Saksa haluaa sulkea hiihto­keskukset kaikissa EU-maissa loppu­vuoden ajaksi – Ministeri Lintilä: ”Tuo olisi lopullinen niitti”

SAKSA yrittää saada EU-maiden välille sopimusta hiihtokeskusten sulkemisesta tammikuuhun saakka, kertovat uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tarkoituksena olisi hillitä koronaviruspandemian leviämistä Euroopassa.

Hiihtokeskusten sulkeminen olisi linjassa Saksan omien koronavirustoimien kanssa. Ellei tartuntojen määrässä nähdä merkittävää laskua, Saksa aikoo jatkaa tähänastisia rajoituksia ainakin joulukuun 20. päivään mutta mahdollisesti tammikuun alkuun.

Koronavirusrajoitusten vuoksi suljetun baarin ovet olivat säpissä keskiviikkona Italian Folgaridassa, missä odotellaan hallituksen päätöksiä siitä, koska hiihtokeskukset saavat jatkaa toimintaansa.

Koronavirusrajoitusten vuoksi suljetun baarin ovet olivat säpissä keskiviikkona Italian Folgaridassa, missä odotellaan hallituksen päätöksiä siitä, koska hiihtokeskukset saavat jatkaa toimintaansa.­KUVA: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS

Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo STT:lle, että ehdotus hiihtokeskuksien sulkemisesta koko Euroopassa kuulostaa oudolta.

”En laittaisi hiihtokeskuksia kiinni. Ymmärrän, että after ski -paikat laitetaan kiinni. Jos ajatellaan, että yritämme kompensoida ulkomaanmatkailua kotimaanmatkailulla Lappiin, tuo (hiihtokeskusten sulkeminen) olisi lopullinen niitti”, Lintilä sanoo.

Samoilla linjoilla on valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk). Hän sanoo, että hiihtokeskuksissa on murtomaalatuja, eikä sinne varmasti tulla laittamaan puomeja.MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

”Ihmisillä on paljon loma-asuntoja siellä. Olen ministeri Lintilän kanssa samaa mieltä siitä, että nämä after ski -paikat ovat eri juttu kuin itse se toiminta”, Vanhanen sanoo.

VASTUSTUSTA Saksan ehdotukselle oli tuoreeltaan odotettavissa, sillä hiihtokeskusten talouden kannalta tärkeä joulun lomakausi lähestyy vauhdilla. Itävalta on jo ilmoittanut, että se ei koe sulusta olevan minkäänlaista hyötyä.

”Talviloman vietto Itävallassa on turvallista. Yrityksemme ovat tehneet kattavia suunnitelmia niiden varalle”, turismista vastaava ministeri Elisabeth Köstinger sanoi saksalaismedialle AFP:n mukaan.

Valtiovarainministeri Gernot Blümel totesi, että jos hiihtokeskukset määrätään pysymään suljettuina, hän odottaa EU:lta korvauksia, BBC kirjoittaa.

Sveitsiläisessä Grindelwaldin rinnekeskuksessa matkustajat odottivat junaa kasvomasekilla suojautuneina maanantaina.

Sveitsiläisessä Grindelwaldin rinnekeskuksessa matkustajat odottivat junaa kasvomasekilla suojautuneina maanantaina.­KUVA: DENIS BALIBOUSE / REUTERS

SAKSAN liittokansleri Angela Merkel ei odotakaan neuvotteluista helppoja.

”Aiomme silti yrittää”, Merkel kertoi keskiviikkona Saksan osavaltioiden johtajia tavattuaan. Osavaltiot ovat yhdessä liittovaltion johdon kanssa sitoutuneet siihen, että Saksassa hiihto- ja lasketteluturismia ei sallita ennen tammikuun 10. päivää. Saksalaisia on kehotettu viettämään loppuvuoden juhlakausi kotosalla.

Joulukuun ensimmäisestä päivästä yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoitusta kiristetään Saksassa kymmenestä hengestä viiteen. Joulun pääasiallisten juhlapäivien ajaksi rajoitus höllenee takaisin kymmeneen. Kummastakin ohjeesta voidaan poiketa lasten kohdalla.

Keskiviikkona Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että Ranskan hiihtokeskukset laittavat lapun luukulle loppuvuodeksi.

Ranskalaisessa Megeven laskettelukeskuksessa muistutettiin vierailijoita kasvomaskimääräyksistä keskiviikkona.

Ranskalaisessa Megeven laskettelukeskuksessa muistutettiin vierailijoita kasvomaskimääräyksistä keskiviikkona.­KUVA: CECILE MANTOVANI / REUTERS

KORONAVIRUS levisi keväällä pitkin Eurooppaa osin hiihtokeskuksissa syntyneiden tartuntaryppäiden ansioista. Esimerkiksi maaliskuussa satojen havaittujen tartuntojen epäiltiin saaneen alkunsa Itävallan Tirolissa sijaitsevasta Ischglin alppikylästä.

EU-maiden ulkopuolella mutta keskellä Eurooppaa, Sveitsissä, hiihtokeskukset ovat avoinna normaalisti lukuun ottamatta koronaviruksen torjuntaan vakiintuneita turvatoimia. Karanteenivaatimus suurimmalta osalta Euroopasta tulevilta lakkautettiin hiljattain, ja nyt Sveitsi toivookin houkuttelevansa joulukauden turistit itselleen, AFP kertoo.

Suomessa Levin ja Rukan hiihtokeskukset avasivat ensimmäiset rinteensä lokakuun alussa. Myös esimerkiksi Salla ja Pyhätunturi ovat avoinna, mutta rinteistä on käytössä vain murto-osa.

Hiihtokeskukset noudattavat asiakkaita ohjeistaessaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronaviruksen torjuntaan antamia suosituksia.

Lähde: Helsingin Sanomat