Ministeri Kiurun mukaan matkustus­rajoituksiin esitetään muutoksia, THL: Rajalla tehtävä testi voisi mahdollistaa viikon matkan ilman karanteenia

PERHE- JA PERUSPALVELUMINISTERI Krista Kiurun (sd) mukaan sosiaali- ja terveysministeriö tulee esittämään valtioneuvostolle muutoksia syyskuussa tehtyyn periaatepäätökseen matkustusrajoituksista.

”Matkailun terveysturvallisuutta koskevan uuden mallin toimeenpanon yhteydessä on havaittu kehittämistarpeita”, Kiuru kirjoitti maanantai-iltana Twitterissä.

HS:n tavoittama Kiuru sanoi, että sosiaali- ja terveysministeriön muutosesitykset liittyvät testaus- ja karanteenikäytäntöihin. Kiuru ei halunnut avata tarkemmin muutosesitysten sisältöä tai sitä, milloin ministeriö tulee esityksensä valtioneuvostolle antamaan.

AIEMMIN maanantaina myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi, että uudet tiedot koronaviruksesta ja näytteiden ottamisesta antavat aihetta arvioida uudelleen matkailua koskevia päätöksiä ja tulkintoja.

Lintilä viittasi tiedotustilaisuudessa Levillä THL:n näkemykseen, jonka mukaan hallituksen suunnittelema tuplatestausmalli riskimaista tuleville matkailijoille ei ole tarpeen, vaan yksi koronatesti rajalla mahdollistaisi esimerkiksi viikon matkan ilman karanteenia ja toista testiä.

Tämä edellyttää, että matkailijalla on negatiivinen koronavirustestitulos myös lähtömaasta.

THL:n näkemyksestä on uutisoinut Yle. Ylen mukaan THL esittää tartuntatautilain uudistukseen muutoksia, joiden mukaan matkailijoille voitaisiin harkita 5–7 vuorokautta kestävien matkojen sallimista.

”Koska kyse on erittäin tärkeästä asiasta paikallisille yrittäjille ja Suomen matkailulle kaikkineen, toivon, että hallituksen piirissä voidaan tehdä joko uusia päätöksiä tai ainakin tarkentaa tulkintaa hyvinkin nopealla aikataululla”, Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa Levillä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) vieraili maanantaina Kittilän Levillä kuulemassa matkailutoimijoiden huolia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) vieraili maanantaina Kittilän Levillä kuulemassa matkailutoimijoiden huolia.­KUVA: AKU HÄYRYNEN / LEHTIKUVA

LINTILÄ SANOO HS:lle, ettei THL:n uusinta tietoa testauksista ole ehditty käsitellä hallituksessa, koska tieto tuli vasta lauantai-iltana.

Hän sanoo, että tätä tietoa ei ollut, kun hallitus teki matkustusrajoituksia koskevia päätöksiä syyskuun alussa.

”THL:n laskelmat ovat aika vakuuttavat.”

LINTILÄ sanoi Levin tiedotustilaisuudessa saaneensa Lapin-vierailulla käsityksen, että alueella on hoidettu velvoitteet hyvin ja suunnitelmat turvalliseen ja terveelliseen matkustamiseen ovat olemassa.

”Täällä on selkeästi olemassa valmius ottaa vastaan matkailijoita niin koti- kuin ulkomailtakin. Mutta toive on täällä, että pystyttäisiin ottamaan myös yli kolme vuorokautta viipyviä matkustajia”, Lintilä sanoi.

Hallituksen suunnitelmana on ollut, että uudessa, marraskuun lopulla voimaan tulevassa testausmallissa karanteeni- ja testausehdot koskisivat maita, joissa tauti-ilmaantuvuus on 25 tapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

Raja-arvon ylittävästä maasta Suomeen saapuvan ulkomaalaisen tulisi ottaa ensimmäinen testi lähtömaassa ja toinen Suomessa kolme vuorokautta ensimmäisen testin jälkeen. Odotusajaksi hänet voitaisiin asettaa karanteeniin.

LINTILÄ ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) tapasivat maanantaina Lapin matkailualan väkeä Kittilässä Levillä. Lapin matkailutoimijoiden ja Lapin liiton järjestämällä tapaamisella ministereitä on perehdytetty Lapin-matkailun talousnäkymiin matkailusesongin kynnyksellä.

Lintilä kuvasi matkailualan ahdingon vaikutuksia aluetaloudelle erittäin suuriksi.

”Täytyy sanoa, että tilanne on äärettömän vakava tälle alueelle, arvioissa on jopa yli 8 000 työpaikan väheneminen ensi vuoden aikana, Lintilä sanoi.

Hallituksella ei kuitenkaan tällä erää ole suunnitelmia alueen tukemiseen matkailun ahdingon vuoksi. Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa Levillä, että hallitus on parhaillaan tekemässä muutoksia kustannustukeen, jotta se vastaisi aiempaa paremmin muun muassa ravintola- ja matkailualojen tarpeisiin.

Lähde: hs.fi