Jos suosituksia olisi noudatettu, meillä ei nyt olisi 700 ihmistä karanteenissa, sanoo kaupunginjohtaja – tämä tiedetään Jyväskylän korona-altistuksista

  • Noin 700 ihmistä on asetettu koronakaranteeniin Jyväskylässä.
  • Karanteeneja on asetettu muun muassa useille kouluille ja päiväkodeille.
  • Altistumiset ovat alun pitäen peräisin syyskuun lopulta uskonnollisesta yksityistilaisuudesta, johon osallistui runsaat sata ihmistä.
  • Kaikki alkuperäiseen tilaisuuteen osallistuneet on koronatestattu, ja heistä 50 on saanut tartunnan.
  • Seurakunnat ovat kiistäneet koronaryppään liittymisen heidän toimintaansa.
  • Kaikki tilaisuudessa olleet ovat terveydenhuollon tiedossa.
  • Jyväskylä ei julkista tietoa siitä, minkä uskonnollisen yhteisön jäsenistä tai mistä tilaisuudesta oli kyse, koska siitä ei olisi hyötyä tilanteen hoitamisen kannalta, ja koska ihmisten yksilönsuoja saattaisi vaarantua.
  • Keskisuomalaisen mukaan(siirryt toiseen palveluun) tartunnat lähtivät tänä vuonna rekisteröidystä uudesta uskonnollisesta yhteisöstä.

13.45: Korona pysyy rokotteeseen saakka

Koronaviruksen leviämisessä on tällä hetkellä kyse ihmisten käyttäytymisestä – mikään muu ei sitä rajoita.

– Virus on keskuudessamme, ja on aina siihen saakka, että sille saadaan rokote, sanoo Jyväskylän ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Tuukkasen mukaan koronaohjeista pitääkin edelleen pitää kiinni, eli ei olla joukoissa lähekkäin, huolehditaan käsihygieniasta ja pidetään kasvomaskeja.

13.41: Toinen aalto ei ole ensimmäistä lievempi

Koronatartuntojen toisen aallon voi arvioida olevan meneillään. Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on pienempi kuin ensimmäisessä aallossa, mikä on johtanut päättelemään, että virus olisi aiempaa heikommin sairastuttava.

Asiantuntijat kuitenkin vakuuttavat, että merkkejä viruksen laimenemisesta ei ole.

– Tartunnan saaneet ovat nyt eri ikäryhmää kuin keväällä. Tämän hetken tartuntaluvut eivät myöskään ole vertailukelpoisia kevääseen, koska testejä tehdään moninkertainen määrä, sanooTuukkanen.

Koronakaranteeni lyhenee jatkossa kymmeneen vuorokauteen 14 sijaan.

13.36: Suositusten noudattaminen olisi toiminut

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo, että jos koronasuosituksia olisi noudatettu, uusi tartuntaryväs olisi jäänyt suutariksi.

– 50 hengen kokoontumisrajoitus ja laajennettu maskisuosituksemme, jos niitä olisi noudatettu, tätä ryvästä ei olisi ainakaan tässä mittakaavassa syntynyt.

Koiviston mukaan syytä erityisen lisähuoleen ei uusien tapausten tiimoilta ole, mutta virus sinällään on syytä ottaa vakavasti.

– Pestään käsiä, pidetään etäisyyksiä, sairastetaan kotona, noudatetaan karanteeneja, käytetään maskeja. Jos jokainen näitä noudattaa, on selvää, että tauti pysyy kurissa.

13.31: Valmiudessa lisärajoituksiin

Jyväskylä on jo valmistautunut antamaan lisärajoituksia, jos koronaviruksen leviäminen kiihtyy. Kaupungin ja terveydenhuollon edustajat kokoustavat ajoittain jopa useita kertoja päivässä tilanteen tiimoilta.

– Me otamme käyttöön kaikki ne suositukset ja rajoitukset, joiden arvioimme vaikuttavan merkittävästi taudin etenemiseen. Tilanne ei nyt anna aihetta uusiin rajoituksiin tai suosituksiin, sanoo Koivisto.

Jyväskylän koronatilanne oli kehittymässä parempaan suuntaan ennen yhden tilaisuuden koronapommia. Samoin kasvomaskien käyttö on yleistynyt kaupungissa selvästi.

13.28: Etäopetusvalmiutta lisätty

Jyväskylän kaupunki valmistautuu siihen, että kouluja voidaan tarvittaessa siirtää etäopetukseen. Useilla kouluilla on karanteenissa kymmeniä oppilaita kussakin.

Syyslomaviikko antaa kaupungille hengähdystauon päätöksentekoon.

– Koska karanteenissa on myös henkilökuntaa, eteen voi tulla tilanne, ettei jonkin koulun toimintaa voi järjestää riittävän turvallisesti. Silloin voidaan siirtyä etäopetukseen niissä kouluissa, joissa jo on luokkia karanteenissa, sanoo Koivisto.

13.22: Tilaisuus tiedossa, mutta sitä ei kerrota

Jyväskylä ei kerro, mistä yhteisöstä tartunnat ovat peräisin, mutta se on tiedossa.

