Jos et ehdi kantaa tavaroitasi junasta ulos, ja laukkusi jäävät sisään ja katoavat, oma vika – Kuluttajariitalautakunta ratkaisi

Jos junamatkustaja ei ehdi kantaa kaikkia tavaroitaan ulos junasta kaukojunan pysähdyksen aikana, se on oma vika, eikä VR ole korvausvelvollinen. Tähän ratkaisuun päätyi Kuluttajariitalautakunta 12. marraskuuta. Ratkaisu ei ollut yksimielinen.

Valituksen tekijä perheineen oli matkustanut kesällä 2018 VR:n Allegro-junalla Pietarista Kouvolaan. Asemalla seurue sai kannettua osan tavaroistaan ulos, mutta osa jäi junaan, kun ovet sulkeutuivat heidän edestään.

Omistajien täytyi käydä metsästämässä tavaroitaan Helsingissä asti, mutta suurin osa niistä katosi. Löytötavaratoimistossa odotti vain yksi laukku.

Valituksen tekijän mukaan juna pysähtyi Kouvolan asemalla vain 20–30 sekunniksi, mikä ei riittänyt kaikkien matkatavaroiden kantamiseen ulos junasta. Niinpä hän vaati 417 euron hyvityksiä VR:ltä.

VR kiisti valituksen tekijän vaatimukset, sillä EU:n rautatievastuuasetuksen ja VR:n kuljetusehtojen mukaan matkustajan on itsensä valvottava matkatavaroitaan – myös junasta poistuttaessa. VR ei vastaa vahingosta, jollei se johdu yhtiön tai sen työntekijän teoista.

Lisäksi VR:n mukaan juna pysähtyi Kouvolan asemalla tavanomaiset kaksi minuuttia matkustajien väittämän 30 sekunnin sijasta. Tämän todisteeksi VR esitti dataa Väylävirastolta ja junaliikenteen havaintojärjestelmä Juliasta.

Kuluttajariitalautakunta piti VR:n selvitystä kahden minuutin mittaisesta pysähdyksestä uskottavana. Lautakunta ”pitää kahta minuuttia pääsääntöisesti riittävän pituisena aikana junasta poistumiseen myös siinä tapauksessa, että matkustajalla on runsaasti käsimatkatavaraa mukanaan”. Lautakunta huomautti myös, että junasta poistumiseen on hyvä varautua jo ennen junan pysähtymistä.

Niinpä lautakunnan mukaan VR:n kuljetuspalvelussa ei ollut virhettä.

Vähemmistöön jääneen eriävän mielipiteen mukaan ”vajaat kaksi minuuttia ei ole vielä riittävä aika matkustajien turvalliseen poistumiseen junasta”. Kuluttajariitalautakunnassa kukaan ei kuitenkaan kiistänyt sitä lähtökohtaa, että matkustaja itse vastaa omista tavaroistaan.

Lähde: Tekniikkatalous