Koronarokotteita varaudutaan ostamaan niin paljon, että kaikki suomalaiset saavat sen halutessaan – vielä ei tiedetä, käykö läpimurtorokote lapsille

Kun koronarokote lopulta tulee käyttöön, sen luvataan riittävän kaikille halukkaille suomalaisille aikuisille.

– Lähtöajatus on se, että olemme varautuneet ostamaan rokotteita kaikille suomalaisille, jotka sen rokotteen haluavat ottaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston ylilääkäri Sari Ekholm.

Koronarokotteen saamisessa markkinoilla kestää kuitenkin vielä jonkin aikaa. Suomessa käytetään rokoteohjelmassa vain sellaisia rokotevalmisteita, joilla on Euroopan lääkeviraston myyntilupa, Ekholm huomauttaa.

– Euroopan lääkevirasto EMA tarkistaa rokotteiden laadun, tehon ja turvallisuuden, ennen kuin niitä päästetään myyntiin. Ennen kuin tulokset ovat valmiita, ei tiedetä vielä esimerkiksi sitä, voidaanko lapsia rokottaa tällä rokotteella.

Pfizerin ja BioNTechin koronarokote ei ole ainoa rokote, jota kehitetään kiireen vilkkaa markkinoille. Koronavirusta vastaan on kehitteillä yli 200 eri rokotetta(siirryt toiseen palveluun), joista kahta muun muassa kehitetään Suomessa.

Koronarokotteita Euroopassa koordinoivan Euroopan lääkeviraston arvioinnissa on tällä hetkellä Pfizerin ja BioNTechin rokotteen lisäksi toinenkin rokote, jota kehittämässä ovat Astra Zeneca ja Oxfordin yliopisto.

Jos useampi valmiste saa myyntiluvan, yhä useampi saattaa saada rokotteen.

– Se riippuu rokotteen tutkimuksista, mikä sen käyttöaihe on ja onko siinä jotain pois sulkevia kriteerejä. Sellainen olisi esimerkiksi se, että rokotetutkimuksia ei ole tehty lapsilla, Ekholm toteaa.

Rokotetutkimukset valmistuvat useimmiten ensimmäiseksi terveillä aikuisilla. Sen takia rokotteen ensimmäisiä annoksia ei anneta lapsille.

Koronarokotteet jaetaan tasapuolisesti kaikille

Uuden koronarokotteen jakamisesta on tehty Eurooopassa periaatepäätös siitä, että rokote tulee samanaikaisesti käyttöön kaikille maille.

Rokotteita pyritään jakamaan yhdenvertaisesti koko maailmassa kansainvälisen rokoteyhteistyömekanismi Covaxin periaatteiden mukaisesti.

– Syynä tähän on erityisesti se, että pandemian paikallisesti haltuun saaminen ei auta. Se täytyy saada haltuun joka puolella maailmaa, että päästään jonkinlaiseen normaaliin tilanteeseen uudestaan, sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asioiden johtaja Outi Kuivasniemi sanoo.

Euroopan unionin jäsenmailleen hankkimat koronarokotteet jaetaan eri maiden väestömäärään suhteutetusti. Kustakin saadusta rokote-erästä jokainen maa saa oman pottinsa rokotettavaksi: runsaan 80 miljoonan asukkaan Saksa saa määrällisesti siis esimerkiksi enemmän rokotteita kuin Suomi.

Rokotteen kehittämiseen on laitettu paljon julkista ja yksityistä rahaa. Useat eri rokotteita kehittävät yritykset työskentelevät nyt kiivaasti, jotta rokotetta saataisiin eri ryhmille, eli terveiden aikuisten lisäksi myös iäkkäille ja lapsille, mahdollisimman pian.

– Tämä on ennennäkemätön projekti, koska nyt kehitetään samanaikaisesti useita kymmeniä rokotteita tautiin tai virukseen, johon ennen ei ole rokotetta ollut, Kuivasniemi toteaa.

Lähde: Yle