Pääseekö Lappiin vielä jouluksi? – Hiihtokeskukset lyöneet myyntiennätyksiä koronasta huolimatta

Jos haluaa varmistaa valkoisen joulun, niin kannattaa varata lomamökki Lapista jo lähiaikoina, kertovat Lapin matkailuyrittäjät.

– Kyllähän Lappiiin pääsee, vaikka kotimaisittain on ollut suurempaa kiinnostusta, kertoo Nina Forsell Lapin matkailuelinkeinon liitosta.

– Kannattaa tehdä varaukset pian, että saa sellaisen kuin itse haluaa.

Suosituimmissa majoituskohteissa on Forsellin mukaan jo hyvin varauksia.

– Suosituimpia majoitustyyppejä ovat mökkimäiset kohteet ja lomahuoneistot, joihin tullaan yhdessä omalla porukalla, kertoo Visit Levistä myyntipäällikkö Katja Rauhala.

Visit Levin joulunajan ja loppuvuoden varausaste on tällä hetkellä noin 85 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, mutta tilanne elää edelleen. Ulkomaisten matkailijoiden puuttumisen takia joulukuun kahdella ensimmäisellä viikolla varausaste jää kuitenkin pienemmäksi.

Laskettelija rinteessä Ylläksellä.

Laskettelija rinteessä Ylläksellä.­KUVA: AKU HÄYRYNEN

Ylläksellä joulukuun varaustilanne näyttää jopa olevan 10 prosenttia viime vuotta parempi, kertoo liiketoimintajohtaja Juha Purhonen.

– Uutena vuotena taas on vähemmän varauksia, koska venäläiset matkustajat puuttuvat, Purhonen sanoo.

Purhonen arvioi varausten jakautuvan tänä jouluna melko tasaisesti eri mökkityypeille.

– Perinteisesti isommat mökit ovat kiinnostaneet, koska joulu on sukujuhla, mutta luulen, että koronan takia niitä ei nyt niin järjestetä.

VR myy jo paikkoja joulun ja vuodenvaihteen yöjuniin. Perjantai 18. joulukuuta näyttää olevan pohjoiseen suuntautuvan liikenteen kiireisin päivä, ja junat alkavat olla täysiä. Paluusuuntaan kysytyimmät päivät ovat VR:n mukaan tapaninpäivä sekä 2. tammikuuta.

Finnair aikoo lähiaikoina tarkistaa Lapin-lentojen määrää kysynnän mukaan.

VR myy jo paikkoja joulun ja vuodenvaihteen yöjuniin.

VR myy jo paikkoja joulun ja vuodenvaihteen yöjuniin.­KUVA: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Matkustajia nousemassa Finnairin lennolle Kuusamon lentokentällä joulukuussa 2019.

Matkustajia nousemassa Finnairin lennolle Kuusamon lentokentällä joulukuussa 2019.­KUVA: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA

Päätöksiä rajoituksista odotetaan

Pohjois-Suomen matkailuyrittäjät odottavat malttamattomina hallituksen mahdollisia matkailurajoituksia. Tavallisena vuonna Lapin matkailijoista 70 prosenttia on ulkomaalaisia, ja liikevaihdolle merkitys on sitäkin suurempi.

Tänä vuonna ulkomaiset matkanjärjestäjät ovat peruuttaneet koronaepidemian ja matkustusrajoitusten takia matkojaan jo pitkin vuotta. Lähiaikoina on liipaisimella joulun aika.

– Ulkomaisten matkailijoiden kohdalla puhutaan edelleen reilusta kolminumeroisesta luvusta lentoja, sanoo Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

– Kyse on siis merkittävistä määristä, ja tilanteen odotetaan ratkeavan tämän ja ensi viikon aikana.

Asialla on iso merkitys Lapin alueen työllisyydelle. Esimerkiksi Lapland Hotels on käynyt syksyn aikana yt-neuvottelua, ja talven työllistettävien määrä riippuu paljon ulkomaisista matkailijoista.

– Aivan selvää on, että palkkaamme tänä vuonna paljon vähemmän kausityöntekijöitä kuin aiemmin.

Kansainvälisten matkanjärjestäjien varausten purkaminen vapauttaisi pohjoisen kohteista paljon majoituspaikkoja, jotka nyt on merkitty varatuiksi.

Rauhalan mukaan muun muassa brittiläiset matkayhtiöt ovat kuitenkin jo peruuttaneet varauksensa Leviltä vuoden loppuun saakka.

Kotimaiset matkailijat rikkoivat ennätyksiä

Kotimaiset matkailijat tuottivat lokakuussa iloisen yllätyksen monille Lapin matkailuyrityksille.

– Lokakuun myynti Visit Levillä on noussut tähän mennessä jo 37 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna, mistä olemme erittäin iloisia, Rauhala kertoo.

– Monet suomalaiset perheet, jotka aiemmin ovat aiemmin matkanneet vaikka Kreikkaan ja Espanjaan, löysivät nyt syyslomalla hienosti Lappiin.

Laskettelijoita Levin rinteessä Kittilässä.

Laskettelijoita Levin rinteessä Kittilässä.­KUVA: MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Samaa kerrotaan myös mökkejä välittävästä Lomarenkaasta.

– Lokakuussa varaustilanne esimerkiksi Ylläksellä on tuplaantunut viime vuodesta, kertoo Purhonen.

Hänen mukaansa Lomarenkaassa sama ilmiö on tosin havaittu ympäri Suomen.

Sesonkihuipuista ja ennätyksistäkään huolimatta kotimaiset matkailijat eivät pysty paikkaamaan ulkomaisten matkustajien puutetta.

– Kotimaisten matkailijoiden varaukset ajoittuvat jouluun ja hiihtolomiin ja kevääseen, kun taas ulkomaalaisia matkailijoita on marraskuusta helmikuuhun, osittain sopivasti limittäin, kertoo Vuorentausta.

Myös Kuusamon Rukalla koronan takia säädetyt matkustusrajoitukset aiheuttavat tuntuvat menetykset tavalliseen vuoteen verrattuna.

– Meillähän on järjestetty täällä talvilajien World Cupia ja jouluksi charter-lentoja, jotka ovat olleet asiakkaiden kannalta isoja juttuja, kertoo Mats Lindfors Ruka-Kuusamon Matkailusta.

– Kyllä ne jättävät meille ison reiän, jonka paikkaaminen kotimaisen kysynnän kautta on mahdotonta.

Laskettelijat kantamassa välineitään Rukalla Kuusamossa.

Laskettelijat kantamassa välineitään Rukalla Kuusamossa

Lähde: Ilta-sanomat