Korona kuritti matkailualaa, mutta avasi myös uusia mahdollisuuksia – Tästä syystä Satakunnassa kannattaa nyt olla hereillä

Koronapandemia on aiheuttanut dramaattisia muutoksia matkailumarkkinoille. Syyslomaviikot ovat perinteisesti tietyille matkailutoimijoille vilkkaita. Tänä vuonna etelänlomat jäivät kuitenkin tekemättä. Finnair ilmoitti vähentävänsä 700 työpaikkaa.

Vaikka korona on kurittanut matkailualaa, pandemia on saanut aikaan myös positiivisia muutoksia. Jos suomalaiset lähtevät nyt matkalle, se suuntautuu todennäköisesti kotimaahan. Siksi Satakunnassakin pitäisi nyt olla hereillä.

Satakunnassa riittää matkailuvaltteja. Hienot luontokohteet, kulttuurielämykset ja rikas ruoka-aitta tarjoavat mahdollisuuksia, jotka pitäisi osata myydä paitsi satakuntalaisille myös maakunnan ulkopuolelta tuleville.

Kesällä kävijäennätyksiä rikottiin esimerkiksi Yyterissä, ja hotelliyöpymiset Porin hotelleissa kasvoivat heinäkuussa edelliseen vuoteen verrattuna neljä prosenttia. Näin kävi, vaikka kaupungissa ei järjestetty Suomi-Areenaa tai Pori Jazzia.

Isot tapahtumat vetävät väkeä aina, mutta koronatilanteen jatkuessa, matkailutoimijoiden kannattaa kehitellä myös toisenlaisia ideoita ja tarttua erilaisiin mahdollisuuksiin.

Kun Viking Line ilmoitti pohtivansa risteilylinjan avaamista Helsingin ja Kemin välille, Porissa huomattiin maantieteellinen totuus ja otettiin laivayhtiöön yhteyttä. Risteilyalus voisi tulevaisuudessa pysähtyä Mäntyluodossa.

Vaikka Viking Linen suunnitelmat ovat vasta alkuvaiheessa, Porin matkailu- ja markkinointiyksikön nopea toiminta osoittaa oikeaan suuntaan. Aktiivisuudesta ei ainakaan ole mitään haittaa.

Päinvastoin, maakunnan toimijoiden kannattaisi pitää isompaa ääntä itsestään. Viking Linen markkinointipäällikkö Kaj Takalander (SK 21.10.) tiivisti ongelman ytimen näin: Pori ja Rauma tiedetään nimeltä, mutta niihin ei ole tullut koskaan lähdettyä.

Oman haasteensa kotimaan matkailumarkkinoille asettaa sää. Yyterin hiekkaranta houkuttelee helteillä, mutta miten se myydään matkailijoille marraskuussa, kun taivaalta tulee räntää. Kuinka monelle tuli syyslomalla mieleen lähteä sinne kylpylään?

Satakunnan matkailutoimijoiden olisi syytä pitää tiiviimmin yhtä. Maakunnan ääni kuuluu pidemmälle, kun viestiä viedään eteenpäin yhdessä.

Onko Pori tulevaisuudessa kuin Maarianhamina, johon risteilyalus pysähtyy matkalla Kemiin? Jos Viking Linen suunnitelma Helsingin ja Kemin välisestä risteilylinjasta saa tuulta alleen, Satakunnan matkailutoimijoiden kannattaa olla hereillä.

Onko Pori tulevaisuudessa kuin Maarianhamina, johon risteilyalus pysähtyy matkalla Kemiin? Jos Viking Linen suunnitelma Helsingin ja Kemin välisestä risteilylinjasta saa tuulta alleen, Satakunnan matkailutoimijoiden kannattaa olla hereillä

Lähde: Satakunnankansa.fi