Pekingiläinen isoäiti ei tapaa lapsenlastaan, eikä brittityttö joulupukkia – Lapin matkailutalven kohtalo riippuu myös lähtömaiden rajoituksista

Matkailualan tilanteeseen vaikuttavat koronatilanteen pahentuessa yhtä paljon tiukentuneet lähtömaiden matkustusrajoitukset kuin Suomen hallituksen omat ratkaisut.

Esimerkiksi joulusesonkina tärkeä lähtömaa Iso-Britannia kieltää kansalaisiltaan ulkomaanmatkat joulukuun alkuun asti. Myös Kiinassa lomalle lähtö on tehty niin hankalaksi, että polttavinkin Lapin-kuume hyytyy auttamatta.

Pekingissä asuva 65-vuotias Wang Weixiu matkustaisi Rovaniemelle heti, jos se olisi hänestä kiinni. Lapissa asuu tytär puolisoineen ja Wangin ainoa lapsenlapsi.

– On täälläkin paljon tekemistä, mutta minulla on ikävä läheisiäni Rovaniemellä, Wang sanoo.

Matka tarkoittaisi kuitenkin, että Pekingiin palatessa häntä odottaisi kolme koronatestiä ja kahden viikon omakustanteinen eristys viranomaisten määräämässä hotellissa. Kevättalvella hän vietti kaksi viikkoa hotellihuoneen vankina ja se riitti.

Kiinalaisille ei myönnetä turistiviisumeita

Kiina kielsi ryhmämatkat ulkomaille jo tammikuussa ja kieltoa jatketaan yhä. Sen sijaan kotimaan matkailuun suorastaan kannustetaan nyt, kun koronatilanne maassa on ollut pitkään rauhallinen.

Konsuli Saara Grip Suomen Pekingin suurlähetystöstä kertoo, että tällä hetkellä Schengen-maat myöntävät kiinalaiselle viisumin vain välttämättömästä syystä, joihin turismi ei kuulu.

Linjan muutos edellyttää, että myös Kiina muuttaa tiukkaa linjaansa. Tällä hetkellä Kiina ei myönnä viisumeita ulkomaalaisille.

Isoäiti Wang aikoo Suomeen heti, kun kotiinpaluukaranteenista päästään eroon ja suorat lennot Pekingistä Suomeen taas alkavat.

Aasialaisia matkailijoita Kemin Lumilinna-rakennuksen edustalla.
Kiina ja Singapore ovat Lapin matkailulle tärkeitä lähtömaita. Molempien tiukat matkustusrajoitukset estävät tällä hetkellä matkustamisen ulkomaille. Arkistokuva.Risto Koskinen / Yle

Joulupukin tapaaminen siirtyi ensi vuoteen

Kiinaakin tärkeämpiä lähtömaita Suomen matkailulle ovat Venäjä, Saksa, Britannia ja Ruotsi.

Esimerkiksi venäläiset saavat tällä hetkellä matkustaa lomalle vain Turkkiin, Tansaniaan, Britanniaan, Montenegroon sekä Abhasian alueelle.

Britannian tilanne muuttuu tämän viikon torstaina ratkaisevasti, kun lomat ulkomailla kielletään muiden rajoitusten ohessa joulukuun alkuun asti. Tähän asti Suomeen on päässyt ilman kotiinpaluukaranteenia.

Matkanjärjestäjät ovat kuitenkin peruneet loppuvuoden matkoja, koska on epäselvää, odottaako karanteeni Suomen päässä.

Kun Santa’s Lapland -matkatoimisto perui kaikki joulukuun Lapin matkat, rytäkässä menivät myös Maureen Wheelerin 50-vuotispäiväsuunnitelmat. Pettymys oli karvas, etenkin Wheelerin kymmenvuotiaalle tyttärelle.

– Selitimme hänelle, että meidän pitää varjella joulupukkia tartunnalta, koska hän on hyvin vanha ja siksi altis virukselle.

