Tuore tilasto paljastaa kotimaanmatkailua koskevan buumin todeksi: Vuokramökkeilyn suosio räjähti kesä–elokuussa

PUHEET kaikkien aikojen kotimaanmatkailukesästä saattavat tilastojen valossa osoittautua todeksi.

Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen valossa vuokramökkien suosio oli viime kesänä kovempaa kuin koskaan. Tämä ei tosin ole suuri meriitti, sillä Tilastokeskus on kerännyt vuokramökkeilyn suosiota kuvaavaa tietoa vasta vuodesta 2018.

Yhtä kaikki tuoreista luvuista näkee, että vuokramökkien suosio kasvoi kesä–elokuussa huomattavasti edelliskesään verrattuna. Suomalaiset yöpyivät vuokramökeissä viime kesänä lähes miljoona yötä. Määrä on 52 prosenttia suurempi kuin edelliskesänä. Kesä–elokuuhun 2018 verrattuna kasvua on 72 prosenttia.

Erityisen suosittu mökkeilykuukausi oli heinäkuu, jolloin suomalaiset viettivät vuokramökeissä noin 460 000 yötä.

Ulkomaisten vuokramökissä yöpyjien määrä puolestaan pieneni kesästä 2019 noin 69 prosentilla.

SAMAAN aikaan myös vuokrattavaksi tarjottujen mökkien määrä lisääntyi. Niitä oli viime kesänä kolme prosenttia edelliskesää enemmän.

Viime kesänä vuokramökin sai keskimäärin halvemmalla kuin kesällä 2019. Esimerkiksi heinäkuussa vuokramökkivuorokauden keskihinta oli hieman yli 102 euroa, heinäkuussa 2019 vastaava hinta oli noin 108 euroa.

Vuokramökit keskittyvät Lappiin. Esimerkiksi viime kesänä vuokralla olleista mökeistä noin 30 prosenttia sijaitsee Lapissa.

Vuokramökeissä viehättänee helppous ja hinta omistettavaan mökkiin verrattuna. Esimerkiksi vuokramökissä kesällä lomailleen muusikko Arttu Wiskarin haastattelu HS:n Kuukausiliitteessä puki tiivisti vuokramökkien suosion perustan.

”Wiskarilla oli aiemmin omakin mökki Mäntyharjulla, mutta se myytiin kahdeksan vuotta sitten. Keväällä hän harkitsi talviasuttavan kesäpaikan hankkimista Lohjanjärveltä mutta perääntyi viime hetkellä. Perheestä kun ei Wiskarin mukaan löydy ’true mökkiläisiä’, jotka ’ois koko ajan tuolla perse pystyssä hakkaa halkoja’, eikä sellaisten ihmisten kuulemma kannata omaa mökkiä hankkia”, kirjoitettiin Wiskarista kertovassa jutussa.

HS kertoi lokakuun alussa, että kesä oli Suomen matkailuyrityksille kahtiajakoinen. Esimerkiksi osa hotelleista lomautti koko henkilökuntansa, joillakin meni paremmin kuin koskaan.

Suurissa kaupungeissa oli vaikeaa, kun ulkomaalaisturistit ja työmatkalaiset puuttuivat.

Kaupunkien ulkopuolella ja pienemmissä kaupungeissa, luonnon läheisyydessä, menestyttiin. Erityisesti Itä-Suomi vetosi matkustajiin. Kolin kansallispuisto kuului suosikkikohteisiin. Toisaalta tapahtumien peruuntuminen vaikutti hotelliyöpymisiin ympäri Suomen.

Lähde: hs.fi