Taksilentoja, junaan ja bussiin lentolipulla? Kotimaan lentomatkustukseen tulossa suuri murros, jos lennot eivät palaa koronan jälkeen kannattaviksi

Valtio tukee kannattamattomia lentovuoroja Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan ensi vuoden loppuun asti, mutta sen jälkeen kuntien ja maakuntien on ratkaistava, miten nopeat yhteydet pääkaupunkiseudulle järjestetään.

– Nyt on hyvä hetki ajatella kotimaan matkustamista, reitityksiä, kulkuneuvoja ja ennen muuta matkaketjuja, sanoo Finnairin vastuullisuusjohtaja Anne Larilahti.

JS Aviationin Piper -liikelentokone lähdössä Kuopion kentältä
JS Aviationin lento on tuonut Joensuusta matkustajia Kuopioon. Piper Chieftain -koneeseen mahtuu seitsemän matkustajaa. Jari Tanskanen / Yle

Yksi toimiva matkaketju on jo syntynyt Joensuun ja Kuopion välille.

Koronapandemian seurauksena Joensuun ja Helsinki-Vantaan väliset lennot on karsittu kahteen edestakaiseen viikkovuoroon. Muina arkipäivinä asiakkaat voivat varata paikan yhteyskoneeseen, joka vie matkustajat Kuopiosta lähtevälle Finnairin lennolle.

– Meillä on tiivis aikataulu, ja tällä yhteydellä pääsee nopeammin Joensuusta Helsinkiin kuin millään muulla kulkuneuvolla, pohtii lentoja operoivan JS Aviationin toimitusjohtaja Mikko Lahti.

JS Aviationin toimitusjohtaja Mikko Lahti
JS Aviationin toimitusjohtaja Mikko Lahti sanoo, että yhtiö on kiinnostunut aloittamaan yhteysliikenteen useiden kaupunkien välillä Suomessa. Jari Tanskanen / Yle

Kuopion kentällä matkustaja voi kävellä suoraan Finnairin koneeseen, sillä turvatarkastus on tehty jo Joensuussa. Yhteyskone kuljettaa myös Helsingistä Kuopion kautta Joensuuhun tulevia matkustajia.

Lentoon voi yhdistyä pian liikelento, bussi- tai junamatka

Monella maakuntakentällä kannattavat lentovuorot ovat harvassa. Aamuisin matkustajia riittää lennolle, jolta pääsee jatkamaan Helsinki-Vantaalta Euroopan lennoille. Vastaavasti illan viimeinen paluulento tuo työmatkalaiset takaisin kotiin.

Tappiollisimpia ovat keskipäivän molemmin puolin lennettävät vuorot.

Matkaketjujen toteutuessa matkustajia voitaisiin kuljettaa päivällä liikelennoilla, busseilla tai junilla alueellisille solmukentille, joista lähtisi lento Helsinki-Vantaalle. Tämä alentaisi merkittävästi lentoliikenteen tuen tarvetta, kun jokaiselta kentältä ei enää lennettäisi puolityhjää konetta Helsinki-Vantaalle.

Lentoliikenteen mahdollisia solmukenttiä Suomessa
Matkaketjut mahdollistaisivat reittiliikenteen aloittamisen esimerkiksi Seinäjoelle ja Enontekiölle, joihin ei tällä hetkellä ole säännöllistä lentoliikennettä. Samuli Huttunen / Yle

Esimerkiksi Kemille koronapandemiaa edeltäneen reittiliikenteen ylläpitäminen maksaisi vuodessa yli kaksi miljoonaa euroa.

– Tällä hetkellä tuollainen kunnan talouteen tuleva lisärasite tuntuu vaikealta ajatukselta, sanoo Kemin vs. kaupunginjohtaja Jukka Vilén.

Kemissä toivottaisiinkin valtiolta sitoutumista kotimaan liikenteen kehittämiseen koronapandemian yli. Vilén muistuttaa, että sähköinen lentoliikenne tulee mullistamaan lentomatkustamisen vuosikymmenen puolenvälin jälkeen.

Kemin valmistuva Lumilinna
Kemissa odotetaan kansainvälisten matkailjoiden palaavan katsomaan lumilinnaa vuoden 2021 loppupuolella, jolloin myös lennoille on enemmän kysyntää. Juuso Stoor / Yle

Mikäli osa Kemi-Tornion kentän lennoista korvautuisi matkaketjuna esimerkiksi junan ja lennon yhdistelmänä, parasta olisivat nopeutuvat yhteydet Helsinkiin.

– Neljässä tunnissa jos pääsisimme junalla Helsinkiin, niin se olisi sama aika, minkä me nyt käytämme lentomatkustamiseen turvatarkastuksineen, pohtii Vilén.

Valtioneuvosto ja eduskunta käsittelevät ensi keväänä uutta liikenneverkkosuunnitelmaa(siirryt toiseen palveluun), jossa vauhditetaan erilaisten matkaketjujen ja joukkoliikenteen kehittämistä. Lentoliikenteessä se tarkoittaisi muutaman alueellisen solmukentän syntymistä Suomeen.

Kaukojunat Helsinki-Vantaan kentälle

Matkaketjujen suunnittelua helpottaisi, mikäli kaukojunat pysähtyisivät Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tuolloin alle 400 kilometrin pituiset lennot voitaisiin korvata suurelta osin junalla.

– Lentomatka alkaisikin silloin bussilla tai junalla, ja vasta Helsinki-Vantaalta jatkettaisiin lentäen, pohtii Finnairin vastuullisuusjohtaja Anne Larilahti.

Matkustajia kentällä, Hki-Vantaa, 11.8.2020.
Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee junalla Kehärataa pitkin. Kaukojunat eivät kuitenkaan käytä tätä rataa. Jari Kovalainen / Yle

Tämä edellyttäisi sekä VR:ltä että bussi- ja lentoyhtiöiltä tiiviimpää yhteistyötä. Aluksi pitäisi ratkaista eri yritysten varausjärjestelmien väliset yhteydet. Aikataulut tulisi myös sovittaa yhteen niin, että matkustaja pääsee vaihtamaan sujuvasti kulkuvälineestä toiseen.

– Samalla pitäisi ratkaista vastuukysymykset. Jos asiakas myöhästyy lennolta siksi, että juna tai bussi on myöhässä, kuka huolehtii siitä, että asiakas reititetään uudelleen. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia tästä, pohtii Larilahti.

Finnairilla on hyviä kokemuksia matkaketjuista Saksassa. Yhtiö myy lippuja moniin sellaisiin kaupunkeihin, joihin se ei itse lennä. Tuolloin lentomatkan viimeisen osuuden matkustaja kulkee junalla.

Lähde: Yle