Nyt ajatukset ovat ensi vuoden joulukuussa, jonne on varattu täsmälleen samanlainen kolmen päivän Saariselän loma, joka nyt menetettiin.

Se huoli Wheelerillä kuitenkin on, että tytär ehtii vuoden aikana menettää uskonsa joulupukkiin.

Lue lisää: EU-maat sopivat matkustusrajoitusten kriteereistä – jäsenmaat päättävät itse, miten niitä soveltavat

Britit pujottelevat matkailukäytävässä

Britanniassakin palataan jossain vaiheessa todennäköisesti nykyiseen matkailukäytävämalliin. Siinä listataan viikoittain maat, jonne voi matkustaa ilman kotiinpaluukaranteenia.

Suomen Britannian suurlähettiläs Markku Keinänen kertoo brittien käyttäneen käytäviä hyväkseen. Epävarmuutta tosin tuo se, että maita poistetaan listalta lyhyellä varoitusajalla.

Viime torstaina listalta poistettiin Kypros. Esimerkiksi Saksa ja Tanska pysyivät vapaiden maiden listalla, vaikka ilmaantuvuusluvut olivat Kyproksen lukuja korkeammat.

Keinänen luottaa, että Suomi pysyy karanteenivapaana, tosin varma siitä ei voi olla.

– Näiden nykyisten ilmaantuvuuslukujen valossa se näyttää aika turvalliselta, vaikka tarkkoja kriteerejä ei olekaan ilmoitettu siitä, milloin maa siirtyy kategoriasta toiseen.

englantilaisen Maureen Wheelerin perhe Lapissa
Maureen Wheelerin perhe lomaili Saariselällä kolme vuotta sitten ja ihastui Suomeen. Tänä vuonna Wheelerin piti juhlia syntymäpäiväänsä Suomessa.Maureen Wheelerin kotialbumi

Ranskassa koronatilanne on viime päivinä pahentunut rajusti ja perjantaina koko maassa astui voimaan ulkonaliikkumiskielto, joka sallii liikkumisen tunnin ajan ja korkeintaan kilometrin päähän kotoa.

Ulkomaille ranskalainen saa matkustaa vain välttämättömälle työmatkalle tai pakottavan perhesyyn vuoksi.

Lapin matkailussa Britannia ja Ranska ovat majoitustilastojen eli yöpymisten määrän perusteella tärkeimmät lähtömaat. Joulusesonkina seuraavaksi eniten tulee matkailijoita Espanjasta, Saksasta, Kiinasta ja Singaporesta.

Matkakuumeiset singaporelaiset odottavat rokotetta

Myös Singaporessa ulkomaanmatkat on tehty lähes mahdottomaksi. Tiuhaan asuttu kaupunkivaltio on saanut viruksen hallintaan ääritiukalla otteella ja jokainen ulkomailta palaaja nähdään riskinä.

Suomesta palaamista helpotettiin lokakuussa kuitenkin niin, että pakkokaranteenin voi suorittaa joissain tapauksissa kotona. Kotoa ei saa poistua, eikä siellä saa tavata ketään ulkopuolisia.

– Jos kaikki perheenjäsenet eivät olleet matkalla mukana, silloin ei saa palata kotiin vaan pitää mennä valtion osoittamaan karanteenitilaan, kertoo Singaporen lähetystön konsulipalvelu- ja hallintovastaava Ritva Naumanen.

Kahden viikon eristyksestä valvotussa karanteenihotellissa pitää maksaa itse noin 1500 euroa. Tällaisilla ehdoilla ei matkalle lähdetä, eikä Singapore todennäköisesti hellitä otettaan ennen kuin rokote on laajasti saatavilla.

Naumanen uskoo, että sen jälkeen tulijoita on.

– Matkailun nälkä tuntuu olevan erittäin kova. Veikkaan melkoista ryntäystä myös Lapin suuntaan sitten, kun rajat avautuvat.

Lähde: yle.fi