Lappiin tänään ensimmäiset kotimaan pakettimatkalaiset kymmeniin vuosiin – ”Luonto, ulkoilu ja sauna kiehtovat”

Kittilä lauantaina 21.11. klo 11.45. Ensimmäiset kotimaan pakettimatkalaiset kymmeniin vuosiin astelevat Kittilän lentokentän saapumisaulaan. Lapin matkalle saapuvien ryhmä ei ole suuri.

Helsinkiläiset Kaija-Leena ja Risto Pehkonen suunnistavat tottuneesti Kittilän lentokentältä parkkipaikalle matkatoimiston järjestämään kuljetukseen. Pariskunta vierailee Lapissa keskimäärin 3-4 kertaa vuodessa. Heidän edellinen pakettimatkansa oli varattuna ulkomaille, mutta se peruuntui ja tilalle otettiin pakettimatka Lappiin.

– Yksi kriteeri tässä on helppous ja aina ei viitsi lähteä autolla ajamaan, toteaa Kaija-Leena Pehkonen.

Lapin pakettimatkat.
Kaija-Leena ja Risto Pehkonen lomailevat Lapissa vuoden aikana useasti.Pekka Viinikka / Yle

Lapin matkapakettien kysyntä ylitti odotukset

Aurinkomatkat ryhtyi myymään syyskuussa pakettimatkoja Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle Rukalle. Yhtiöstä kerrotaan, että myynti on ylittänyt reilusti odotukset ja tällä hetkellä Lapin pakettimatkoja on myyty lähes 2000 kappaletta.

– Kysyntä on ollut erittäin hyvää, olemme joutuneet alkuperäisistä suunnitelmista lisäämään majoitus- ja lentokapasiteettia merkittävästi, kertoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

Suurin osa Lapista kärsii tällä hetkellä poikkeuksellisesti lumipulasta. Se ei Leville majoittuvia, Kaija-Leena ja Risto Pehkosta lannista. Maassa on sentään hentoinen, valkoinen lumipeite.

– Hiihtämään oli alun perin tarkoitus tulla, mutta nyt kun ei ole vielä latuja, niin varmaan fatbikella ajetaan, pariskunta suunnittelee.

Aurinkomatkoista kerrotaan, että pakettimatkoja Lappiin varaavat tällä hetkellä enimmäkseen pariskunnat ja seniorimatkailijat, joiden määrävarauksista on noin 70 prosenttia. Loput 30 prosenttia ovat pääosin lapsiperheitä ja pieni osa kaveriporukoita.

– Esimerkiksi Saariselällä peräti 80 % on pariskuntien kohde ja muissa kohteissa lapsiperheiden osuus nousee, laskee toimitusjohtaja Timo Kousa.

“Luonto viehättää, laskettelu ja sauna kiinnostavat”

Espoolainen Kalle Immonen on lähtenyt yksin seitsemän vuorokauden pakettimatkalle Leville. Lappiin nuoren miehen houkutteli turvallisuus ja henkilökohtainen tarve lomaan, joka on ensimmäinen tänä vuonna.

– Täällä on tarkoitus irtaantua töistä. Varmasti ainakin saunon ja laskettelen. Täällä minua viehättää nimenomaan luonto ja joka vuosi täällä tulee käytyä, hän tuumii.

Oy Aurinkomatkat kuuluu samaan konserniin Finnairin kanssa. Se on tällä hetkellä tiettävästi ainoa suurista Suomessa toimivista matkatoimistoista, joka järjestää Lapin pakettimatkoja. Pienemmistä matkanjärjestäjistä Lapin pakettimatkoja myy muun muassa Ikaalisten matkatoimisto.

Levin talvimatkat
Lapin talvimatkailu vilkastuu kotimaisten matkailijoiden ansiosta ja tilanne on majoitusyritysten osalta parempi kuin ennalta pelättiin.Pekka Viinikka / Yle

Lapin pakettimatkojen tarjontaa suunnitellaan ympärivuotiseksi

Aurinkomatkat ei tarjoa asiakkailleen vielä oheispalveluja, kuten kelkkasafareita. Ne asiakkaat varaavat toistaiseksi paikallisilta yrittäjiltä.

Yhtiössä nähdään, että kotimaan pakettimatkoilla on kysyntää tulevaisuudessa. Lappiin suunnitellaan jo matkapaketteja jokaiselle vuodenajalle. Päätöksiä tehdään alkukeväästä.

– Nyt oli oikea paikka aloittaa. Tällä tarjotaan uudessa tilanteessa asiakkaille lomavaihtoehtoja, työllistetään meidän ihmisiä ja saadaan ihmisiä pohjoisen hotelleihin ja palveluyrityksiin, miettii Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa. Hän laskee, että tarkoitus on tehdä kotimaan matkapaketeista kannattavaa liiketoimintaa.

Lapin pakettimatkat
Jouko Nordlund halusi jo matkalle ja ainoa toive on, että Lappiin sataisi lisää lunta.Pekka Viinikka / Yle

Seniorimatkailijalla kovat odotukset pakettimatkaltaan

Vantaalainen Jouko Nordlund on ahkera seniorimatkailija. Selässä on reppu ja maastohiihtovälineet valmiina käyttöön. Nordlund kertoo, että matkat ovat jääneet viime aikoina vähiin, sillä hänen ikäluokkansa ihmisiä suositellaan pysymään aloillaan.

Nyt Nordlundin innostus reissaamiseen voitti ja lomamatkan suunta on Ylläs. Lapin lumen vähyys saa pohjoisen matkakonkarin miettimään tulevan loman harrastuksia.

– Kovat ovat odotukset. Kyllä yritän päästä hiihtämään, jos vaan lunta Ylläkseltä löytyy. Toivottavasti sitä saadaan Lappiin lisää, toivoo Jouko Nordlund ja kiirehtii matkapakettiin kuuluvaan kuljetukseen Ylläkselle.

Lähde: Yle