Brittien matkat Lappiin tyssäävät rajoituksiin – Matkatoimisto sanoo suoraan: ”Jos suunnittelet matkaa joulukuuksi, suosittelisin, ettet matkusta”

Lapin-matkoilla on ollut tärkeä osa brittiläisen, riippumattoman matkatoimiston Discover the Worldin toiminnassa. Suomen lisäksi matkoja on myyty Ruotsin ja Norjan Lappiin.

Yrityksen omistajan Clive Staceyn mukaan yhtiö on aiemmin satsannut paljon kannustaakseen brittejä lähtemään Lappiin, mutta Suomen karanteenimääräysten vuoksi kysyntää on nyt vähän.

”Ymmärrän täysin suomalaisten huolen, että he eivät halua tuoda maahan koronaa sairastavia ihmisiä. Mutta siihen liittyy niin paljon varotoimenpiteitä, etten näe sen [Lappiin matkustamisen] olevan toteuttamiskelpoista tällä hetkellä”, hän sanoo.

Matkojen markkinointia ei ole nyt jatkettu, vaikka Staceyn mukaan periaatteessa briteillä olisi aidosti halua matkustaa.

Hänen käsityksensä on, että alle kolmen vuorokauden matkat ovat yhä mahdollisia negatiivisen testituloksen jälkeen. Matkaa suunnittelevalle perheelle yksityiset testit tulisivat kuitenkin kalliiksi ja matka-aika olisi liian lyhyt.

”Me järjestämme päivän joulupukin tapaamismatkoja perusteellisempia matkoja ihmisille, jotka haluavat kokea ympäristön ja aktiivisen loman. He haluavat tehdä retkiä nähdäkseen revontulet, käydä huskyajelulla tai ajaa moottorikelkalla.”

Staceyn mukaan matkailuviranomaisten suunnitelmissa oli järjestää ”kuplamatkoja”. Ryhmä olisi pysynyt yhdessä, tavannut rajoitetun määrän ihmisiä Lapissa ja hotellissa olisi ollut erityisjärjestelyjä.

”Ymmärtääkseni tätä ei enää harkita, mikä on minusta sääli.”

Vaikka matkailuala on pysähdyksissä koronan vuoksi, Clive Stacey uskoo Discover the World -matkatoimiston pysyvän pystyssä. Tosin 90 hengen henkilökunta joudutaan supistamaan kolmannekseen.

Verkkosivut eivät kerro rajoituksista

Britannian hallitus ei aseta mitään esteitä Suomeen matkustamiselle, eikä tällä hetkellä palatessakaan tarvitse karanteenia. Suomen määräysten mukaan Britannia on niiden maiden listalla, joista voisi periaatteessa tulla vain työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä.

”Kun maahantuloa rajoitetaan, kyseisistä maista ei enää voi tulla vapaa-ajan matkalle Suomeen”, valtioneuvoston sivustolla tiedotetaan.

Jos Suomeen matkustaa, maahantulijoille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia. Vaihtoehtoisesti Suomeen tullessa täytyy olla negatiivinen koronatestitulos ja karanteenissa on pysyttävä siihen asti, kun toinen testi kolmen vuorokauden jälkeen on negatiivinen.

Alle 72 tuntia Suomessa oleskelevalta ei vaadita karanteenia tai toista testiä.

Matkoja myyvillä verkkosivuilla ei ole mainintaa Suomen rajoituksista, ja matkatoimistoissa on erilaisia käsityksiä tilanteesta.

Matkatoimistoissa ratkaisuja tällä viikolla

Saksalais-brittiläinen matkatoimistojätti TUI on yksi Lapin-lomien markkinoijista. Varauksia vastaanottavassa numerossa vastaava virkailija vaikutti epätietoiselta siitä, myydäänkö matkoja Lappiin.

Ohjeistuksia selailtuaan hän vakuutti, ettei rajoituksia ole ja peruutuksen sattuessa rahat saisi takaisin.

”Seuraamme jatkuvasti [Britannian] hallituksen matkustusohjeita ja tarkastelemme lomaohjelmaamme sen valossa. Otamme yhteyttä asiakkaisiin, jos heidän lomaansa ei voida järjestää”, hän luki ohjeista.

Hotelplan UK omistaa useita brändejä, joista Inghams ja Santa’s Lapland mainostavat Suomen Lappia. Varausnumeroon vastannut työntekijä oli kohtalaisen hyvin perillä Suomen säännöksistä.

”Jos matkustat, joudut karanteeniin. Toivomme tietysti, että rajoitukset helpottuvat ennen kuin lomat alkavat. Jos suunnittelet matkaa joulukuuksi, suosittelisin, ettet matkusta, sillä en usko rajoitusten helpottuvan ennen joulukuuta”, työntekijä sanoi suoraan.

Hänen mukaansa yhtiössä päätetään tällä viikolla, perutaanko tämän talven Lapin-matkat. Seuraavan talven matkoja aletaan myydä lokakuussa.

Glasgow’ssa toimivan Santa Claus Trips -matkanjärjestäjän virkailija tiesi kertoa kahden viikon karanteenista ja testauksesta. Hänen mukaansa päiväretket Lappiin ovat edelleen mahdollisia.

”En usko, että näiden matkojen kanssa on ongelmaa, eikä kahden yön matkankaan. Jos olet yli kolme yötä, siitä voi tulla ongelmia”, hän kertoi.

Yhtiössä otetaan edelleen varauksia, mutta matkojen mahdollisesta peruuntumisesta varoitettiin.

Lähde: kauppalehti.fi