Suomi jatkaa matkailun tiukkoja koronarajoituksia – Maria Ohisalo: Sisärajatarkastuksia jatketaan, kunnes uudet säädökset valmistuvat

Hallitus on päättänyt jatkaa matkailun koronarajoituksia. Suomi tekee edelleen tarkastuksia myös vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen rajoilla.

Sisärajatarkastukset jatkuvat 13.12. asti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) taustoitti rajapäätöstä lehdistötilaisuudessa eduskunnassa iltapäivällä. Hänen mukaansa päätöksiä tehtiin tänään kolmeksi viikoksi sen vuoksi, että sosiaali- ja terveysministeriön (STM) rajaturvallisuusmalli on ei ole vielä valmis.

Tekeillä olevassa laissa annetaan ohjeita testaamiseen ja karanteeneihin. Ohisalo uskoo, että asiaa päästään käsittelemään eduskunnassa joulukuun alussa. Sen jälkeen voidaan tehdä uusia päätöksiä matkailurajoituksista.

Ohisalo ennakoi, että sisärajatarkastukset voivat jatkua vielä jonkin aikaa.

– Niin kauan kuin tätä uutta mallia ei ole, emme tietenkään voi olla tilanteessa, jossa ei olisi mitään terveysturvallisuusmallia rajoilla, Ohisalo sanoi.

Sisäministerin mukaan rajapäätös tehtiin viime tipassa, sillä oikeuskansleri edellytti hallitukselta tarkkoja perusteluita, miksi rajatarkastusten jatkaminen on hallituksen mielestä välttämätöntä.

Periaatteessa sisärajatarkuksia voisi jatkaa vain kuusi kuukautta, mutta Suomi on tehnyt tätä pidempään. Ohisalon mukaan vapaan liikkumisen turvaavia Schengen-säännöksiä ei ole kirjoitettu pandemioita silmällä pitäen, ja siksi poikkeuksellisessa tilanteessa rajavalvontaa on jatkettu pidempään.

Voit katsoa tallenteen lehdistötilaisuudesta tästä linkistä tai jutun pääkuvan kautta.

Yle kertoi hallituksen suunnitelmista viime sunnuntaina.

Vihreitä maita ei tule lisää

Suomi on tarkastanut kaikki rajanylittäjät maaliskuusta lähtien.

Niin sanottuja vihreitä maita, joista Suomeen voisi matkustaa vapaasti, ei tule lisää, sillä Suomi pitää koronaan liittyvät raja-arvot ennallaan. Suomeen pääsee edelleen vapaasti vain maista, joissa koronan ilmenemisluku on 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohti edellisen kahden viikon aikana.

– Tilanne Suomen ympärillä on edelleen vakava. Uhka ei ole mennyt mihinkään, kuolleisuusluvut monessa maassa ovat jo samat kuin keväällä, elleivät jopa suuremmat, Ohisalo kuvaa ratkaisun perusteluita.

Tartunnat ovat syksyllä levinneet erityisesti nuorten kautta, ja siksi vakavia sairastumisia oli vielä joitakin viikkoja sitten suhteellisen vähän. Samaan aikaan tauti on edennyt koko väestössä mahdollisesti laajemmalle kuin keväällä, mikä tekee tilanteesta vaikean.

Suomen koronatilanne on Euroopan paras, ja hallitus yrittää matkustusta rajoittamalla estää tartuntojen tuloa Suomeen rajan yli. Tosin myös Suomen koronaluku on korkeampi kuin maahantulon raja-arvo.

Kuten tähänkin asti, Ruotsin ja Norjan rajayhteisöissä Lapissa liikkuminen on vapaampaa kuin muiden rajojen ylittäminen. Viron ja Ruotsin työmatkaliikenteessä ei edelleenkään ole karanteeneja.

Hallitus suosittelee edelleen, että suomalaiset eivät matkustaisi kuin välttämättömästä syystä. Tämä koskee esimerkiksi kaikkia Euroopan maita. EU:n ulkopuolelle matkustettaessa rajoituksiin tulee pieniä muutoksia.

Lähde: Yle