Onko matkailijan toinen koronatesti turha? Matkailualan tilaaman mallinnuksen mukaan ministeriön linjaamalta tuplatestaukselta putoaisi pohja

Aalto-yliopiston terveystaloustieteen dosentti Miika Linna teki Lapin matkailuelinkeinon liiton tilauksesta riskienhallintamallin, jonka mukaan ilman testejä “vihreästä” maasta tulevat matkailijat lisäävät koronariskiä selvästi enemmän kuin riskimaista tulevat matkailijat, joilta vaaditaan negatiivinen testitulos.

Linnan laskelmien mukaan hallituksen esittämälle riskimaiden matkailijoiden tuplatestaamiselle ei siis olisi perusteita.

Hallituksen esittämässä mallissa maista, joissa on koronatartuntoja alle 25 tapausta 100 000 asukasta kohti, voi lauantaista lähtien matkustaa Suomeen vapaasti. Marraskuun 23. päivä siirryttäisiin pysyvään testausmalliin, jossa 25 tartunnan rajan ylittävistä maista vaadittaisiin ennakkoon kolmen vuorokauden sisällä otettu negatiivinen testitulos ja yli kolme vuorokautta Suomessa viipyvältä toinen koronatesti. Testiä pitäisi odottaa pakkokaranteenissa.

Tällä hetkellä tuplatestiin ja karanteeniin joutuisivat esimerkiksi Lapin joulumatkailulle tärkeät brittimatkailijat, sillä Iso-Britannian ilmaantuvuusluku on nyt noin 50 tapausta sataa tuhatta asukasta kohti.

STM:n tiukka linja: kaikki riskimaista yli kolmeksi vuorokaudeksi tulevat pakkokaranteeniin – matkailuala: charter-matkat Lappiin menivät sen tien

Testaamattomien tartuttavuus tuplasti korkeampi

Linna käytti laskelmissaan esimerkkeinä maita, joissa ilmaantuvuusluku on 25 ja 40 ja laski tartuttavuuden 50 000 matkailijan ryhmästä kolmen ja viiden vuorokauden maassaololle.

Laskelmien perusteella ilman testejä vapaasti matkustavien joukosta löytyisi enemmän koronatartunnan saaneita kuin ennakkotestattujen niin sanotuista riskimaista tulevien joukosta.

– Laskelmien mukaan näyttää siltä, että ennen Suomeen saapumista lähtömaassa otetulla testillä kolmen vuorokauden sisällä on suuri merkitys tartuttavuuteen, Linna sanoo.

Linnan laskuissa esimerkiksi kolmen vuorokauden oleskelulla tartuttavuus olisi ilman testiä tulleiden joukossa yli kaksinkertainen verrattuna niihin matkailijoihin, jotka testataan ennen Suomeen saapumista.

“Uusintatestit eivät tarkoituksenmukaisia”

Hallituksen suunnitelmien mukaan Suomeen riskimaista yli kolmeksi vuorokaudeksi tulevat määrättäisiin pakolliseen karanteeniin, jota voisi lyhentää käymällä toisessa koronatestissä. Lapin matkailualan edustajat ovat kritisoineet tuplatestausta kovin sanoin.

Linna ei pidä matkailijoiden velvoittamista uusintatestiin tarkoituksenmukaisena.

– Toinen testi ei tunnu tarkoituksenmukaiselta, koska siinä löytyisi vähemmän tapauksia kuin niin sanotussa riskittömässä populaatiossa, jota ei ole testattu ennen matkaa.

Linna korostaa, että hän on tutkija yliopistossa, eikä hänellä ole mitään tekemistä matkailun tai sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

– Tämä on yksinkertainen mallinnus, jossa on oletuslukuina molemmissa tapauksissa 50 000 ihmisen populaatio, ainoastaan ilmaantuvuusluku vaihtuu, toteaa dosentti Miika Linna.

Yle ei tavoittanut Terveyden ja hyvinvoinninlaitosta kommentoimaan mallinnusta.

Lintilä: Pakkokaranteenista käydään vielä keskustelua

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi perjantaina Ylen Aamussa, että matkailijoiden pakkokaranteenista keskustellaan vielä, vaikka asia ei sinällään ole tulossa hallituksen pöydälle.

– Meillä on erilainen tulkinta siitä hallituksen päätöksestä. Itse tulkitsin eri tavalla kuin STM, Lintilä sanoo.

Lintilä kertoo ymmärtäneensä, että pakkokaranteenia ei toisen testin ottajalla olisi.

– Mikäli henkilö olisi tullut niin sanotusta punaisesta maasta, hänellä olisi oltava negatiivinen näyte ja hän olisi sitten kolmannen päivän jälkeen antanut toisen näytteen, mutta mitään pakkokaranteenia ei olisi, vaan omaehtoinen tai järjestäjän järjestämä, tai sen omaiset olosuhteet, Lintilä sanoi.

Lähde: Yle.fi