Laivojen matkustajamäärät ovat romahtaneet murto-osaan – merille pääsee nyt jopa ilmaiseksi

KORONAVIRUKSEN aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat ajaneet laivayhtiöt ahdinkoon. Tallink Silja houkuttelee ihmisiä takaisin matkailun pariin tarjoamalla risteilyjä jopa ilmaiseksi.

Laivayhtiö tarvitsee nyt ensisijaisesti ihmisiä, jotka käyttävät laivalla rahaa. Tallink saa tuloistaan yli puolet matkustajien kulutuksesta ja vain neljäsosan lipputuloista. Rahdin osuus tuloista on noin 15 prosenttia.

Raha tulee ensisijaisesti laivassa tehtävistä ostoksista ravintoloissa, kahviloissa ja kaupoissa, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

”Bisnes ja laivat on rakennettu niin, että niillä pitäisi kulkea aina niin matkustajia kuin rahtia.”

RAHTIA kulkee aluksilla yhä, mutta matkustajamäärien romahtaminen on syössyt tilanteen epätasapainoon. Tällä hetkellä puolet yhtiön laivoista seisoo satamissa.

”Kyllä ne [matkustajamäärät] tosi hurjalta ja surkealta näyttävät. Ei siellä juuri kukaan lokakuussa ole matkustanut”, Nöjd sanoo.

Lokakuussa Helsinki–Tallinna-reitillä matkusti lähes 75 prosenttia vähemmän matkustajia kuin lokakuussa 2019. Suomen ja Ruotsin välisillä reiteillä tilanne on vielä synkempi, sillä matkustajien määrä on vähentynyt 80 prosenttia.

Baltic Princess -alus Turun satamassa heinäkuussa 2020. Aluksella voi risteillä parhaillaan vain Suomesta.

Baltic Princess -alus Turun satamassa heinäkuussa 2020. Aluksella voi risteillä parhaillaan vain Suomesta.­KUVA: VESA-MATTI VÄÄRÄ

TALLINKIN matkustajakapasiteetti on parhaillaan korkeintaan 50 prosenttia alusten kokonaiskapasiteetista.

Yhtiön tarjoamilla ilmaisilla matkoilla Helsingin ja Tallinnan välillä aluksesta ei saa poistua eikä kukaan nouse Tallinnasta laivan kyytiin.

Turku–Tukholma-reitillä Tukholmasta Baltic Princess -alukseen tulee rahtia ja yksittäisiä reittimatkustajia, mutta ruotsalaiset risteilymatkustajat eivät ole matkustaneet Baltic Princessillä sitten elokuun. Rahtikuljettajat ja reittimatkustajat sijoitetaan laivassa eri hyttikäytäville kuin risteilymatkustajat.

Näillä erityisristeilyillä Nöjd kertoo matkustajamäärien saavuttaneen lähes 50 prosentin maksimikapasiteetin.

”Laivalla oli sen verran matkustajia, ettei ihan ollut tyhjää niin kuin tähän asti on ollut.”

NÖJD uskoo, ettei risteilymatkustaminen ole nyt sen turvattomampaa kuin ostoskeskuksessa tai ravintolassa vierailu. Tallinkin aluksilla ei ole hänen mukaansa esiintynyt koronatartuntaketjuja.

Nöjd kuitenkin muistuttaa, että turvallinen käytös on matkustajien omalla vastuulla. Esimerkiksi noustessa laivaan ja maihin kannattaa välttää pyrkimästä jonon ensimmäiseksi, jotta ei synny ruuhkia.

Yhtiö suosittelee myös käyttämään kasvomaskia erityisesti siirryttäessä satamaterminaalista laivaan ja takaisin laivasta satamaan. Nöjdin mukaan matkustajat ovatkin noudattaneet suositusta viime aikoina varsin hyvin.

TALLINK ilmoitti lokakuun alussa aloittaneensa maahenkilöstöä koskevat yt-neuvottelut koronaviruspandemian vuoksi.

Lue lisää: Tallink aloittaa yt-neuvottelut koronapandemian takia, uhattuna 120 työpaikkaa – ”Matkailu ei tule palaamaan entiselleen pitkiin aikoihin”, sanoo Tallinkin toimitusjohtaja

Koronaviruspandemia on kurittanut koko risteilyalaa. Myös Viking Linella käytiin tänä syksynä yt-neuvottelut, joiden seurauksena työt loppuivat yli sadalta ihmiseltä.

Viking Line liikennöi tällä hetkellä huomattavasti rajatummin kuin tavallisesti. Matkustusrajoitukset ja Helsinki–Tukholma-reitin poistuminen ovat vähentäneet matkustajamääriä huomattavasti.

”Viime vuoteen verrattuna nyt on vain 30 prosenttia matkustajista”, kertoo Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund.

Myös Viking Linen alukset liikennöivät 50 prosentin enimmäiskapasiteetilla. Näin yhtiö pyrkii varmistamaan matkustajien turvallisen oleskelun laivoilla.

”Ei ole ruuhkaksi asti ihmisiä missään nimessä.”

MYÖS Viking Linella suomalaiset ja ruotsalaiset risteilymatkustajat risteilevät eri aluksilla. Ruotsista lähtevät risteilyt Cinderellalla eivät edes tule Manner-Suomeen saakka vaan käyvät ainoastaan Ahvenanmaalla.

Lisäksi Viking Line järjestää ostosreissuja Tallinnaan, jossa laivasta ei poistuta lainkaan mahdollisten karanteenien välttämiseksi.

Viking Linea on vaivannut syksyllä koronaviruksen lisäksi yhtiön Amorella-aluksen ajaminen karille Maarianhaminan edustalla syyskuussa.

Viking Linen Amorella-laiva Ahvenanmaan läheisyydessä, jonne alus siirrettiin sen ajettua karille syyskuussa. Alus palaa liikenteeseen 4. marraskuuta.

Viking Linen Amorella-laiva Ahvenanmaan läheisyydessä, jonne alus siirrettiin sen ajettua karille syyskuussa. Alus palaa liikenteeseen 4. marraskuuta.­

Lähde: hs.fi