Matkailuyrittäjältä yllättävä tieto Lapin tilanteesta – suomalaiset pelastamassa joidenkin hiihtokeskusten joulun: ”Osa jo lähes loppuunmyytyjä”

JUURI NYT:Kommentti: Korona­taistelun vaikeat viikot ovat nyt – Helsingin tilanne ratkaiseeTALOUSSANOMAT

Matkailuyrittäjältä yllättävä tieto Lapin tilanteesta – suomalaiset pelastamassa joidenkin hiihtokeskusten joulun: ”Osa jo lähes loppuunmyytyjä”

Kotimaiset matkailijat ovat pelastamassa Lapin matkailun loppuvuoden sesonkia, mutta alueen koko vuoden rajuja menetyksiä he eivät alueen yritysten mukaan enää paikkaa.JAAKOMMENTOI

Hiihtokeskus Suomutunturin yrittäjän Kari Tirkkosen (toinen vas.) mukaan nyt alueen varauslistalta ei löydy ainuttakaan ulkomaalaista asiakasta.

Hiihtokeskus Suomutunturin yrittäjän Kari Tirkkosen (toinen vas.) mukaan nyt alueen varauslistalta ei löydy ainuttakaan ulkomaalaista asiakasta.­KUVA: KARI TIRKKONEN/KALERVO KAISANLAHTI, TUOMAS SELÄNNE, SAMMELI HEIKKINEN / LEHTIKUVAMarko Lempinen18.11. 17:15

KORONAPANDEMIA riepottelee Lapin matkailua rajusti, ja talvikauden ennustuksissa on ollut harvinaisen synkkä kaiku. Lapin alueen yrittäjien mielestä hallituksen matkustuslinjausten viipyminen oli viimeinen niitti, eikä ulkomaalaisia turisteja käytännössä nähdä marras- ja joulukuun sesongissa.

Viime viikolla Britannian suurin matkatoimisto TUI kertoi tiistaina peruvansa kaikki Britanniasta ja Irlannista suuntautuvat pakettimatkat Lappiin loppuvuodeksi. Syntyi herkästi mielikuva, että Lappi ammottaisi tulevana jouluna ja uutenavuotena tyhjyyttään – ymmärrettävästi, sillä joissakin lomakeskuksissa ulkomaalaisten osuus käyttöasteesta on tuona aikana ollut jopa 80–90 prosenttia.

Osassa Lapin talvilomakeskuksista tilanne ei kuitenkaan ole mielikuvien kaltainen.

Hyvä esimerkki on perinteikäs Suomutunturi, jossa ulkomaalaisten osuus joulun ja uudenvuoden sesongissa on tavallisesti ollut liki 90 prosenttia. Hiihtokeskus Suomutunturin yrittäjän Kari Tirkkosen mukaan nyt alueen varauslistalta ei löydy ainuttakaan ulkomaalaista asiakasta, mitä hän pitää merkittävänä muutoksena.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtajan Mats Lindforsin mukaan alueen kotimainen vetovoima on nyt lähes entisellään.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtajan Mats Lindforsin mukaan alueen kotimainen vetovoima on nyt lähes entisellään.­KUVA: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

– Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta meillä on tosi hyvä varaustilanne jouluksi ja uudeksivuodeksi. Jotkut majoituspaikoistamme ovat jo lähes loppuunmyytyjä, eikä tilaa löydy kunnolla kuin äskettäin avaamastamme uudesta hotellista. Uskon alueen täyttyvän jouluun mennessä, Tirkkonen kertoo.

– Kotimaiset matkailijat paikkaavat syntynyttä vajetta juuri joulusesonkina.

”Paikkaa menetyksiä vain osittain”

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi puhuu alueen kokonaistilanteesta. Hänen mukaansa se vaikuttaa joulun ja uudenvuoden suhteen odotettua paremmalta.

– Lappi ei missään nimessä ole tyhjä joulun tienoilla. Päinvastoin, tuolloin Lapissa odotetaan kasvua kotimaan matkailussa, Riipi linjaa.

– Olen siinä käsityksessä, että Lapin alueen lomakeskusten varaustilanne jouluksi ja uudeksivuodeksi on kokonaisuutena suhteellisen hyvä, ja siis myös paikoissa, jotka ovat tuona aikana yleensä ulkomaalaispainotteisia. Kysyntää riittää, vaikka hintoja on paikoittain nostettukin.

Lapin matkailusta on koronarajoitusten vuoksi arvioitu palaneen tänä vuonna noin 700 miljoonaa euroa. Arvioidaan myös, että Lappi olisi menettänyt jo kaksi kolmasosaa talven kansainvälisestä turismista.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan kokonaistilanne joulun ja uudenvuoden suhteen odotettua paremmalta.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan kokonaistilanne joulun ja uudenvuoden suhteen odotettua paremmalta.­KUVA: KAISA SIRÉN

– Vaikka kotimainen turismi näyttäisi vetävän hyvin jouluna ja uutenavuotena, niin se ei missään nimessä pysty paikkamaan talven menetyksiä kuin osittain. Valitettavasti tästä tulee joka tapauksessa vaikea vuosi alueen yrityksille. Erityisesti ohjelmapalveluyrittäjille, jotka elävät korostetusti ulkomaalaisturisteista, Riipi sanoo.

Kuusamon Rukalla ulkomaalaisten osuus käyttöasteesta on vuoden loppuaikoina ollut yleensä noin 30 prosenttia. Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtajan Mats Lindforsin mukaan alueen kotimainen vetovoima on nyt lähes entisellään.

– Jouluksi ja uudeksivuodeksi meillä on varaustilanteessa vielä hieman kirittävää, mutta uskoakseni pääsemme siinä viime vuoden tasolle, Lindfors tiivistää.

Lähde: Ilta-Sanomat