Uusi ennuste: tältä näyttää Suomen talvi

Suuressa osassa maata on perjantaina Ilmatieteen laitoksen mukaan poutaa ja osin selkeää. Lähinnä maan pohjoisosassa sataa paikoin vettä tai lunta, ehkä myös Pohjanmaan tienoolla.

Ajankohtaan nähden lämmin sää saattaa jatkua pitkään, sillä tuore Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n vuodenaikaisennuste ennakoi Suomeen tavanomaista lauhempia talvikuukausia.

Forecan blogi kertoo, että ennusteen mukaan jakso joulukuusta helmikuuhun on keskilämpötilaltaan maan eteläosassa ja pohjoisessa Lapissa 1–2 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi, muualla maassa yli kaksi astetta keskiarvoa lämpimämpi.

Tilanne näyttää meteorologin mukaan kovasti viime talvelta.MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Nämä tiedot viittaisivat siihen, että alkavan talven ennustetaan olevan samankaltainen kuin viime talvi: maan etelä- ja keskiosassa lauhaa ja sateista, etelässä ehkä jopa lumetonta, mutta maan pohjoisosassa suuria lumimääriä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan blogissa.

Tuore vuodenaikaisennuste on blogin mukaan linjassa La Niña -ennusteen kanssa, joka ennakoi lauhaa talvea Pohjois-Eurooppaan.

Viime talvihan oli hyvin lauha.

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan viime talvi joulukuusta helmikuuhun oli poikkeuksellisen tai ennätyksellisen lauha lähes koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia.

Suurimmillaan lämpötilan poikkeama oli maan itäosassa, missä talvi oli vajaa seitsemän astetta tavanomaista lämpimämpi. Terminen talvi alkoi etelässä ja lännessä sekä Ahvenanmaalla paikoin vasta 25. helmikuuta 2020.

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

Lähde: Ilta-Sanomat