Bloomberg: Suomi on Euroopan paras koronaviruksen torjunnassa – maailmassa vain neljä Suomea parempaa maata

SUOMI on viidenneksi paras maa asua koronaviruksen kannalta, arvioi uutistoimisto Bloomberg tuoreessa ”Parhaat ja pahimmat olinpaikat koronaviruksen aikaan” -listauksessaan.

Vertailussa oli mukana 53 maata. Niitä verrattiin kymmenellä eri mittarilla sen mukaan, miten maat ovat parhaiten pärjänneet taistelussa covid-19-tautia vastaan. Vertailussa hyvin pärjäämiseksi katsottiin se, että koronaviruksesta on aiheutunut mahdollisimman vähän haittaa liike-elämälle ja yhteiskunnalle.

Maat pisteytettiin niiden resilienssin eli vastoinkäymisistä selviämisen kyvykkyyden perustella.

YKKÖSSIJAN sai Uusi-Seelanti, kakkosena oli Japani, kolmantena Taiwan ja neljäntenä Etelä-Korea. Norja oli Suomen jälkeen kuudes, ja Tanska yhdeksäs.

Seuraavaksi paras eurooppalainen maa oli Saksa, joka oli sijalla 14.

KAHDENKYMMENEN parhaan joukkoon Euroopan maista pääsivät myös Ruotsi (16.) ja Irlanti (20.)

Sijat 7.–15. menivät tässä järjestyksessä: Australia, Kiina, Tanska, Vietnam, Singapore, Hongkong, Kanada, Saksa ja Thaimaa.

Jumbosijat 50.–53. menivät Belgialle, Perulle, Argentiinalle ja Meksikolle.

Vertailuarvoina selvityksessä käytettiin esimerkiksi kuukausittaisia tapausmääriä sataatuhatta ihmistä kohden, kuukausittaista kuolinuhrien prosentuaalista määrää, kuolleiden kokonaismäärää miljoonaa ihmistä kohden, positiivisten testitulosten osuutta sekä tietoja siitä, millainen pääsy kyseisellä maalla on koronalääkkeisiin.

VERTAILU antaa Bloombergin mukaan tilannekuvan siitä, minkälainen tautitilanne on eri maissa juuri nyt.

Parhaiden maiden katsottiin usein toimineen nopeasti sen jälkeen kun tieto viruksesta oli saatu.

Rajavalvonta ja tautipesäkkeiden eristäminen oli ollut selvityksen tehneiden mukaan usein keskeistä.

SELVITYKSEN mukaan tietyt autoritääriset valtiot kuten Kiina (8.) ja Vietnam (10.) näyttivät selvinneen viruksesta pienemmin vaurioin kuin esimerkiksi Yhdysvallat (18.) ja Britannia (28.).

Bloombergin selvityksen mukaan demokratioilla ei kuitenkaan ole syytä huoleen – listauksen kymmenestä parhaasta maasta kahdeksan oli demokratioita.

Lähde: Helsingin Sanomat