Matkailu- ja ravintola-ala huolissaan Uudenmaan nopeasti heikentyvästä koronatilanteesta: ”Myös asiakkaiden tulee kantaa vastuuta eikä siirtää juhlimista koteihin”

Uudenmaan koronatilanne on heikentynyt nopeasti. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry vaatiikin, että anniskelupainotteisten yöravintoloiden tulee lopettaa yökahvilatoiminta Uudellamaalla heti.

”Myös asiakkaiden tulee noudattaa ravintoloiden ja muiden matkailualan yritysten viruksen leviämisen estämiseksi antamia ohjeita. Jos virus leviää Uudellamaalla hallitsemattomasti seurauksena ovat uudet yhä ankarammat rajoitustoimet. Pahimmillaan tämä voi uhata uusmaalaisten joulun ja uuden vuoden ajan matkailua muualle Suomeen”, yhdistys muistuttaa.

Samanaikaisesti tulisi katsoa eteenpäin. Matkailun avaaminen Suomeen edellyttää MaRan mukaan karanteenista luopumista sekä yksinkertaisen ja helposti valvottavan mallin luomista, jossa yksi negatiivinen koronatestin tulos riittää.

”Toimialan yritysten ahdinko kasvaa rajoitustoimien tiukentuessa. Uusi yritysten kustannustuki tulee valmistella nopeasti ja konkurssilain poikkeusta jatkaa ainakin ensi kesään asti”, Mara vaatii.

Myös asiakkaiden tulee kantaa vastuuta

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Uudellamaalla parin viimeisen viikon aikana huolestuttavasti. Virus leviää erityisesti kotona, yksityisissä juhlissa ja työpaikoilla.

”Ravintolat, hotellit sekä kongressi- ja messualan yritykset ovat tehneet erinomaista omavalvontaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Korona ei ole yksittäistapauksia lukuun ottamatta levinnyt toimialamme yrityksissä”, ”MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Kun virus kuitenkin leviää nopeasti Uudellamaalla, tehokas omavalvonta on yhä tärkeämpää.

”Vetoan etenkin Uudellamaalla toimiviin anniskelupainotteisiin yöravintoloihin, jotta ne lopettaisivat yökahvilatoiminnan heti eivätkä odottaisi torstaihin asti, kun toimintaa rajoitetaan valtioneuvoston päätöksellä. Yökahvilatoiminta ei nyt yksinkertaisesti sovi tähän epidemiatilanteeseen. Myös asiakkaiden tulee kantaa vastuuta eikä siirtää juhlimista koteihin ja muihin yksityistiloihin”, Lappi sanoo.

Kustannustukea huhtikuulle asti

MaRa antoi 23.11.2020 lausunnon luonnoksesta matkustusrajoituksia koskevaksi lainsäädännöksi. Esitys on erittäin monimutkainen ja tarkoittaa käytännössä sitä, että vapaa-ajanmatkailu Suomeen ei käynnisty. Ehdotettu testausmalli on myös niin paljon terveysviranomaisten resursseja vaativa, ettei sitä ole mahdollista toteuttaa käytännössä. Karanteeni tulee poistaa ja yhden negatiivisen testin, myös luotettavan pikatestin, tulee riittää.

”Matkailualan yritykset ja niiden työntekijät ovat odottaneet kesästä lähtien toteuttamiskelpoista mallia siitä, miten ulkomaan matkailu Suomeen voidaan käynnistää uudelleen. Kun koronarokote alkaa elvyttää kansainvälistä matkailua ensi vuoden alkupuolelta lukien, Suomen täytyy olla valmiina kilpailemaan ulkomaalaisista matkailijoista. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet ottaa yhä suurempi osa kansainvälisestä matkailusta”, Lappi sanoo.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten lähikuukausien näkymät ovat synkät koronatilanteen heikkenemisen ja siitä aiheutuvien rajoitustoimien vuoksi. EK:n kyselyn mukaan valtaosa yrityksistä on perunut perinteiset pikkujoulut.

Uudenmaan rajoitustoimet vaikuttavat erittäin kielteisesti alueella toimiviin yrityksiin. Uudenmaan tilanne heijastuu myös muun Suomen matkailuun. Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa ei juuri nähdä joulun ja uudenvuoden aikaan ulkomaalaisia matkailijoita. Itärajan tuntumassa toimiville alan yrityksille venäläisten uuden vuodensesongin peruuntuminen on kova isku.

”Valtioneuvoston tulee valmistella uusi yritysten kustannustuki mahdollisimman nopeasti. Kustannustuen tulee kattaa aika marraskuun alusta ainakin huhtikuun puoliväliin asti. Samalla kustannustuesta tulee korjata sen isoja yrityksiä syrjivä piirre. Matkailu- ja ravintola-alan isot yritykset tekevät yksistään tänä vuonna satojen miljoonien eurojen tappiot. Eduskunnan ja valtioneuvoston tulee kantaa vastuunsa ja jatkaa konkurssilain velallisen väliaikaista suojaa ainakin ensi kesään asti. Muussa tapauksessa alan yrityksiä odottaa konkurssiaalto ja työntekijöitä massatyöttömyys maalis-huhtikuussa ensi vuonna”, Lappi toteaa.

Lähde: Kauppalehti