Lapin matkailualan ahdingon symboliksi nousevat rekikoirat – Huskyille haetaan jo koirakummeja

Husky-yrittäjät pyrkivät löytämään uusia keinoja selvitäkseen tulevaa talvisesonkia uhkaavasta turistikadosta. Ulkomaalaisten matkailijavirtojen varassa normaalisti toimivien huskysafariyritysten tilanne sai monet suomalaiset huolestumaan huskyjen kohtalosta, kun yrittäjä vihjasi Kauppalehdessä taloudellisen ahdingon voivan johtaa pahimmillaan rekikoirien lopetuspäätöksiin tarhoilla.

Vastuulliset husky-yrittäjät pyrkivät kuitenkin välttämään radikaalit ratkaisut kaikin keinoin. Muutamat yrittäjät ovat nyt kehittäneet kummitoimintaa koirilleen.

Kummitoiminnan tuotoilla on tarkoitus kattaa koirien peruskuluja, kuten ruokalaskuja, kertoo kummikoiratuotteen kehittänyt Syötteen Eräpalveluiden yrittäjä Johanna Määttä. Hän ideoi koirakummituotteen, kun ulkomaita koskeviin matkustusrajoituksiin tuli vaatimus toisesta koronatestistä kolmen päivän matkan jälkeen. Syötteen Eräpalveluiden asiakkaista yli 90 prosenttia on ulkomaalaisia turisteja normaalina talvena.

”Olemme luoneet oman tilin kummituotteelle. Se raha menee koirien ruokaan ja on sitoutettu täysin perustarpeisiin”, hän kertoo. ”Meillä on kolme erilaista kummiuspakettia.”

Kevyin versio Syötteen Eräpalveluiden koirakummiudesta on päiväkummius. Lisäksi Määtän yrityksen 98 huskylle on mahdollista ryhtyä myös kuukausikummiksi yhdeksi tai useammaksi kuukaudeksi tai sitoutua vuosikummiksi. Nyt kummin on saanut parikymmentä koiraa, ja useita kyselyitä on vielä Määtällä käsittelyssä.

Kummiuteen kuuluu eri kummityypistä riippuen erilaisia etuja, esimerkiksi alennusta vierailusta koiratarhalla. Määtän mukaan lauman räyhäkkäin rekikoirakin on kelvannut kummikoiraksi.

”Se sai todella ihanan kummin”, Määttä kertoo.

Kummeista turvaa yrittäjille

Myös All Huskies -yrityksen toimitusjohtaja ja yrittäjä Pauliina Tirkkonen kertoo yrityksen käynnistäneen koirakummitoimintansa viime viikonloppuna. Hän aloitti kummihankkeen, koska ihmiset lähettivät yritykseen useita kyselyjä auttamismahdollisuuksista. Yrittäjille koirakummitoiminta voi tuoda Tirkkosen mukaan turvaa.

”Se että saamme jokaiselle koiralle yhdenkin kummin, tuo turvaa meille yrittäjille. Nythän meillä on turvaton olo täällä, koska emme tiedä, onko meillä asiakkaita ensi kautena. Yleensähän tiedämme jo matkanjärjestäjiltä syksyllä, minkä verran ja minkälaisia ryhmiä. Kalenterit ovat yleensä tässä vaiheessa jo aika täynnä sen mukaan”, hän kertoo.

All Huskiesilla on 69 rekikoiraa. Sen asiakkaista 98 prosenttia on ulkomaalaisia turisteja normaalikautena, joten joulukuussa alkava neljän kuukauden rekiretkisesonki on suuri kysymysmerkki yrittäjälle.

”Koirakummius on suuri apu, samoin lahjakorttien ostaminen, jos ei halua lähteä kummiksi”, Tirkkonen sanoo.

Tähän mennessä All Huskiesin koirakummiksi on ilmoittautunut vajaa parikymmentä ihmistä. Kummius tarkoittaa All Huskiesilla vuoden kummisitoumusta. Siihen sisältyy koiraa koskevan tiedotuksen lisäksi myös mahdollisuus koiravaljakkoajeluun.

Yrittäjä muutti varustehuoneeseen

Koiravaljakkoyrittäjät rahoittavat tavallisesti sesonkiaikanaan joulu-huhtikuussa koko vuoden toimintansa, ellei yrityksellä ole muita tuotteita. Tirkkoselle koirakummitoiminnan käynnistäminen vain yksi keino, jolla yrittäjä sopeutuu koronan aiheuttamaan kriisitilanteeseen.

”Otamme lainaa, että pärjäämme tässä, ei sille ole vaihtoehtoa. Koiramäärä sitoo meitä, mutta kyllä olemme varautuneet siihen, että meidän täytyy sitten ruveta käymään osa-aikatöissä ja myydä kalustoa. Nämä ovat normaaleja yrittäjän toimia kriisissä.”

Syötteen Eräpalveluiden Määttä kertoo, että hänen yritystään ovat kolhaisseet epäonniset tapahtumat jo ennen koronakriisin rantautumista Suomeen. Yritys on kärsinyt kahdesta tulipalosta joko suoraan tai välillisesti.

”Kaksi viikkoa ennen koronaa aikaisempi asiakastilamme paloi. Viime vuotta edeltävällä kaudella asiakkaita vei tärkeän yhteistyökumppanin, Hotelli Iso-Syötteen tiloissa riehunut tulipalo. Nämä kaksi vuotta ovat vaatineet sinnikkyyttä”, Määttä kertoo.

Tapaukset ovat kannustaneet yrittäjää uudistamaan toimintaansa. Korona-aikana yritys on kehittänyt uusia palveluita, muun muassa ruokailua asiakkaille. Yhtiö on saanut valtiolta myös kehitysrahaa hankkeelle.

Määtän mukaan yrityksellä on nyt tiedossa varauksia isoilta majoitusliikkeistä, mutta toteumaa hän ei lähde arvioimaan. Toiveita asiakkaiden varalle on. Uusi asiakastila ovat noussut tontille palaneen tilalle.

”Olemme myös muuttaneet oman kotimme, kelomökin, asiakastilaksi. Asumme itse nyt varustehuoneessa.”

Lähde: tekniikkatalous.fi