Ulkoministeriö selvitti: Monista maista olisi hankalaa matkustaa Suomeen, vaikka Suomi höllentäisi omia rajoituksiaan – katso lista 10 maan rajoituksista

Talven matkailukausi ei välttämättä pelastuisi sillä, että Suomi höllentäisi matkustusrajoituksia sisä- ja ulkorajoillaan. Tämä johtuu siitä, että niissä maissa, joista Suomeen yleisimmin matkustetaan, rajoitetaan matkustamista jopa matkustuskielloin.

Esimerkiksi Ranskasta ja Venäjältä ei saa tällä hetkellä tehdä lomamatkoja Suomeen.

Ulkoministeriö on tehnyt yhteenvedon voimassa olevista matkustusrajoituksista niissä kymmenessä maassa, joista Suomeen eniten matkustetaan. Suurimmassa osassa listan maista kehotetaan välttämään “tarpeettomia” ulkomaanmatkoja. Sellaisiksi lasketaan muun muassa lomamatkat.

Alla on lueteltu maakohtaiset rajoitukset lyhennelminä:

1. Venäjä

Venäjä on rajoittanut keväästä lähtien omien kansalaistensa lähtöä maasta. Venäläiset voivat matkustaa turistina muutamiin maihin, mutta Suomi ei ole niiden maiden joukossa.

Kiellosta on monia poikkeuksia, kuten raskaan liikenteen kuljettajat ja diplomaatit.

2. Saksa

Suomessa voimassa olevien matkustusrajoitusten ja karanteenisääntöjen vuoksi Saksan ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Suomeen.

3. Iso-Britannia

Ison-Britannian viranomaiset rajoittavat englantilaisten matkustamista kansallisen sulkutilan (5.11.–2.12.) aikana. Poikkeuksena ovat esimerkiksi välttämättömät työmatkat. Muutoin kansalaisia kehotetaan pysymään tiukasti kotona.

Walesista saa matkustaa pois vain rajatuista syistä. Skotlanti ja Pohjois-Irlanti kehottavat välttämään kaikkea ei-välttämätöntä matkustelua.

4. Ruotsi

Ruotsin ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkia tarpeettomia matkoja EU-/ETA-Schengen-alueen ulkopuolelle tammikuun loppuun saakka.

Ruotsin sisällä 13 läänissä on tiukennetut paikalliset ohjeet. Esimerkiksi pohjoisen Norrbottenissa kehotetaan välttämään myös tarpeetonta matkustamista kotimaassa.

5. Kiina

Kiina ei varsinaisesti ole rajoittanut kansalaisten matkustamista ulkomaille, mutta maa suosittaa vahvasti ulkomaille matkustamisen välttämistä. Tämän lisäksi eri alueilla on omia suosituksia ulkomaille matkustamisesta.

Myös lentojen rajoitettu määrä vähentää mahdollisuuksia matkustaa ulkomaille.

6. Ranska

Ranskassa 30. lokakuuta alkaneiden ulkonaliikkumisrajoitusten aikana ei saa poistua kotoa kuin sallitusta syystä, esimerkiksi työmatkalle tai ruokakauppaan.

Lomamatkat Ranskasta ulkomaille eivät ole sallittuja.

7. Yhdysvallat

Yhdysvallat rajoittaa matkustusta maakohtaisesti. Maat on jaettu neljään luokkaan, joista luokka 4 tarkoittaa “älä matkusta”. Suomi on laitettu luokkaan 3, mikä tarkoittaa “harkitse kahdesti matkustamista”.

8. Alankomaat

Alankomaat suosittaa vahvasti kansalaisiaan välttämään ulkomaille matkustamista. Viranomaisten mukaan ulkomaanmatkoja ei pitäisi varata ainakaan ennen tammikuun puolta väliä.

9. Viro

Viro suosittelee välttämään vapaa-ajan matkustamista ulkomaille. Jos kuitenkin matkustaa, palatessa Viroon matkustajan on jäätävä tietyissä tapauksissa kymmenen vuorokauden kotikaranteeniin.

10. Japani

Japani ei voi rajoittaa omien kansalaistensa matkustamista ulkomaille. Tällä hetkellä Japanin viranomaiset pyytävät välttämään kaikkea matkustamista EU-maihin, mukaan lukien Suomeen.

Lähde: Yle