Lappi luovuttamassa brittituristien suhteen – “Eihän tänne kukaan tule – karanteeniin ensin kolmeksi päiväksi ja sitten vielä odottamaan tulosta”

Hallituksen uudet ja tiukemmat matkustusrajoitukset iskivät nyt valmiiksi vaikeuksissa olevaan Lapin matkailuun lujaa. Peruutuksia alkoi tulla välittömästi, ja hallituksen epäselvä linjaus aiheuttaa tulkintaongelmia ulkomailla.

Matkailuyritysten kannalta ongelmallisin rajoitus koskee ”punaisia maita”, joissa on havaittu yli 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Näistä maista saisi tulla Suomeen vain palatakseen, työmatka- tai kauttakulkutarkoituksessa tai muusta ”välttämättömästä syystä”.

Punaisiin maihin kuuluvat jo lähes kaikki suurimmat matkailijoiden lähtömaat Suomeen. Ulkomaisille matkaajille suositellaan kahta koronatestiä, jos matka kestää yli 72 tuntia. Toinen vaihtoehto on viettää 14 vuorokautta omaehtoisessa karanteenissa. Ensimmäinen pitäisi tehdä enintään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen Suomeen saapumista. Toiseen koronatestiin tulisi mennä aikaisintaan 72 tuntia Suomeen saapumisen jälkeen. Toisen testin tulokseen saakka maahan saapujan tulisi olla omaehtoisessa karanteenissa majapaikassaan.

”Eihän asiakkaat tänne tule”

Lappiin on aiempina vuosina matkustanut iso joukko turisteja esimerkiksi Britanniasta. Lapin suurimman hotelli- ravintola- ja ohjelmapalveluyrityksen eli Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertoo, että uusi rajoitus on käytännössä estänyt kansainvälisen yli 72 tuntia kestävän matkailun.

”Eihän asiakkaat tänne tule. Tyyppimatkat kestävät neljästä seitsemään vuorokautta, joten ei kukaan tule tänne karanteeniin ensin kolmeksi päiväksi ja sitten vielä odottamaan tulosta päiväksi ja kahdeksi. Sitten onkin jo aika lähteä kotiin”, hän sanoo.

Vuorentaustan mukaan muutos näkyy päivä voimaantulon jälkeen jo sarjaperuutuksina. Myös matkanjärjestäjät ovat kertoneet, että jos päätös ei muutu, heillä ei ole edellytyksiä tuoda asiakkaita Suomeen.

”Kyllä tämä Suomen tiukka ja poikkeava linjaus ihmetyttää kansainvälisiä asiakkaitamme. Eivät oikein tahdo ymmärtää, miten näitä riskejä määritellään ja tulkitaan”, hän sanoo

Britanniasta on myös tullut Vuorentaustan mukaan sarjaperuutuksia. Toisaalta osa matkanjärjestäjistä odottaa vielä hetken toiveikkaana, että linja muuttuisi erityisesti karanteenin osalta loivemmaksi.

”Mutta kyllä nyt ihan viimeisillä päivillä aletaan olla sen osalta”, hän sanoo.

Britanniassa on ollut myös vaikeuksia ymmärtää hallituksen päätöksen merkitystä. Suomesta käsin on Vuorentaustan mukaan jouduttu tarjoamaan tulkinta-apua saarivaltion matkanjärjestäjille.

Henkilöstö vähenee puoleen viime talvesta

Laajemmin katsottuna Lapin matkailun tilanne alkaa näyttää toivottomalta. Vuorentausta mukaan Lapland Hotels menettää nyt Lapin hotelli- ja ravintolaliiketoimintansa liikevaihdosta talven ajalta 60—70 prosenttia.

”Ohjelmapalveluyrityksiltä liikevaihto loppuu kokonaan. Tässä menetetään samalla hirveä määrä työpaikkoja. Käytännössä ne vähenevät optimistisesti arvioituna 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna”, hän sanoo.

Lapland Hotels on perheomisteinen yritys ja Suomen suurin yksityinen hotellitoimija. Ketjuun kuuluu 18 hotellia ja 9 800 ravintolapaikkaa ympäri Suomea. Lisäksi yhtiöllä on viisi hiihtokeskusta ja Pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris.

Lähde: talouselama.fi