat muistuttavat työttömyyden uhkaavan tuhansia ihmisiä, jos talvimatkailua Lappiin ei pystytä järjestämään.

– Lapin kansanedustajien vahva yhteinen vaatimus on, että matkailuala pelastettaisiin ennakollisilla toimilla, eikä reagoitaisi vasta sitten, kun vahinko on jo ennättänyt tapahtua, toteaa Lapin kansanedustajien puheenjohtajana toimiva Heikki Autto tiedotteessa.

Kansanedustajat uskovat, että matkat voidaan järjestää turvallisesti, koska tilauslennoilla tulevat liikkuvat jo lähtökohtaisesti omassa ryhmässään. Nopean testauksen kapasiteettia pitää kuitenkin lisätä.

– Keinot terveysturvallisuuden takaamiseen ja työpaikkojen pelastamiseen ovat olemassa, jos vain tahtoa on, kansanedustajat toteavat.

Yli puolet Lapin Kauppakamarin ja Lapin Matkailuelinkeinon liiton kyselyyn vastanneista matkailualan yrityksistä kertoi toimintansa loppuvan kymmenen kuukauden sisällä, mikäli ulkomaalaisia turisteja ei saada talvikaudella Suomeen. Esimerkiksi joulusesonkina 80 % asiakkaista on tullut ulkomailta.

Lapin matkailuelinkeinon liiton hallituksen puheenjohtajan Pertti Yliniemen mukaan ulkomaiset matkanjärjestäjät tarvitsevat tiedon tilauslentojen sallimisesta syyskuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen Yliniemen mukaan “peli on pelattu”.

Matkailuala työllistää Lapissa suoraan 8000 – 1000 ihmistä ja tuo noin miljardi euroa tuloa.

Lapin kansanedustajiin kuuluu kokoomuksen Auton lisäksi Markus Lohi (kesk.), Katri Kulmuni (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Kaisa Juuso (ps.), Markus Mustajärvi (vas.) ja Johanna Ojala-Niemelä (sdp)

Lähde: yle.fi.