Lähde syysretkelle! 9 ihanaa suomalaista luontokohdetta

Metsähallituksen asiantuntijat vinkkaavat mainiosta kohteista syksyisille retkille. Mikä näistä sopii sinulle parhaiten?

Enontekiö, Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue.
Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue.

Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue. AOP

Suomen vanhimman luonnonsuojelualueen maisemat ovat upeat ympäri vuoden, mutta syksyllä väriloisto on uskomaton. Mallan luonnonpuiston läpi kulkee 11 kilometrin polku Ruotsin, Suomen ja Norjan yhtymäkohtaan Kolmen valtakunnan rajapyykille. Luonnonpuistossa kannattaa kivuta 738 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavalle Pikku-Mallan laelle. Sieltä näkee Saanalle, Kilpisjärvelle ja Ruotsin puolen tuntureille. Rajapyykille johtavan reitin varrella on myös hieno Kitsiputous eli Mallan kyyneleet.

Urho Kekkosen kansallispuiston lähireitit

Saariselältä on hyvä lähteä tutustumaan Urho Kekkosen kansallispuistoon.
Saariselältä on hyvä lähteä tutustumaan Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Saariselältä on hyvä lähteä tutustumaan Urho Kekkosen kansallispuistoon. RIITTA HEISKANEN

Urho Kekkosen kansallispuistossa riittää tutkittavaa loputtomiin. Helppo tapa aloittelijalle löytyy Saariselän ja Kiilopään matkailukeskusten läheltä, siellä noista paikoista lähtee useita eripituisia päiväreittejä. Illaksi voi sitten mennä lakanoiden väliin nukkumaan lähihotelleihin tai mökkeihin. Päiväreitit on teemoitettu, ja reittikuvaukset auttavat valitsemaan itselleen sopivimman.

Jokiveneile Lemmenjoen kansallispuistossa

Vuorovene Lemmenjoella.
Vuorovene Lemmenjoella.

Vuorovene Lemmenjoella. PASI NIVASALO / METSÄHALLITUS

Suomen suurimman kansallispuiston, Lemmenjoen, sydämeen pääsee helposti joko vuoroveneen kyydissä tai tilaamalla alueen yrittäjiltä oman venekuljetuksen. Venematkan aikana maisemat vaihtelevat mäntymetsistä reheviin lehtoihin ja tuntureihin. Kyydistä voi jäädä vaikkapa Ravadaskönkään vesiputouksella tai kulkea koko matkan kultamaille saakka.

Pyhä-Luoston ja Suomen syvin kuru

Isokuru Pyhätunturin tuntumassa.
Isokuru Pyhätunturin tuntumassa.

Isokuru Pyhätunturin tuntumassa. AOP

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on useita päiväreittejä valittavaksi. Niitä pääsee ihailemaan maisemia Ukko-Luoston huipulle tai Noitatunturin laelle, josta voi laskeutua Suomen kuruista syvimpään, 220 metriä syvään Isokuruun. Tasaisempia maastoja kaipaavat voivat suunnata Tunturiaavalle tai lähilaavuille. Kurujen ja tunturikerojen lisäksi tuntureiden alarinteissä on ikivanhoja havumetsiä, ja kansallispuistosta löytyy myös Suomen eteläisin tunturikoivikko. Pitkän tunturijonon etelä- ja länsipuolella avautuvat laajat aapasuot.

Suomen suosituin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy satoja kilometrejä merkittyä reittiä.
Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy satoja kilometrejä merkittyä reittiä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy satoja kilometrejä merkittyä reittiä. AOP

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kannattaa hengittää oikein syvän, sillä ilma on tutkitusti maailman puhtainta! Merkittyjä kesäreittejä kansallispuistossa on kokonaista 350 kilometriä. Valinnanvaraa riittää lyhyistä luontopoluista useamman päivän retkille asti. Täältä löytyy myös Suomen vanhin merkitty retkeilyreitti, Hetta-Pallas.

Liminganlahti ja lintujen syysmuutto

Liminganlahden luontokeskus.
Liminganlahden luontokeskus.

Liminganlahden luontokeskus. AOP

Oulun tuntumasta löytyvä Liminganlahti on oiva paikka päästä katsomaan laajaa lintukirjoa ja ihailemaan niiden syysmuuttoa. Laaja, matala Perämeren lahti on kaunis ja helppo luontokohde koko perheelle. Lyhyet pitkospuin varustetut polut kulkevat lintutorneille ja innostavat ohella aloittelijankin tutustumaan lintujen maailmaan.

Torronsuo on lähellä pääkaupunkiseutua

Torronsuo on Suomen soista syvin.
Torronsuo on Suomen soista syvin.

Torronsuo on Suomen soista syvin. AOP

Torronsuon kansallispuisto Kanta-Hämeen Tammelassa on noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Pitkospuilla taivaltavien jalkojen alle kurottuu Suomen syvin suo. Lintutorni kutsuu ihailemaan lintujen muuttoa, karpaloita löytyy poimittavaksi ja väriloistoa ihailtavaksi.

Ruskaretki Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Etelä-Konneveden kansallispuistoon voi tutustua myös meloen.
Etelä-Konneveden kansallispuistoon voi tutustua myös meloen.

Etelä-Konneveden kansallispuistoon voi tutustua myös meloen. MARKUS SIRKKA/METSÄHALLITUS

Etelä-Konneveden Kalajan kierros vie näköalareitille Keski-Suomen maisemiin. Rinteiden suojissa on säilynyt vanhoja luonnonmetsiä, joiden valtavat, kaarnarunkoiset haavat tarjoavat elintilaa monille uhanalaisille lajeille. Kalliojyrkänteitä ja puiden runkoja koristavat käävät, jäkälät ja sammalet.

Sienestä Sipoonkorvessa

Sipoonkorvesta löytyy komeita maisemia ja mainioita sienimaastoja.
Sipoonkorvesta löytyy komeita maisemia ja mainioita sienimaastoja.

Sipoonkorvesta löytyy komeita maisemia ja mainioita sienimaastoja. AURA PIHA/METSÄHALLITUS

Sipoonkorven kansallispuisto on sienestäjän aarreaitta pääkaupunkiseudulla. Samalla pääset korpien hämyyn ja perinnemaisemien keskelle. Sipoonkorpeen pääsee myös ilman omaa autoa. Esimerkiksi korven eteläosaan Sotunkiin kulkee seutulinja sekä Helsingistä että Vantaan Tikkurilasta.

Lähde: Iltalehti.fi