Lapissa odotetaan nopeasti selkeitä matkustussääntöjä – tilannetta pidetään kestämättömänä

Hallituksen edellinen malli matkustusrajoituksista korona-aikana kaatui perustuslakivaliokunnan täyteen tyrmäykseen, jossa valiokunta edellytti hallitukselta täysin uuden lakiesityksen valmistelua. Uutta mallia on valmisteltu hallituksessa vajaat kaksi viikkoa. Asialla on kiire, tähdentää sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.).

– Tässä mielessä tilanne on aivan surkea, koska nyt on aivan liian pitkään jouduttu odottamaan selkeitä matkustussääntöjä, Lohi toteaa.

Lohi tähdentää, että tilanteesta kärsivät päivä päivältä enemmän Finnair ja matkailuyrittäjät eri puolilla Suomea. Lapin matkailualalle suunnatussa kyselyssä 60 prosenttia yrittäjistä uskoo, että he eivät selviä enää seuraavaan talveen. Puheenjohtaja Lohi tähdentää selkeyttä matkustuslinjauksessa.

– Suomella pitäisi olla omat linjaukset, tai olisi pitänyt jo olla. Niiden pitäisi olla sen tyyppisiä, että jos olet terve, tervetuloa Suomeen ja jos olet sairas jää kotiin.

Terveydenhuollossa hallituksen periaatepäätöstä niin ikään odotetaan, jotta tarvittaviin toimiin voidaan ryhtyä hyvissä ajoin ennen 23. marraskuuta, jolloin tartuntatautilain muutoksen on määrä astua voimaan. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan moniin kysymyksiin on vielä vastaukset saamatta.

– Tilanne on kestämätön. Terveydenhuollon täytyy tietää, kuka esimerkiksi tarkistaa terveystodistukset rajalla. Kuinka ja missä mahdollinen koronatestaus järjestetään? Kuka testit maksaa?

Lentokoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä
Finnair pystyy lentämään ainoastaan 10 prosenttia lennoistaan tällä hetkellä.Mikko Ahmajärvi / Yle

Matkustusrajoituksista ovat riippuvaisia useat muutkin kuin pienet ja suuret matkailualan yritykset. Esimerkiksi Finnair on ilmoittanut jo aiemmin, että epäselvässä tilanteessa, kun koneita joudutaan pitämään maassa, yhtiön tappiot ovat päivittäin noin kaksi miljoonaa euroa. Yhtiö on ilmoittanut jo mittavista henkilöstövähennyksistä.

– Mitä pidempään ahdinko jatkuu, sitä pitempään palautuminen kestää. Finnair pystyy lentämään nyt noin 10 prosenttia lennoistaan. Jos lennoista voitaisiin palauttaa 30 prosenttia, niin se olisi merkittävä edistys nykytilanteeseen, toteaa Markus Lohi, joka tapaa ensi viikolla Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin.

Hallituksen esityksiä matkustusrajoitusten linjauksista odotettiin tällä viikolla, mutta julkistaminen siirtyi ainakin ensi viikkoon.

– Täytyy tunnustaa, että tällä asialla olisi nyt kerta kaikkiaan kiire. Matkailuala on odottanut useita viikkoja ja ahdinko syvenee kaikkialla Suomessa, tuskailee Markus Lohi.

Lähde: yle.fi