Posiosta Suomen ensimmäinen kestävä matkailualue – “Meillä jokainen poro ja husky on kuin perheenjäsen”

Posio on ensimmäisenä suomalaisena kokonaisena matkailualueena saanut Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin.

Kestävään matkailuun kuuluu seitsemän kriteeriä: alueen tulee esimerkiksi sitoutua kansallisiin kestävän matkailun periaatteisiin, tukea yritysten kestävän kehityksen mukaisen toiminnan osaamisen kasvattamista ja viestiä toiminnasta monikanavaisesti.

Tutkimukset osoittavat, että matkailijat vaativat yhä enemmän vastuullisia matkailuelämyksiä, joissa luonnon kuormitus on minimoitu ja hyödyt paikalliskulttuuriin ja -talouteen maksimoitu, Business Finlandiin kuuluvan Visit Finlandin kestävän matkailun ohjelmapäällikkö Liisa Kokkarinen kertoo tiedotteessa.

Sekä Posion kunta että matkailuyrittäjät ovat sitoutuneet matkailun kestävään kehittämiseen. Esimerkiksi Posion suurimman majoitusyrityksen Lomakeskus Himmerkin työvoimasta 90 prosenttia on paikallista ja ympärivuotista. Eläinyritykset Kota-Husky ja Ylitalon poromatkailu toimivat eläinten ehdoilla.

“Jokainen husky ja poro on kuin perheenjäsen. Sustainable Travel Finland -ohjelman myötä muutkin vastuullisuusteot, kuten energian ja veden säästö sekä lähiruuan osuuden lisääminen, tulivat osaksi yritysten jokapäiväistä toimintaa”, sanoo Posion matkailukoordinaattori ja matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Marja Hannula.

Hannulan mukaan kunnan sitoutuminen on välttämätöntä, koska kestävä matkailu vaatii investointeja.

Lapin suuriin matkailukeskuksiin verrattuna kolmentuhannen asukkaan Posio on vielä melko tuntematon kohde, mutta siellä ei kaivatakaan isoja turistimassoja, vaan aitouden etsijöitä. Matkailun kestävään kehittämiseen on sitouduttu sekä kunnassa että yksityisellä sektorilla.

Posiolla toimivista matkailuyrityksistä Sustainable Travel Finland -merkin ovat jo saaneet Hotelli Kirikeskus, Oiva Tour, Ylitalon Poromatkailu, Kota-Husky, Posioutdoors Oy, Naali Lodge, Adventure Apes, ravintola Tapio, Holiday village Himmerki sekä Kulttuurikeskus Pentik-mäki Posio.

“Sustainable Travel Finland -ohjelma toi tekemiseemme lisää suunnitelmallisuutta ja paljon uutta tietoa. Eläinten hyvinvointi on aina ollut lähtökohta kaikelle tekemisellemme, emmekä käytä moottorikelkkoja safareilla”, sanoo Kota-Huskyn omistaja ja Posion matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Sassali.

Kestävään matkailuun panostaminen on Sassalin mukaan lisännyt yrittäjien välistä yhteistyötä. “Visit Finlandin matkailukohdemerkki on meille hieno virstanpylväs”, Sassali jatkaa.

Lähde: Maaseuduntulevaisuus.fi