Koronapandemia sai suomalaiset etsimään vaihtoehtoisia elämyksiä – tällaista on luksusmatkailu Suomessa: “Meillä on aina tarjolla samppanjaa”

Koronapandemia hautasi monien haaveet ulkomaanmatkoista tänä vuonna. Kotimaassa tapahtuva luksusmatkailu herättää kuitenkin kiinnostusta.

Luksusmatkailu herättää mielikuvan kalliista viiden tähden hotellista, jossa henkilökunta järjestää kaikenlaiset toiveet maan ja taivaan väliltä kellon ympäri.

Business Finlandin kehitysasiantuntija Liisa Renfors naurahtaa kyseessä olevan pinttynyt stereotypia. 

– Luksusmatkailijat haluavat kehittää itseään ja palata lomalta parempana versiona itsestään.

“Uusi luksus” korostaakin kehitysasiantuntijan mukaan vastuullisuutta ja merkityksellisyyttä materialismin sijaan.

– Suomi on ulkomailla tunnettu siitä, että huolehdimme luonnosta ja meillä on puhdas ilmanlaatu, Renfors esittelee Suomen etuja kansainvälisessä vertailussa.

Suomen saaristo houkuttelee

Koronavirustilanteesta johtuen kansalaisia kannustettiinkin lomailemaan tänä kesänä etelän aurinkorantojen sijaan kotimaassa. Osa suomalaisista etsikin poikkeuksellisia tapoja viihtyä Suomen suvessa.

– On paljon ihmisiä, jotka haluavat liittää luksuselämyksen esimerkiksi hääpäivään, sanoo Helsinki Citycopterin perustajajäsen Joonas Nurmi MTV Uutisten haastattelussa.

Yritys tarjoaa helikopterilentoja niin elämys- kuin liikematkoja varten.

Suosituimmat reitit kohdistuvatkin Nurmen mukaan Turun saaristoon ja Ahvenanmaalle. Asiakkaat voidaan poimia mukaan vaikka oman kodin takapihalta, jos maasto sen mahdollistaa.

– Saaristossa on paljon kohteita, joihin on haastavaa päästä tavallisilla kulkuneuvoilla. Helikopterilla asiakas voidaan kuljettaa nauttimaan vaikka huippukokin loihtima illallinen luodolle.

– Meillä on aina tarjolla samppanjaa, yrittäjä lisää naurahtaen.

Uskoa löytyy koronasta huolimatta

Kesällä toimintansa aloittanut helikopteriyritys piti Nurmen mukaan olla koetestaus, jonka avulla otetaan selvää, riittääkö palvelulle kysyntää. Jo kaksi viikkoa avajaisten jälkeen suosio oli taattu.

– Meillä on varauksia pitkälle ensi kesään asti ja olemme nyt pystyneet palkkaamaan ensimmäisen vakituisen työntekijän, yrittäjä tuumaa tyytyväisenä.

Ennen koronapandemiaa luksusmarkkinoiden ennustettiin kasvavan vuositasolla noin 4–5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Business Finlandin Renfors pitääkin nyt alan kasvumahdollisuuksien arvioimista vaikeana.

Hän sanookin luksusmatkailijoiden olevan haastava kohderyhmä.

– Suomalaisilla matkailuyrityksillä on hieman pelko, koska monella ei saata riittää resurssit niin korkealaatuisen palvelun tuottamiseen kuin mitä tämä kohderyhmä odottaa.

Nurmi vuorostaan katsoo luottavaisin mielin alan tulevaisuuteen. 

– Suomen saaristo on eksoottinen kohde ympäri vuoden vaikkapa keskieurooppalaisille. Turvallisuus ja puhtaus ovat varmasti myös Suomen valttikortteja näillä markkinoilla.

Lähde: MTV Uutiset