HS:n tiedot: Hallitus ei aiokaan edellyttää Suomeen tulevilta EU:n kansalaisilta lähtömaatestiä, koska EU-säännökset nousivat esteeksi

SUOMEN tulevien ihmisten matkustussäännösten valmistelijat ovat törmänneet jälleen EU:n ja perustuslain säännöksiin.

Vielä muutama viikko sitten hallitus oli linjaamassa, että EU-maiden kansalaisilla pitää olla mukanaan lähtömaassa otettu tuore todistus negatiivisesta koronavirustestistä, jotta he voivat saapua vapaasti Suomeen.

Testi olisi ollut edellytys, että EU-kansalainen pääsee Suomeen myös maista, jotka Suomi tulkitsee koronaviruksen leviämisen kannalta vaarallisiksi.

HS:n tietojen mukaan tästä on luovuttu EU:n säädösten takia, koska EU-kansalaisten pitää saada lähtökohtaisesti matkustaa vapaasti EU:n alueella.

Lähtömaassa otettavalla testillä olisi edelleen merkittävä rooli. Se ei kuitenkaan ole enää Suomeen pääsyn edellytys.

HS:n tietojen mukaan matkustaja voisi saapua jatkossa tietyin varauksin Suomeen vapaasti kolmeksi päiväksi, jos hänellä on lähtömaasta korkeintaan 48 tuntia vanha todistus negatiivisesta testituloksesta.

Negatiivinen lähtömaatesti vapauttaa matkustajan kolmen päivän karanteenista, jos matka kestää 3–6 päivää. Tässä tapauksessa matkustajan pitää ottaa testi myös Suomessa maahantulon yhteydessä.

JOS matka kestää yli kuusi päivää, matkustajalla olisi syytä olla lähtömaatesti.

Sen lisäksi hänen pitää olla kolme päivää karanteenissa, kun hän on saapunut Suomeen. Tämän jälkeen hänen täytyy ottaa toinen testi. Määräykset tekisi tartuntatautilääkäri tai hänen valtuuttamansa viranomainen.

Suomen kansalaiset ja Suomessa vakituisesti asuvat voivat saapua Suomeen vapaasti, mutta heillekin suositellaan karanteenia, jos he saapuvat muualta kuin vihreällä listalla olevasta maasta.

Linjaukset saattavat vielä muuttua ennen kuin ne julkaistaan. Niin sanottujen sote-ministereiden on määrä käsitellä linjaukset torstaina.

LÄHTÖMAASSA otettu koronatesti jäänee Suomeen saapumisen edellytykseksi vain joistakin erikseen määritellyistä EU:n ulkopuolisista maista tuleville.

Tällaisia olisivat lähinnä maat, joissa on pahempi koronatautitilanne kuin Suomessa, mutta maista saa vapaasti saapua EU:n alueelle.

Suomi ei voi päästää edes negatiivisen testituloksen saaneita matkustajia Suomeen kuin poikkeustilanteissa, jos EU on rajoittanut maasta matkustamista koronaviruksen takia. Näihin maihin kuuluu muun muassa Venäjä.

MATKUSTAJA ei tarvitse mitään testejä, jos hän saapuu maasta, joka kuuluu niin sanottuihin vihreisiin maihin.

HS kertoi viime viikolla, että vihreitä maita olisivat uuden määritelmän mukaan kaikki suurin piirtein samassa koronavirustilanteessa olevat maat kuin Suomi.

Samalla Suomi luopuu nykyisestä rajoituksesta. Sen mukaan Suomeen voi tulla vapaasti vain maista, joissa on kahden viikon aikana ollut alle 25 koronavirustartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Edes Suomessa tautitilanne ei enää ole näin rauhallinen. Suomessa on ollut kahden viime viikon aikana vähemmän koronavirustartuntoja kuin missään muussa Euroopan valtiossa lukuun ottamatta Vatikaania.

EU-MAA voi rajoittaa matkustamista määräajaksi ja asettaa rajavalvonnan myös Schengen-matkustussopimukseen kuuluvien maiden kansalaisille.

Suomessa onkin ollut keväästä lähtien voimassa poikkeuksellinen EU:n sisärajavalvonta, mutta sen määräaika umpeutuu 23. marraskuuta.

Tämän takia hallituksen uusilla linjauksilla on kiire, sillä muuten Suomi ei rajoita Schengen-maista tulevia matkustajia millään tavalla.

SCHENGEN-MAITA ovat Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein sekä EU-maista kaikki paitsi Britannia, Irlanti, Bulgaria, Kypros, Kroatia ja Romania.

HS:n tietojen mukaan hallitus aikoo julkistaa matkustamista koskevan periaatelinjauksen sekä siihen liittyvän Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen tämän viikon torstaina tai perjantaina. Myös asiaa koskeva uusi lakiesitys on tarkoitus saada lausuntokierrokselle pikaisesti.

Periaatelinjaus korvaisi syyskuun 11. päivänä tehdyn linjauksen.

Lähde: hs.fi