– Tiedon jakamien ei tuottaisi lisäarvoa, emme pystyisi hoitamaan tätä yhtään sen paremmin, vaikka kertoisimme. Lisäksi jos kertoisimme, mistä tilaisuudesta on kyse, kertoisimme käytännössä samalla sen, keitä siellä oli, Koivisto sanoo. ** **

– Tilanne on hyvin hallussa, eikä annan aihetta uusiin suosituksiin, hän jatkaa.

Kaikki tilaisuuteen osallistuneet ovat terveydenhuollon tiedossa.

  • KSML: Jyväskylän koronatartunnat lähtivät uudesta uskonnollisesta yhteisöstä

13.18: Poikkeuksellisen moni sairastui

Tilanne lähti liikkeelle perjantai-iltana, ja nopeasti havaittiin, että tapaukset liittyvät aiemmin havaittuihin. Jäljittämistä on helpottanut se, että tilaisuuteen osallistuneiden joukossa oli paljon lapsiperheitä.

Tartunnan saaneiden osuus tilaisuudessa altistuneista on poikkeuksellisen suuri, lähes puolet.

– Korona on tietyissä oloissa hyvin tarttuva. Supertartuttajista on ollut puhetta, ja voi olla, että tässä tilaisuudessa on ollut tällainen henkilö, sanoo Jyväskylän ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.

Kaupunki tiedotti karanteeneista sunnuntaina

Jyväskylässä kaupunki tiedotti sunnuntai-iltana asettavansa koronakaranteeniin ainakin 700 ihmistä, ja terveyskeskukset keskittyvät tällä hetkellä karanteenipuheluihin ja altistuneiden hoitamiseen. Maanantaiaamuun mennessä karanteeniin oli asetettu 600 ihmistä, ja tavoittamatta oli edelleen noin sata ihmistä. Karanteeneja on asetettu useille kouluille ja päiväkodeille.

Seurakunnan yksityistilaisuudesta alkunsa saaneen tartuntaryppään altistuneiden selvittäminen jatkuu edelleen Jyväskylässä. Tilaisuudessa olleet on tavoitettu ja testattu, mutta altistumiset ovat levinneet laajemmalle. Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkasen mukaan kyseessä oleva seurakunta ei toistaiseksi järjestä kokoontumisia.

Jyväskylän kaupungin koronajohtoryhmä kokoontuu maanantaina pohtimaan koronatilannetta ja mahdollisia uusia toimia epidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Jyväskylässä on voimassa laaja, julkisia tiloja koskeva maskisuositus.

Tämän kokouksen jälkeen Yle tekee suoran lähetyksen kello 13.15 alkaen. Haastattelussa ovat ainakin Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistosekä ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Altistumiset liittyvät hengelliseen tilaisuuteen, joka järjestettiin Jyväskylässä 27. syyskuuta. Kun kaikki kokoontumiseen osallistuneet on testattu, runsaan sadan hengen kokoontumiseen liittyy tällä hetkellä 50 koronatartuntaa.

Jyväskylän kaupunki ei ole kertonut, mistä seurakunnasta on kyse vedoten tilaisuuden yksityiseen luonteeseen. Ylen soitot useisiin jyväskyläläisiin seurakuntiin eivät tuota tulosta, vaan seurakunnat kiistävät koronaryppään liittyvän heidän toimintaansa. Myös ainakin Keskisuomalainen(siirryt toiseen palveluun) on yrittänyt selvittää tartuntaryppään alkuperää.

Kokoontumisen osallistujat olivat enimmäkseen lapsiperheitä ja nuoria, ja altistumisia on todettu useissa alueen oppilaitoksissa.

Altistuneita useissa oppilaitoksissa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia kertoo, että sen oppilaitoksissa on todettu koronavirustartunta kahdeksalla opiskelijalla ja 146 henkilöä on altistunut virukselle. Altistuneista 127 on opiskelijoita ja 19 työntekijöitä.

Gradian mukaan tartunnat liittyvät laajaan tartuntaketjuun, jonka alkuperä on tiedossa.

Ammatillisessa oppilaitoksessa Gradia Jyväskylässä altistumista on tapahtunut 28.–29. syyskuuta Viitaniemen kampuksella sekä 7. lokakuuta Viitaniemen, Harjun ja Priimuksen kampuksilla viidessä opiskelijaryhmässä ja Lyseon lukiossa yhdessä opiskelijaryhmässä

Jyväskylän kaupungin terveydenhuolto on Gradian mukaan tavoittanut valtaosan altistuneista ja asettanut heidät karanteeniin.

Kaupungin jäljitysryhmä jatkaa altistuneiden tavoittamista vielä tänään maanantaina.

Laajan joukkoaltistuksen johdosta myös Kilpisen yhtenäiskoululla ja Kuokkalan yhtenäiskoululla on altistunut koronalle sunnuntai-illan tietojen mukaan noin 60 henkilöä kummassakin.

Lisäksi karanteeneja asetetaan Huhtasuon yhtenäiskoululle, Lehtisaaren koululle ja Kristilliselle opistolle. Päiväkodeista karanteeniin asetetaan osa Huhtasuon päiväkodin lapsista sekä Lammastarhan päiväkodista 25 lasta ja henkilökuntaa.

Lähde: Yle.fi