Turisti luuli suomalaisten tavallista, talvista tapaa taikauskoiseksi seremoniaksi – näitä asioita ulkomaalaiset ihmettelevät Suomessa

”Onpa täällä valoisaa!”

”Missä kaikki ihmiset ovat? Täällä ei ole yhtään ruuhkaa!”

Suomi on monelle ulkomaalaiselle eksoottinen kokemus, ja monet tavoistamme herättävät turistien keskuudessa kysymyksiä.

Jotkut turistien ihmettelyistä huvittavat myös suomalaisia. Vauva.fi -keskustelupalstalla on käyty vilkasta keskustelua Suomeen vierailulle saapuneiden ulkomaalaisten ystävien ja tuttavien kummastelemista asioista.

Kokosimme yhteen ulkomaalaisia ihmetyttäneitä asioita ja tapoja. Yllä olevalta videolta näet lisää turistien kommentteja siitä, mikä heidät on yllättänyt Suomessa.MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

Malesialainen purskahti nauruun kauppakeskuksessa

”MALESIALAINEN ystäväni oli todella hämmästynyt siitä, että myös pyörätuolilla kulkeva ihminen pääsee taksiin ja kauppaan ramppien ja tilataksien ansiosta. Sama ystävä hämmästeli koiraystävällisyyttä ja ihmisten halua ottaa koiria kotiinsa. Nauroi kippurassa, kun näki koiran ostoskeskuksessa.”

”RUOKAKAUPASSA amerikkalainen kaverini ihmetteli, kun kauppakassit pitää asiakkaan pakata itse. Heillä päin kuulemma on pakkaajat, tosin ei ehkä kaikissa kaupoissa sielläkään?”

”KYLLÄ se on tuo kielitaito. Lähestulkoon kaikki osaavat englantia ja sen päälle vielä jotain muutakin. Lisäksi ihmetellään sitä, että vaikka sitä englantia osaa, niin aina pahoitellaan omaa kielitaitoa. Vaikka puhuisit kieltä, niin seuraavassa lauseessa pahoittelet huonoa taitoasi. 10-vuotias siskonlapsi jo osaa tämän vähättelyn, vaikka avaruusolioista keskusteli amerikkalaisen kanssa todella hyvin.

Pullonpalautusjärjestelmä hämmästytti erästä turistia.

Pullonpalautusjärjestelmä hämmästytti erästä turistia.­KUVA: JARKKO MIKKONEN

”PULLONPALAUTUSJÄRJESTELMÄÄ. Varsinkin aasialaisten mielestä mullistavan ihana keksintö. Laittavat pullon kerrallaan, että saavat painaa kuittinappia ja se striimataan livenä kotikylälle. ”Ooo” ja ”uuu” kuuluu vaan. Sitten jostain kumman syystä käsittävät sen kaiken tavaran kierrätyskoneeksi, johon voi tunkea kaikki roskat.”

Kotien yksityiskohdat ihmetyttävät – suomalaisten tapaa luultiin taikauskoiseksi seremoniaksi

”SITÄ kun ihmiset ulkoa tullessaan paukuttavat kovaäänisesti jalkojaan lattiaan (eli oikeasti talvella pudistelee lumia). Luuli sitä joksikin taikauskoiseksi sisääntuloriitiksi.”

”AMERIKKALAINEN työkaveri hullaantui narskuvaan lumeen. Hän saapasteli lumoutuneena tuntitolkulla pihallamme edestakaisin ja tuijotteli jalkoihinsa. Lisäksi hän ihasteli astiankuivauskaappiamme. Hän tuli perheensä kanssa lomalle kesällä ja hänen lapsensa eivät osanneet mennä nukkumaan, kun oli öisin niin valoisaa. Kersat toikkaroi silmät ristissä kaksi viikkoa silkasta unen puutteesta.”

”ON ihmetelty, että miksi me vedetään verhot ikkunoiden eteen pimeän vuodenajan aikana, kun muutenkin on pimeää.”

Ulkomaalaiset turistit ovat hämmästelleet juustohöylää.

Ulkomaalaiset turistit ovat hämmästelleet juustohöylää.­KUVA: ERIIKA AHOPELTO

”JAPANILAINEN tuttu ihmetteli juustoa ja juustohöylää. Japanissa ilmeisesti kaikki juustosiivutkin on pakattu yksittäisiin muovipakkauksiin.”

”RANSKALAINEN ihmetteli sitä, että suomalaisissa kodeissa on matto joka huoneessa.”

Kahvipöytätapa hämmästytti

”SAKSALAINEN tuttava ihmettelee sitä, että valmiiden annosten sijaan pöytään katetaan ruuat isoissa astioissa. Ja erityisesti sitä, että niistä ruoka-astioista ei sitten isäntä tai emäntä annostele ruokailijoille valmiiksi lautaselle edes siinä pöydän ääressä, vaan pitää itse ottaa. Häntä kummeksuttaa myös todella paljon se, että ruuan kanssa on kaikkialla lähes aina salaattia tarjolla ja sitä syödään yhdessä pääruuan kanssa.”

Vauva.fi -keskustelussa kerrotaan turistin ihailleen astiankuivauskaappia.

Vauva.fi -keskustelussa kerrotaan turistin ihailleen astiankuivauskaappia.­KUVA: PERTTI NISONEN

”KAHVIPÖYTÄKURSAILU. Emäntä kehottaa moneen kertaan ottamaan kakkua, mutta kukaan vain ei halua aloittaa, vuoroa pallotellaan vieraalta toiselle. Ihan omituista, siis kuin emännän tarjoomukset eivät kelpaisi. Oikeasti siinä kai on kyse siitä, että vieraat ovat kohteliaita toisilleen, ei emännälle: halutaan ikään kuin sanoa, että sinä olet minua arvokkaampi, joten ota kakkua ennen minua (niin saat kunnon palan).”

”MAITOA juodaan ihan ruokajuomana ja syödään hirveän nopealla tahdilla. Ei small talkia.”

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Lähde: Ilta-Sanomat