THL julkaisi suosituksen: Tässä järjestyksessä suomalaisia aletaan rokottaa koronaa vastaan

KANSALLINEN rokotusasiantuntijaryhmä Krar on tehnyt esityksensä, missä järjestyksessä suomalaisia aletaan rokottaa koronavirusta vastaan.

Hallitus on linjannut, että rokotteita hankitaan riittävästi koko väestön tarpeisiin, mutta alkuun sitä ei riitä kaikille.

Krar suosittelee, että rokotetta tarjotaan ensimmäiseksi seuraaville kolmelle ryhmälle:

1. koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle sekä hoivakotien henkilöstölle

2. ikääntyneille

3. henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Määrittely on tehty lääketieteellisin perustein, ja siinä on huomioitu sekä kansainvälinen tutkimustieto että oma kokemus Suomessa todetuista koronaviruspotilaista.

Krar toivoo, että koronarokotusjärjestyksellä pyritään ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä.

LOPULLINEN ARVIO ryhmien välisestä ja ryhmien sisäisestä rokotusjärjestyksestä voidaan tehdä tarkemmin vasta, kun saatavilla on tarkempia tietoja rokotteiden suojatehosta ja turvallisuudesta eri kohderyhmissä.

Kun rokoteannoksia saadaan riittävästi, rokotetta aletaan tarjota koko väestölle.

– Rokotetutkimuksista on viime viikkoina saatu rohkaisevia uutisia. Tällä hetkellä tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken, eikä yhdelläkään rokotteella ole vielä myyntilupaa, Krarin sihteeri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo THL:n tiedotteessa.

Arviointia rokotusten järjestämisestä ja kohderyhmistä jatketaan lähiviikkoina. THL laatii jatkossa sosiaali- ja terveysministeriölle esityksen rokotusten järjestämisestä.

Sen jälkeen ministeriö päättää esityksen käsittelystä ja mahdollisista muista asiantuntijakuulemisista. Lopullisen päätöksen koronavirusrokotusten toimeenpanosta tekee valtioneuvosto.

Lähde: Ilta-Sanomat