Mia Vasaralla ei ole nytkään yhtään asiakasta – yrittäjä säästää kaikessa ja toivoo, että suomalaiset löytävät Lappiin

– Emme ole luovuttaneet, vaikka tällä hetkellä ei ole yhtään asiakasta. Ja alkaa näyttääkin siltä, että seuraavan kerran asiakkaita on enemmälti vasta ensi kesänä. Toivottavasti silloin on koronan suhteen erilainen tilanne, kertoo enontekiöläinen yrittäjä Mia Vasara, jolla on miehensä kanssa Kilpisjärvellä ja sen tuntumassa mökkejä, lasi-igluja ja porotila.

Vasara pitää kiusallisena sitä, että ohjeistukset matkustuksen suhteen ovat hyvin epäselvät eikä päätöksiä ole.

– Kukaan ei oikein tiedä, miten tässä nyt menetellään tulevaisuudessa. Että milloin matkailijat pääsevät ja mitä saa tehdä. Kaikkia kuulopuheita on. Itsekään ei näissä asioissa tahdo pysyä perässä. Informaatio ei kulje hyvin. Päätöksiä pitäisi liikkumisen suhteen saada nyt nopeasti, Vasara sanoo.

Vasara pohtii, että suomalaismatkailijat eivät talvea pelasta, vaikkakin hänen mielestään suomalaisilla on kyllä rahaa käyttää myös matkailuun. Sen Vasara on nähnyt muissa töissään matkailualalla.

– Suomalaiset ovat omassa maassaan tietysti omatoimisia ja oheispalvelut, kuten opas luontoon, jäävät pois. Yrityksissä sinälläänhän työ ei lopu koskaan, vaikka asiakkaita ei olisi. Rahaa tietysti ei vain tule.

Yli puolet konkurssiuhan alla

Suuri osa lappilaisista matkailuyrittäjistä on Mia Vasaran tavoin huolissaan. 61 prosenttia Lapin matkailuelinkeinon liiton ja Lapin kauppakamarin kyselyyn vastanneesta 180 matkailuyrityksestä pelkää, etteivät eivät ole enää olemassa vuoden kuluttua, mikäli nykyisenkaltaiset matkustusrajoitukset jatkuvat tai niitä tiukennetaan.

– Nämä yritykset ovat kaikenlaisia ja kaikenkokoisia. Mukana on esimerkiksi Rovaniemeltä paljon ohjelmapalveluyrityksiä ja ravintoloita, sanoo Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki.

– Ensimmäisenä suurissa vaikeuksissa ovat tietysti ne yritykset, jotka ovat tehneet suuria investointeja, Rautajoki jatkaa.

Esimerkiksi kiinalaisturistien kasvun myötä uusia yrityksiä on syntynyt Lappiin. Nyt matkailijoita ei ole riittävästi.

– 150 yritystä voi mennä matkailualalla nurin kevään aikana. Työttömiä voi tulla 8 000–10 000, sanoo Rautajoki.

Hän on huolissaan myös mahdollisen konkurssiaallon vaikutuksista aluetalouteen, kuten matkailua palveleviin kauppoihin, varsinkin Levillä, ja kuljetusyrittäjiin.

– Pankeille tulee luottotappioita. Miten tämä kaikki vaikuttaa kuntiin, joissa matkailu on hallitseva elinkeino, Rautajoki pohtii.

Mia Vasara kehuu Lapin aurinkoista pakkassäätä.

Mia Vasara kehuu Lapin aurinkoista pakkassäätä. ELINA HUTTON

”Nopeita päätöksiä tultava”

Mia Vasaran mielestä nopeat ja selkeät matkustusrajoituspäätökset olisivat sen takia tärkeitä, että ulkomaalaiset matkanjärjestäjät uskaltaisivat tehdä päätöksiä tulevaisuuden osalta.

– Joulu on jo menetetty ja kohta kevätkin, sanoo Mia Vasara.

– Esimerkiksi jouluhan on juuri sellainen juhla, joka halutaan suunnitella hyvissä ajoin. Halutaan tietää, mitä silloin tehdään. Tyypillisesti juhannuksena myydään jo joulua ja päinvastoin. Monilla matkanjärjestäjillä on omia charter-lentoja ja heidän pitää jossain vaiheessa päättää, otetaanko konetta vai ei.

Vasara uskoo, että yksittäiset matkailijat pääsevät kyllä matkustamaan, jos uskaltavat.

– Keväälläkin tänne tuli Italiasta matkailijoita, mutta sitten heidän olikin jo vaikea päästä matkustamaan takaisin, kun rajoitukset iskivät Euroopassa. Hekin lentelivät ja ajelivat pitkin Eurooppaa päästäkseen takaisin Milanoon. Sellaisen uhka hillitsee matkustusintoa, Vasara kertoo.

– Lokakuu on toki hiljainen muutenkin, mutta kotimaan syys- ja hiihtolomilla on kotimaista matkaajaa ja ulkomaalaiset ovat täyttäneet hyvin muita aikoja. Joulun ja uudenvuoden osalta on joulukuun puolivälistä täysi tohina päällä, mutta nyt ei ole varauksia. Maaliskuussa alkaa sitten kevätsesonki ja silloin on tullut paljon norjalaisia. Saa nähdä, kuinka heidän osaltaan nyt käy, Vasara pohtii.

Porotalouskin sakkaa

Matkailijoiden puute on johtanut siihen, että kaikki kulut on Vasaroilla pudotettu minimiin.

– Kaikki, mikä pystytään, tehdään itse. Kesä oli hyvä. Onhan Kilpisjärvi ollut suomalaisten matkailupaikka aina. Se vie tässä nyt vähän eteenpäin, mutta suu säkkiä myöten saa olla, Vasara sanoo.

Poronhoidostakaan ei ole suurta apua, sillä ravintolat ovat karsineet poronlihatilauksia, kun ei ole matkailijoita eikä asiakkaita sielläkään. Heikko kysyntä vaikuttaa tietysti alentavasti hintaan sen osalta, mistä kauppaa syntyy.

– Myymme poronostajille eli teurastamoille, mutta kun poronlihan kysyntä on vähentynyt, niin myös poronostajien tarve ostaa on pienentynyt. Syksyn teurastukset ovat meilläkin vähitellen alkamassa, mutta ei ole oikein vielä tietoa, mihin myydään.

– Hinta on tippunut viime vuodesta huomattavasti ja kun se ei alun perinkään ole ollut erityisen hyvä, niin ei hyvältä näytä silläkään saralla. Porotaloudelle korona on ollut erittäin huono asia. Lihan tuottajahinnat ovat tippuneet, mutta kulut eivät ole pienentyneet yhtään, päinvastoin, miettii Vasara.

– Paljon pitää miettiä, miten tästä selvitään, mutta jotenkin on luovittava läpi, hän pohtii.

Vasara toivoo, että suomalaiset innostuvat Lapin matkailusta uudella tavalla.

– Nytkin täällä on hieno keli! Kahdeksan astetta pakkasta, auringonpaiste, jäälle pääsee kohta pilkille, lumileikkeihin jo nyt, hiihtelemään ja isäntäkin ajaa jo moottorikelkalla, hän kehuu.

Lasi-igluihin on vaikeaa saada riittävästi yöpyjiä kotimaasta.

Lasi-igluihin on vaikeaa saada riittävästi yöpyjiä kotimaasta. ELINA HUTTON

Lähde: Iltalehti