Koronan toisen aallon huippu voi olla takana parissa viikossa – tässä neljä asiaa, joita kannattaa silti varoa

Koronaviruksen toisen aallon huippu saatetaan hyvinkin nähdä Suomessa jo parin viikon päästä, siis hieman ennen joulua, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

HUSin alueella otettiin käyttöön uusia rajoitteita viime viikolla, sillä Uudenmaan tartuntakäyrien kehitys on ollut viime viikkoina yksi maan huolestuttavimmista.

– Aikaisemmasta kokemuksesta tiedämme, että tartuntojen määrä kasvaa ainakin kahden viikon ajan ennen kuin rajoitukset purevat, Lehtonen toteaa.

– Huolestuttavinta on, jos luvut eivät lähde tällöin laskuun. Silloin se kertoo, että rajoitustoimet eivät ole olleet riittäviä.

Lasse Lehtonen, Helsinki, 02.11.2020
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen uskoo, että nykyisillä rajoitteilla tartunnat voidaan saada laskemaan, jos ohjeita ja suosituksia maltetaan noudattaa.Antti Haanpää / Yle

Lehtonen kuitenkin uskoo, että nykyisiä rajoitteita ja ohjeita noudattamalla luvut saadaan taittumaan.

Kokosimme tähän juttuun ohjeet, joiden avulla tartuntojen uskotaan vähenevän, ja muistutuksen siitä, miksi niiden noudattaminen on tärkeää juuri nyt.

1. Miten käytän maskia oikein ja miten väärin?

Poikkeuksena kevääseen suomalaiset käyttävät nyt ahkerammin kasvomaskeja. Tämä johtuu siitä, että Suomen hallitus sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoivat elokuussa maskisuosituksen.

Maski ehkäiseekin tehokkaasti viruksen leviämistä tartunnan saaneesta henkilöstä muihin ihmisiin. Parhaimmillaan maski suojaa käyttäjäänsä myös tartunnan saamiselta.

Muista myös poistaa maski oikein kasvoiltasi koskettamalla ainoastaan korvalenkkejä. Desinfioi kätesi sekä ennen että jälkeen maskin laittamisen ja poistamisen.

Muista pitää käytetyt maskit erillään puhtaista maskeistasi esimerkiksi rasiassa tai pussissa.

2. Miksi juuri nyt pitää noudattaa koronaohjeita tarkasti?

Tämänhetkinen tartuntatilanne muistuttaa kevään tilannetta. Parhaiten tämä selviää vertaamalla sairaalahoitoa tarvitsevien määriä keväällä ja nyt.

Vertailu kevään ja syksyn 2020 sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän kehityksestä. Kehitys on 30.11.2020 hyvin samankaltainen keväällä ja syksyllä.
Kevään ja syksyn osastohoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrät. THL alkoi tiedottaa osastopotilaiden määristä maaliskuun 25. päivä.

Suomi on siis mahdollisesti pian tilanteessa, jossa osastohoitoa tarvitsevien määrä lähentelee kevään lukuja, sillä kuten HUSin Lehtonen ylempänä arvioi, tartuntojen määrät kasvavat todennäköisesti vielä seuraavan parin viikon ajan ennen kuin uudet rajoitukset purevat.

On myös mahdollista, että osastopotilaiden määrä kasvaa vielä suuremmaksi kuin keväällä, jos rajoitteet eivät tehoa.

3. Kannattaako pelätä erilaisia pintoja?

Ei, mutta kannattaa muistaa, että virus voi tarttua pinnoilta. Tällaisia tartuntoja ei ole kuitenkaan vahvistettu, mikä johtuu siitä, että sen toteaminen on äärimmäisen vaikeaa.

Koronavirus ei kuitenkaan säily pitkiä aikoja pinnoilla tartuttavana, vaikka itse virus saattaakin elää joillain pinnoilla useamman päivän.

Virus leviääkin pääsääntöisesti pisaratartuntana ihmisestä ihmiseen.

HUSin Lehtosen mukaan pintatartuntojen suhteen mielenrauhan säilyttääkin parhaiten, kun muistaa pestä käsiä ja käyttää käsidesiä säännöllisesti.

4. Voiko virus tarttua kännykän kautta?

Periaatteessa kyllä, koska koronavirus säilyy pinnoilla tarttuvana. Siksi kannattaa pestä ja desinfioida käsiä säännöllisesti.

Jos kuitenkin keskityt käyttämään puhelintasi vain puhtain käsin, voit käyttää sitä lähes huolettomasti.

Lehtosen mukaan pintojen välttelemisen sijaan kannattaakin keskittyä maskien oikein käyttämiseen, käsien putsaamiseen sekä etäisyyksien pitämiseen ja tungosten välttelemiseen.

Kontaktien välttäminen vähentää aidosti taruntojen määrää. Tämä onnistui Lehtosen mukaan syksyn aikana esimerkiksi Vaasassa, missä tartunnat saatiin kuriin tiukoilla rajoitustoimilla.

– Vaasassa oli kyllä silloin kaduilla aika hiljaista, Lehtonen toteaa.

Lehtonen toivoisikin nyt näkevänsä vähemmän ihmisiä liikkeellä myös pääkaupunkiseudulla.

Alla oleva animaatio näyttää, kuinka tehokkaasti ihmiskontaktien vähentäminen estää virusta leviämästä. Simulaattorissa voit testata kahta eri tilannetta ja niiden vaikutusta taudin leviämiseen ja terveydenhuollon kestävyyteen: sellaista, missä ihmisten välisiä sosiaalisia kontakteja rajoitetaan ja sellaisia, joissa niitä ei juurikaan rajoiteta.

Lähde: Yle