Mehiläinen ja suomalainen Vita alkavat analysoida ruotsalaisten koronanäytteitä

MEHILÄINEN ja suomalainen Vita Laboratoriot aloittavat ruotsalaisten koronavirusnäytteiden analysoimisen. Koronanäytteenotto on Ruotsissa ruuhkautunut maan synkän tautitilanteen takia. Ruotsalainen A23 Lab on siksi päätynyt ostamaan analysointikapasiteettia suomalaisilta kumppaneilta.

”Ruotsissa on hankala koronatilanne ja koronatestien analytiikkaa on pahasti ruuhkautunut. Haluamme osaltamme auttaa naapurimaamme koronatilanteen hallinnassa niin koronatestauksessa kuin muidenkin terveyspalveluiden suhteen”, johtaja Kristiina Ylinen Mehiläisestä kertoo.

Tarkoituksena on analysoida Vita Laboratorioissa viikoittain useita tuhansia Ruotsin julkisessa terveydenhuollossa otettuja näytteitä. Paikallinen sairaanhoitopiiri vastaa koronatestinäytteiden ottamisesta. Näytteet toimitetaan analysoitavaksi Suomeen ja vastaukset saadaan Ruotsiin parissa päivässä.

”OSA Ruotsin koronanäytteistä analysoidaan A23 Labissa. Kasvaneesta kapasiteetistamme huolimatta kiihtyvä tarve on johtanut näytteiden ruuhkautumiseen ja päätimme tarttua Mehiläisen tarjoamaan apuun”, kertoo A23 Lab -laboratorion Ruotsin toimitusjohtaja Karl Andersson.

Mehiläinen ja A23 Lab ovat tehneet yhteistyötä tähän asti eturauhassyövän diagnostiikassa. Keväällä Mehiläisessä otettuja koronavirustestejä myös analysoitiin A23 Labissa Ruotsissa. Nykyään Mehiläisen koronavirustestit analysoidaan Vitassa.

Vita Laboratoriot on kasvattanut paljon omaa koronavirusnäytteiden analysointikykyään. Syyskuussa HS kertoi, että Vita Laboratoriot valitti markkinaoikeuteen, koska HUS solmi ilman kilpailutusta 100 miljoonan euron sopimuksen koronanäytteiden analysoimisesta sveitsiläisen Synlabin kanssa.

Lähde: Helsingin Sanomat