Hotellijohtaja paheksuu majoituspalvelujen kilpailutusta: ”Eettisesti kyseenalaista nyt, kun yritykset ovat suurissa vaikeuksissa”

Julkisista yhteishankinnoista vastaava Hansel kilpailuttaa parhaillaan kotimaan majoituspalveluja pääasiassa työ- ja virkamatkoja tekeville julkishallinnon asiakkaille.

Kilpailutus koskee kahden seuraavan vuoden hotelli- ja itsepalvelumajoitusta. Sopimuksissa on lisäksi kahden vuoden optio.

Majoituspalvelut kilpailutetaan alueittain, joten myös paikalliset yritykset voivat osallistua.

Sokos- ja Radisson Blu -hotelleja Suomessa pyörittävän Sokotelin toimitusjohtajan Jarkko Härmälän mielestä nykyisiä sopimuksia olisi pitänyt jatkaa vielä vuoden, jotta alan yritykset voisivat päästä koronakriisistä jaloilleen.

”Mielestäni on eettisesti kyseenalaista kilpailuttaa majoitusalan yrityksiä tässä tilanteessa. Alalla on toimijoita, joilla ei ole varmuutta pystyssä pysymisestä. Pelkään, että silloin tarjouskilpailuun osallistutaan paniikissa”, Härmälä toteaa.

FAKTAT

Majoituspalveluiden kilpailutus

Julkisista hankinnoista vastaava Hansel kilpailuttaa kotimaan majoituspalvelut vuosiksi 2021-2022. Lisäksi optio vuoteen 2024.

Majoituspalveluja käyttävät kuntien ja valtion henkilöstö työmatkoillaan.

Kilpailutuksen arvo on 84,5–127,7 milj. euroa.

Kilpailutukseen voi jättää tarjouksen 29.9. asti.

Valtion ja kuntien yöpyjät ovat kaikille matkailuyrityksille, myös Sokotelille merkittävä asiakasryhmä. Härmälä ei kerro tarkempia summia.

Hanselin mukaan kilpailutuksen arvo on optiovuodet mukaan lukien 84 507 285–126 760 927 euroa.

Hanselin majoitus- ja kokouspalveluiden kategoriapäällikkö Katja Reinikainen vakuuttaa, että epidemian merkitys on tiedostettu.

”Kysyimme kilpailutuksen valmistelun yhteydessä majoituspalveluita tarjoavilta yrityksiltä heidän arviotaan koronaepidemian vaikutuksista alalle ja siitä, vaikeuttaako tämä tarjousten jättämistä elo–syyskuussa. Saatu palaute ei antanut aihetta kilpailutuksen siirtämiseen.”

”Puitejärjestelykilpailutus on pitkä prosessi. Olemme kertoneet kiinnostuneille tarjoajille mahdollisimman yksityiskohtaisen aikataulun ennakkoon. Kävimme aktiivista vuoropuhelua toimialan tilanteesta”, Reinikainen toteaa.

Scandic Hotelsin kaupallinen johtaja Christian Borg ei ole ajoituksesta yhtä huolissaan kuin Härmälä. Scandic on Suomen suurin hotelliketju.

”En suhtaudu hirveän negatiivisesti tähän ajoitukseen, mutta ymmärrän molemmat näkökulmat. Toki hinnoittelussa on olemassa riski, mutta toivon, että tässä nähdään tämän kriisin yli.”

”Alalle on tullut uusia toimijoita, jotka eivät ole aiemmassa Hansel-sopimuksessa mukana. Jos kilpailutusta siirretään, nämä yritykset pitäisi jotenkin ottaa huomioon”, Borg muistuttaa.

Scandic-ketjuunkin on tullut viime aikoina uusia hotelleja, muun muassa viime viikolla avattu Helsingin Pasilan Scandic. Se oli aiemmin Sokos-hotelli.

Härmälän mielestä korona-aikana voisi palauttaa käyttöön kattohinnoittelun, joka virkamiehillä oli aiemmin.

Siinä julkisen alan työntekijä voi ottaa huoneen valitsemastaan hotellista, jos huoneen hinta ei ylitä tiettyä summaa.

Hanselin kilpailutukseen pitää jättää tarjoukset viimeistään 29. syyskuuta.

”Toivomme, että toiminta palaisi tälläkin toimialalla mahdollisimman nopeasti normaaliksi”, Reinikainen sanoo.

Lähde: kauppalehti.fi