Lapin matkailuväki: Joulusesonki on menetetty lopullisesti ja näillä säännöillä menetetään myös lopputalven varaukset

Lapin matkailuväen mukaan joulumatkailu-sesonki on nyt menetetty lopullisesti. Lapland Hotelsin toimitusjohtajan Ari Vuorentaustan mukaan tartuntatautilain muutosesitys ei tuo vaikeaan tilanteeseen parannuksia, eikä helpota matkustamista Suomeen.

– Esitys on edelleen hyvin sekava. Siellä on erilaisia jossia, ehtoja ja viipymiä, joiden osalta on erilaisia käytäntöjä. Esille nostetaan harkinnanvaraisuus karanteenipäätöksissä, päivystämiset lentoasemilla ja edellytetään, että pitäisi tehdä toisia testejä pidemmissä viipymissä, mutta samaan aikaan toisaalla todetaan, että ne eivät ole lentoasemilla mahdollisia, sanoo Vuorentausta.

Lapland Hotels toimitusjohtaja Ari Vuorentausta
Lapland Hotels konsernin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.Antti Mikkola / Yle

Myös Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen on pettynyt hallituksen esitykseen tartuntalain muutoksesta.

– Uudet vaatimukset ulkomaalaisten turistien koronatesteistä ja todistuksista ovat liian monimutkaisia eivätkä käytännössä helpota yhtään matkustusta Suomeen, toteaa Kärkkäinen.

Suomen ilmaantuvuuslukuraja on niin matala, että yksikään Euroopan maista ei pääse sen alle, joten ilman tuplatestausta tai karanteenia muualta Euroopasta ei voi edelleenkään matkustaa Suomeen kahta päivää pidemmäksi aikaa.

– Tämä talvi ja käytännössä kansainvälinen matkailu on tällä taputeltu, kuvailee Vuorentausta. Hänen mukaansa hallitukselta olisi nyt kaivattu yksiselitteistä toimintamallia.

Hallituksesta kaivataan päätöksiä tulevaisuuteen

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kaipaa puolestaan pitkäjänteisiä päätöksiä tulevien vuosien varalta, jos epidemia jatkuu.

– Meidän täytyy tietää oikeasti vuoden parin päähän, mikä on toimintatapa ja terveysturvallinen tapa matkustamiseen. Tämä elinkeino ei yksinkertaisesti kestä toista kertaa tilannetta, että yhteiskunta menee kiinni ja matkustaminen loppuu, luonnehtii Kärkkäinen.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen
Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Lähde: Yle